Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Соратник депутатів з Одеської облради підозрюється в розкраданні бюджетних грошей

Директора і за сумісництвом власника компанії ТОВ «Простір-Агробуд» Сергія Кожухаренка підозрюють в розкраданні грошей та підробці документів. Йдеться про привласнення понад 700 000 гривень на капремонті будинку культури в селі Новоселівка на Одещині. Як зʼясувала редакція «Антикорупційного виміру», підозрюваний Кожухаренко повʼязаний з діючими депутатами Одеської обласної ради.

За інформацією з судового реєстру, керівник фірми ТОВ «Простір-Агробуд» (за даними аналітичної платформи YouControl це саме Сергій Кожухаренко) підозрюється в привласненні бюджетних коштів у особливо великих розмірах та службовому підробленні під час проведення капітального ремонту будинку культури селі Новоселівка в Подільському районі.

За даними слідства, у вересні 2021 року фірма Кожухаренка отримала підряд від Відділу ЖКГ Куяльницької сільської ради. За умовами договору до кінця 2022 року компанія зобовʼязалася відремонтувати будинок культури за адресою вулиця Насінницька, 3-а в селі Новоселівка. Вартість робіт склала 7,31 мільйона гривень. 

Дешевшу пропозицію від єдиного конкурента – ТОВ «Сантоша» – чиновники відхилили через ненадання документів. Проте, інженер будівельник ТОВ «Сантоша» також є підозрюваним в цій справі. Причина полягає в тому, що він мав здійснювати технічний нагляд за роботами свого нібито конкурента, контролювати кількість та якість робіт. Саме цей інженер підписував пану Кожухаренку акти нібито виконаних робіт з «домальваними», на думку слідства, даними.

Роботи так і не були виконані до кінця, хоча строки здачі подовжили на рік (до кінця 2023 року). Договір було розірвано за взаємною згодою сторін. На момент його розірвання Куяльницька сільрада заплатила ТОВ «Простір-Агробуд» за роботи 3,1 мільйона гривень.

Як зʼясувалося в ході слідства, чиновники платили за роботи, які насправді в будинку культури не проводились. Слідчі встановили, що Кожухаренко вказував неправді відомостями про обсяги робіт та використаних будматеріалів на загальну суму 703 992,81 гривні. Нещодавно в Київському районному суді Одеси Кожухаренку обирали запобіжний захід. Прокурор просив відправити підприємця під варту, але слідчий суддя призначив нічний домашній арешт.

Зазначимо, дружина Сергія Кожухаренка, Олена, ще у 2020 році працювала у відділі з питань управління персоналом Подільської районної державної адміністрації. 

У своїх деклараціях Олена Кожухаренко вказувала, що вони з чоловіком отримують дохід від надання в оренду двох земельних ділянок по 19 313 кв.м кожна. В обох випадках від компанії ТОВ «Зернятко Плюс». Ця фірма належить Сергію Паращенку та Олексію Потапському. Раніше серед власників значився ще й Михайло Шмушкович. Всі вони є одеськими політиками і пов’язані з БПП «Солідарність», нині «Європейська солідарність».  

Низка їхніх фірм фігурує в кримінальному провадженні про махінації із землями, які в часи очолення Одеської облради паном Шмушковичем були виведені на «натовп» фізичних осіб з його оточення та передані в довгострокову копійчану оренду фірмам, зокрема ТОВ «Зернятко Плюс». Йдеться про сотні, а то й тисячі ділянок в Одеській області.

Сам Сергій Кожухаренко, за даними Clarity Project, присутній у складі керівництва Подільської міської організації партії БПП «Соліданість», що додатково підтверджує його звʼязок з одеськими депутатами.

Читайте також: Фірмі депутата з Одеси доплатять 13 мільйонів: ніяк не доробить укриття для дітей 

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір