Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Завищені ціни та підряди для «своїх»: Антикорупційний огляд на Миколаївщині

Як з’ясував протягом тижня «Антикорупційний вимір», у Миколаївській області чиновники закупили паливні брикети по завищених цінах. Крім цього черговий підряд на ремонт дороги отримав «фаворит» бюджетних закупівель.

Так, управління освіти, культури, туризму, сім’ї, молоді та спорту Веселинівської селищної ради Миколаївської області уклали угоду на постачання 81 тонни паливних брикетів Nestro. Сума договору складає майже 700 тис. бюджетних грн. Однак ціни на паливо значно завищені.

Варто зазначити, що чиновники оголосили відкриті торги на придбання паливних брикетів, які викликали ажіотаж — пропозиції надали 10 компаній.  Однак найдешевшу пропозицію розпорядники бюджетних коштів відхилили. 

В результаті угоду уклали з ФОП Крючкова О.Ю. За умовами договору, брикети Nestro обійдуться платникам податків у 8630 грн за тонну. Водночас на ринку продавці пропонують брикети з деревини за 6,5 тис. грн, за умови замовлення від 22 тонн. 

Таким чином, переплата за рахунок бюджетних коштів складає понад дві тис грн на тонні. Або ж понад 170 тис. бюджетних гривень на загальній вартості закупки.

Ольга Крючкова зареєструвалася як ФОП у 2001 році у Дніпропетровській області. Підприємиця регулярно укладає угоди з бюджетними розпорядниками. Наразі Ольга Крючкова підписала договорів на загальну суму понад 10 млн грн.

Влітку видання «Наші гроші» вже писало про те, що ФОП Крючкова О.Ю. постачала паливо за завищеними цінами. Тоді в підприємиці замовляли брикети в Запорізьку область.

Цікаво, що в одній квартирі з постачальницею, Ольгою Крючковою, живе інший приватний підприємець — Артур Крючков. Він теж, поміж іншого, займається постачанням палива. І уклав з розпорядниками бюджетних коштів угод на понад 28 мільйонів гривень. Ще на 6 мільйонів угод очікують підписання договорів. 

Крім цього управління освіти та гуманітарних питань Очаківської міської ради на Миколаївщині без проведення відкритих торгів замовило поточний ремонт дорожнього покриття на території місцевого ліцею. Виконав роботи «фаворит» бюджетних торгів, 29-річний підприємець зареєстрований менш ніж два роки тому.

Вартість робіт складає 4,9 млн бюджетних грн. Підряд віддали ФОПу Чоканарю А.І. Підприємця зареєстрували у 2022 році в Миколаївській області, а вже з 2023 року Андрій Чоканарь почав укладати договори за бюджетні кошти. Наразі загальна сума укладених угод складає 7,3 млн бюджетних грн.

Але підряди він отримує не тільки як ФОП. Андрій Чоконарь значиться також засновником ТОВ «Ар-Ніко-Буд», яке також активно співпрацює з миколаївськими чиновниками, підписуючи договори за кошт платників податків.

Так, компанія, зареєстрована менш як рік тому, вже підписала угод на загальну суму 38,6 млн бюджетних грн. Директором ТОВ «Ар-Ніко-Буд» значиться Роберт Арутюнян, який може бути дотичним до низки інших компаній. 

Зокрема декілька років тому людина з таким же ПІБ працювала в миколаївській будівельній компанії «Миколаївбудмонтаж», яка пов’язана із «Південною Аграрно-експортною компанією». Її контролює миколаївській обласний депутат від партії «Наш край» Юрій Кормишкін.

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір