Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Привласнення 32 барж «Українського Дунайського пароплавства»: Підозрюються двоє колишніх депутатів «ОПЗЖ» та ексголова підприємства

Двоє колишніх депутатів Одеської обласної ради та ексголова «Українського Дунайського пароплавства» отримали підозри в організації злочинної схеми. Спеціалізована антикорупційна прокуратура вважає, що вони незаконно привласнили і реалізували 32 судна, що належали «Українському Дунайському пароплавству».

Як встановила САП, на початку серпня 2017 року депутат Одеської обласної ради вирішив привласнити ліхтери, що належали «Українському Дунайському пароплавству». Ліхтер —  різновид баржі, невелике однотрюмне морське судно для перевезення вантажів. Ці баржі є власністю «Українського Дунайського пароплавства», 100% акцій якого належать державі в особі Міністерства інфраструктури України.

Судна були необхідні депутату для діяльності його фірм. Ліхтери він збирався переробити на баржі більших розмірів. Щоб здійснити свій задум, депутат залучив колегу — іншого депутата Одеської облради, а також голову правління ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство». Також у незаконній схемі брали участь працівники з підконтрольних депутатам товариств. 

За інформацією журналіста Олега Новікова, йдеться про ексдепутатів від забороненої ОПЗЖ Віктора Баранського і Віталія Саутенкова, а також ексголову правління УДП Дмитра Барінова. 

Підозрювані посприяли, щоб «Українське Дунайське пароплавство» уклало договір фрахтування з наперед визначеною компанією. Вона у листопаді 2017 року отримала в користування 18 ліхтерів вартістю понад 44,3 мільйона гривень. А згодом, з червня по липень 2018 року, увівши в оману нове керівництво «УДП», фігуранти уклали додаткові угоди про передачу ще 14 ліхтерів на суму 38,35 мільйона гривень.

Таким чином 32 отримані в користування судна організатори схеми перегнали до Турецької Республіки, де з них перебудували 12 барж більшої місткості. Після цього нові судна відбуксирували в Україну та оформили на підконтрольні депутатам компанії. 

Наразі 12 перебудованих барж передали в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів. Слідство встановило, що дії депутатів та інших учасників угруповання принесли збитків бюджету на 82,654 мільйона гривень. Депутати отримали підозру у привласненні майна, також про підозру повідомили колишньому голові правління ПрАТ «УДП» та 3 працівникам підконтрольних депутатам юридичних осіб.

Фото: НАБУ

Читайте також: Купа офшорів і паспорт рф: Депутата Одеської міськради Баранського позбавлено громадянства

Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір