Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

В Херсоні хочуть придбати самоскид майже за 5 мільйонів: аудитори виявили порушення

Херсонська обласна комунальна аварійно-рятувальна служба (ХОКАРС) уклала угоду на придбання самоскида вартістю 4 948 500 грн наприкінці 2023 року. Про це повідомляє «Антикорупційний вимір».

Угоду уклали 25 грудня 2023 року і мали передати самоскид КП «Прометей», що у Чорнобаївці. Проте транзакцій не було. Західний офіс Держаудитслужби виявив порушення законодавства у сфері державних закупівель та проводить фінмоніторинг закупівлі. ДАСУ попросила Замовника пояснення щодо наступних питань 18 січня 2024 року:

  1. Інформацію, яким чином та на підставі яких документів Замовник здійснив обґрунтування розміру очікуваної вартості, технічних та якісних характеристик предмета закупівлі.
  2. Інформацію, яким чином та за якими критеріями здійснено оцінку можливих потенційних постачальників товару, що є предметом закупівлі, та вибрано для його постачання саме: ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ ТЕХКОМПЛЕКТ», з яким укладено договір купівлі-продажу автомобіля від 25.12.2023 №25-3/12/2023 (Договір №25-3/12/2023) без використання електронної системи закупівель.

Також, окрім іншого, ДАСУ попросила надати:

  • Обґрунтовану інформацію щодо локалізації товару, що є предметом закупівлі.
  • Інформацію (з відповідним документальним підтвердженням) щодо підтвердження ступеня локалізації виробника товару, що є предметом закупівлі відповідно до вимог законодавства.
  • В опублікованому в електронній системі закупівель оголошенні про проведення закупівлі без використання електронної системи за ID: UA-2023-12-25-008611-a зазначено: строк поставки товару – 31 грудня 2023.
  • Чи поставлений товар згідно З договором №25-3/12/2023 у строк 31.12.2023?
  • На підтвердження виконання Договору №25-3/12/2023 надати: видаткові накладні та інші первинні документи, що стосуються виконання договору, а також документи, що підтверджують здійснення оплати.

ХОКАРС надав низку пояснень, серед яких – і видаткова накладна на придбання самоскида.

Втім, 25 січня з’явився ще один запит ДАСУ на пояснення:

«Надати документальне підтвердження щодо наявності нагальної у Замовника потреби у здійсненні закупівлі у зв’язку з виникненням об’єктивних обставин, що унеможливили дотримання Замовником строків для проведення закупівлі із застосуванням відкритих торгів.

Пояснення необхідно надати через інформаційно–телекомунікаційну систему закупівель «ProZorro» протягом трьох робочих днів з дня оприлюднення цього запиту. При цьому до пояснень необхідно долучити їх документальне підтвердження.

Відповідно до норм статті 351-1 Кримінального кодексу України за перешкоджання діяльності органу державного фінансового контролю, зокрема за невиконання службовою особою законних вимог органу державного фінансового контролю, створення штучних перешкод у їх роботі, надання їм завідомо неправдивої інформації, встановлена кримінальна відповідальність».

Відтак, триває переписка між ХОКАРС та ДАСУ, а оплата наразі неможлива, але з інших причин: якщо товар дійсно передали, то він має становити кредиторську заборгованість 2023 року, яка оплачується за окремо виділеним кошторисом.

Читайте також: На Одещині перукарку звинувачують в привласненні грошей на ремонті причалу

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини закупівельБільше публікацій Новини закупівель »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір