Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Курага по 500 гривень: У Кропивницькому управління освіти купує сухофрукти з націнкою і «тендерними заточками»

Управління освіти Кропивницької міськради 3 січня уклало з ФОПом Вікторією Шкварько угоду про постачання сухофруктів вартістю 2,8 мільйона гривень. Ціни на продукцію значно вищі ніж в контрактах освітянських замовників у інших регіонах. А у тендерних вимогах управління є потенційно дискримінаційні пункти.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір».

Згідно з угодою, що оприлюднена у системі Prozorro, підрядник має поставити до 62 навчально-виховних закладів обласного центра 10 тисяч кілограмів сухофруктів та по 2 тисячі кілограмів кураги без кісточки, родзинок та сушеної шипшини.

Вартість кілограма кураги за договором складає 500 гривень. Порівнявши ціни, за якими таку ж курагу купували інші замовники у цей же період, редакція виявила, що вартість, схоже, завищена. Наприклад, управління Голосіївської РДА Києва придбало для 57 садочків міста курагу удвічі дешевше – по 250 гривень за кілограм. За такою ж ціною сухофрукт обійшовся відділу освіти у Кривому Розі. Відділ освіти Оболонської РДА закупився курагою по 258 гривень за кілограм. У сусідній Черкаській області відділ освіти придбав сушений фрукт по 240 гривень за кілограм.

В інтернеті одна й з найдорожчих пропозицій, яку вдалося знайти – 450 гривень за кілограм.

Відштовхуючись від цін на Київщині і Черкащині, можемо припустити, що на 2 тисячах кілограмів кураги націнка складає близько 500 тисяч гривень.

Сушена шипшина для кропивницьких НВО обійдеться по 220 гривень за кілограм. При цьому у Києві для садочків шипшину купили по 100 гривень за кіло, у Білій Церкві – по 180 гривень, у Білоцерківському районі – по 113 гривень, у Полтавській області відділ освіти придбав місцевим школам і садочкам шипшину по 158 гривень.

В інтернеті можна знайти шипшину по 155 гривень за кіло, без доставки.

Відштовхуючись від середньої ціни, за яку замовники інших міст придбали шипшину, можемо припустити, що у Кропивницькому на 2 тисячах кілограмів не змогли зекономити понад 150 тисяч гривень.

Родзинки для кропивницьких дітей купили по 230 гривень за кілограм. У Києві та Білій Церкві освітяни натомість придбали товар по 180 гривень, на Черкащині відділ освіти закупив родзинки по 125 гривень, а департамент освіти Полтавської міськради – по 84 гривні за кіло.

Ймовірна переплата на 2 тисячах кілограмів шипшини складає близько 180 тисяч гривень.

За сухофрукти управління освіти заплатить по 90 гривень за кілограм. В перевірених закупівлях освітянських замовників ми знайшли сушені фрукти від 54 до 90 гривень за кілограм.

Варто зазначити, що закупівлю провели за процедурою відкритих торгів з особливостями. Проте на тендер прийшов лиш один учасник, який врешті став переможцем.

Цьому може бути своє пояснення – у тендерних вимогах управління освіти прописало специфічні норми. А саме, що постачальник повинен «забезпечити наявність потужностей для зберігання товару у період між поставками у Кропивницькому (або в радіусі 30 км від Кропивницького)». Тож підрядник, який має склад, наприклад, в радіусі 40 км, не зможе взяти участь в тендері, або буде змушений платити за оренду чи купувати приміщення в обласному центрі.

Ще одна вимога тендеру – підрядник має надати гарантійний лист щодо своєчасної поставки товару у період з 7:00 до 10:00 кожного робочого дня.

Ще раз: підрядник щоранку має возити у школи і садочки сухофрукти, які, порівняно з хлібобулочною чи м’ясо-молочною продукцією мають більший термін придатності.

Редакція перевірила як прописують тендери в інших містах. Наприклад у столиці, де підрядник повинен завезти продукцію у кілька десятків місцевих НВО, від учасника торгів вимагається лише наявність складської бази, без заточок про кілометраж, довідки про працівників, автотранспорт, аналогічний досвід. І жодних умов про ранкову доставку сухофруктів.

Що ж до постачальника, то Вікторія Шкварько зареєструвала ФОП у Кропивницькому 2019 року. За цей період встигла підписати угод на понад 10 мільйонів з бюджетними замовниками на території Кропивницького та області. За даними з її тендерної документації, склад по вулиці Першій Виставковій вона орендує у ФОПа Сергія Гловача, ще одного тендерного улюбленця кропивницьких освітян. Власного транспорту підприємиця також не має, орендує фургон. Виробником сушки зазначене ТОВ «Престиж Фрут Компані» з Києва. 

Підсумуємо: вартість сушених фруктів і ягід для кропивницьких шкіл обійдеться майже з 50% націнкою, якщо порівнювати з закупівлями в інших регіонах. Конкуренції на торгах не було, адже від початку управління освіти Кропивницького прописало потенційно дискримінаційні вимоги.

Читайте також: Правоохоронці розслідують масштабну схему виведення землі на Кіровоградщині: фігурує відомий агрохолдинг

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини закупівельБільше публікацій Новини закупівель »

2 коментарі

  1. […] Шалені націнки управління освіти. Управління освіти Кропивницької міськради уклало з ФОПом угоду про постачання сухофруктів вартістю 2,8 мільйона гривень. Ціни на продукцію значно вищі ніж в контрактах освітянських замовників у інших регіонах. А у тендерних вимогах управління є потенційно дискримінаційні пункти. […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір