Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Що там в деклараціях: У 2022 році родина мера Миколаєва розжилась криптою, а обвинувачений у розтраті заступник витрачає на адвокатів 300 тисяч

З початком повномасштабної агресії росії проти України посадовці майже на два роки отримали привілей не заповнювати й не оприлюднювати електронні декларації. Не звітуючи таким чином перед суспільством.

Наразі цей привілей скасували, й українські посадовці нарешті подають декларації за 2021 і 2022 роки. А до кінця березня вони мають заповнити ще й документи за 2023 рік. 

«Антикорупційний вимір» проаналізував декларацію миколаївського міського голови Олександра Сєнкевича, а також його заступників у перший рік повномасштабної війни.

Родина Сєнкевичів обзавелась криптовалютою

Судячи з декларації Олександра Сєнкевича, з початком повномасштабної війни його родина виїхала в Польщу. Там вони з серпня 2022 року вони орендували квартиру площею 68 квадратів.

Примітно, що в Миколаєві з 2019 року родина мера користується житловим будинком площею більше 270 квадратних метрів, який записаний на третю особу Ганну Хаджиогло, хоча в мера є власна нерухомість. 

Олександр Сєнкевич. Фото з фейсбук

У розпорядженні дружини очільника міста позашляховик Volvo, офіційно оформлений на ПП «Лєда». Засновницею цього підприємства, вочевидь, є родичка родини Олександра Сєнкевича Ірина Олєннікова, з якою дружина мера Миколаєва спільно володіє квартирою в окупованій Новій Каховці. 

Варто зазначити, що ПП «Лєда», яке було зареєстровано у 2001 році в Новій Каховці, отримувало бюджетні підряди, уклавши договорів на загальну суму 1,34 млн грн. Колись директором компанії був безпосередньо Олександр Сєнкевич.

Крім цього дружина миколаївського міського голови Катерина Сєнкевич набула у 2022 році криптовалюту. Окрім біткойнів на 8,2 тис. грн, у неї задекларовані інші віртуальні активи. При цьому скільки реально криптовалюти на рахунках родини Сєнкевича, перевірити неможливо.

За декларацією, Катерина Сєнкевич заробляє в рази більше чоловіка – у 2022 році її річний дохід склав 4,6 млн грн. І це не заважаючи на виїзд за кордон. Як міський голова Олександр Сєнкевич заробив приблизно 810 тис. грн, тобто понад 67 тис. грн на місяць.  

Дохід Катерині Сєнкевич начебто забезпечує ТОВ «Еф Еф Дабл Ю Миколаїв», у засновниках якої американська компанія. Це міжнародна діджитал-агенція, яка керує великими даними.

В банку в Польщі Катерина Сєнкевич тримає 34 тис. доларів США і 11 тис євро.

Що по заступниках

Заступник Сєнкевича Анатолій Петров перед початком повномасштабної війни в листопаді 2021 року набув у власність земельну ділянку площею майже 4 гектари в Миколаївській області.

Анатолій Петров. Фото “НикВести”

Ще один заступник миколаївського міського голови Юрій Андрієнко, попри цілком пристойну заробітну плату, не погребував оформити сім тисяч грн благодійної допомоги від профспілкового комітету міськвиконкому. 

Юрій Андрієнко. Фото “НикВести”

Нагадаємо, річна зарплата Андрієнка склала понад 728 тис. грн на рік, тобто 60,7 тис. грн на місяць. 

Обвинувачений у корупції Коренєв витрачає зарплату на адвокатів

Заступник Миколаївського міського голови Сергій Коренєв з 2023 року перебуває на лаві підсудних по справі розтрати бюджетних коштів під час виконання робіт з реконструкції Соборної площі Миколаєва.

Нагадаємо, розслідування проводило Національне антикорупційне бюро ще з 2019 року. За версією слідства, миколаївські чиновники, зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою, забезпечили перемогу в торгах «потрібній» компанії. А саме компанії одеської депутатки Марини Лозовенко «Пик-строй». Антикорупціонери закидають підряднику завищені ціни на роботи коштом платників податків. Оцінка оборудка складає 27 млн грн.

Сергій Коренєв. Фото “Слово і Діло”

Коренєва затримали правоохоронці під час на кордоні з Угорщиною у 2021 році. Разом з ним, до речі, перебував і миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич. Наразі триває судовий розгляд, де окрім Коренєва обвинуваченими проходять ще сім осіб. Їх інтереси представляють 23 захисники.

В листопаді 2023 року Сергій Коренєв опублікував декларацію про суттєві зміни в майновому стані, позначивши витрату в розмірі 300 тис. грн по договору про надання правничої допомоги.

При цьому після розголошення гучної справи миколаївський мер не звільнив Коренєва з посади свого заступника. Він продовжує працювати й отримувати заробітну плату коштом платників податків. Так, у 2022 році чиновник заробив 680 тис. грн, тобто понад 56 тис. грн на місяць. До того ж він отримує зарплату від виконкому Миколаївської міської ради. А саме майже 80 тис. грн на рік.   Примітно, що дружина Сергія Коренєва Юлія Коренєва з 2019 року користується автівкою Mazda 2018 року випуску. Офіційно позашляховик оформлений на приватну компанію «Софія». Власником ТОВ наразі вказаний Петро Паршенко, з яким Юлія Коренєва володіє квартирою в Миколаєві площею 48,4 квадратних метри. Однак ще у 2015 році засновником ТОВ «Софія» значився безпосередньо Сергій Коренєв.

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

6 коментарів

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір