Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд на Миколаївщині: Продукти коштом платників податків за завищеними цінами, підозри чиновникам та вирок бухгалтерці

Як з’ясував протягом тижня «Антикорупційний вимір», у Миколаївській області чиновники регіону віддали декілька підрядів на закупку продуктів. Ціни значно завищені.

Так, вознесенський заклад дошкільної освіти «Світлячок» уклав угоду на постачання курячого філе та свинячої лопатки з компанією колишньої депутатки Вознесенської міськради Тетяни Балабушко.

Дитсадок планує закупити 150 кг свинячої лопатки та 500 кг курячого філе. Договір передбачає постачання продукції до 30 червня 2024 року. Забезпечувати дитячий садок м’ясом буде ПП «Менада». Загальна вартість продукції складає майже 119 тис. бюджетних грн. Відкриті торги заклад не проводив. 

У договорі вказано, що дитсадок закупить у ПП «Менада» свинячу лопатку за ціною 198 грн за кг, а також куряче філе по майже 178 грн за кіло.

При цьому вартість свинячої лопатки, яку можна знайти  в супермаркеті – 164 грн, тобто дешевше на 34 грн. І це не враховуючи, що в супермаркеті ціна роздрібна, а не оптова. А ціна курячого філе за кіло по акції – 163 грн. А якщо купувати курятину у брикетах, як указано в договорі, ціна взагалі складає 125 грн за кг.

ПП «Менада» зареєстровано у 1995 році. Наразі підприємство уклало угод на загальну суму 111,7 млн бюджетних грн. Також очікує підписання ще низки договорів на майже три млн. Більшість угод з компанією уклали по неконкурентній процедурі.

Засновницею ПП «Менада» значиться Тетяна Балабушка. Її двічі обирали депутаткою Вознесенської міської ради – у 2010-му від «Партії регіонів», а у 2015-му від «Відродження». Наразі Тетяна Балабушко проходить обвинуваченою у кримінальній справі про підроблення документів. 

Також управління освіти Первомайської міської ради в Миколаївській області уклало угоду на постачання овочів та фруктів. Вартість договору складає майже 585 тис. бюджетних грн. Відкриті торги відомство не проводило.

Відомство планує закупити 2,7 тис. кг яблук, 420 кг апельсинів, 380 кг мандаринів, 3,3 тис. кг бананів, 100 кг лимонів, 1,2 тис. кг білокачанної капусти та 760 кг цвітної капусти. При цьому вартість усіх товарів дорожче, аніж у супермаркетах. Хоча закупівля оптова, тож ціни мають бути дешевшими.

Наприклад, яблука управління закуповує по 40,5 грн за кг. А в супермаркеті яблука коштують у залежності від сорту до 23 грн, тобто на 40% дешевше. Апельсини доступні в супермаркетах за ціною до 50 грн за кіло, мандарини – до 60 грн, банани – до 65 грн. Лимони можна придбати від 38 до 58 грн. Тобто перевищення ціни за бюджетні кошти може складати 50%.

Постачальником «золотих» овочів і фруктів миколаївські чиновники обрали ТОВ «М’ясницький двір». Компанію зареєстрували 2010 року. Компанія регулярно укладає угоди на постачання продукції в Миколаївській, а також Одеській областях. Наразі сума укладених договорів складає понад 238 млн бюджетних грн.

При цьому ТОВ «М’ясницький двір» фігурувало в розслідуванні щодо завищених цін на продукцію, яку компанія продавала за бюджетні кошти управлінню освіти Южноукраїнської міської ради у 2017 році.

Тим часом правоохоронці вручили посадовцям з Миколаївщини кілька підозр. Так, у привласненні бюджетних коштів підозрюють головну бухгалтерку школи, що підпорядковується Вознесенській міській раді. За версією правоохоронців, жінка кілька разів подавала в Управління освіти завищені суми зарплат для працівників, а надлишок перераховувала собі. 

Начальниці відділу освіти Кривоозерської селищної територіальної громади Первомайського району, що на Миколаївщині, повідомили про підозру. Жінці інкримінують зловживання службовим становищем, що завдало бюджету шкоди на суму понад 170 тисяч гривень.

У Чорноморській сільській раді, що на Миколаївщині, повідомили про підозру у розтраті майна директору комунального підприємства. Завищення цін на закупівлі транспорту принесло збитки місцевому бюджету на 400 тисяч гривень, вважають правоохоронці. 

Крім того, протягом минулого тижня було винесено вирок в одній з корупційних справ. Суд призначив покарання у вигляді 6 років тюрми колишній головній бухгалтерці виконавчого комітету Первомайської міської ради. У суді довели, що посадовиця самостійно нарахувала собі зарплату значно вищу від її окладу. 

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір