Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Заступник ексголови Одеської ОВА на лаві підсудних: подробиці справи, імена спільників, поламані електронні браслети – ФОТО, ВІДЕО

Майже рік пройшов з моменту затримання Службою безпеки України заступника начальника Одеської військової адміністрації Ігоря Ткачука. Його звинуватили у хабарництві та зловживанні впливом. Редакція «Антикорупційного виміру» вирішила поцікавитись тим, як просувається справа. Та дізналась, що з моменту виходу з-під варти у Ткачука підозріло часто ламається електронний браслет, який він зобов’язаний носити.

В березні минулого року «Антикорупційний вимір» повідомляв, що СБУ затримала заступника голови ОВА Марченка, Ігоря Ткачука. 

Згодом стало відомо, що його підозрюють у вимаганні та отриманні хабаря у розмірі 5000 доларів. Посадовець разом зі своїм помічником обіцяли повпливати на призначення чоловіка на посаду в комунальне підприємство. А пізніше правоохоронці повідомили, що Ткачук разом з іншим спільником вимагали та отримали від цього ж громадянина ще 5000 доларів за вплив на прийняття рішення судді у господарській справі. 

Наразі Офіс Генерального прокурора вже скерував до суду обвинувальний акт відносно Ткачука та його ймовірних спільників. 

Інкриміноване правопорушення (натисніть для збільшення зображення)

Зображення 1 з 1

З ухвали суду редакція «Антикорупційного виміру» дізналась, що разом з Ігорем Ткачуком обвинувачуваними в цій справі є депутат Одеської районної ради та депутатка Болградської районної ради. Йдеться про Руслана Сауляка та Христину Младінову, які балотувалися від партії «За Майбутнє». 

Перелік обвинувачуваних (натисніть для збільшення зображення)

Зображення 1 з 1

За інформацією з іншої ухвали суду, Ткачука звинувачують в вимаганні та отриманні хабаря в 5000 доларів за вплив на призначення чоловіка до Комунальної установи «Автопідприємство по обслуговуванню обласної ради та обласної державної адміністрації». За даними слідчих, йдеться про посаду водія. Щоб віддати гроші, чоловікові довелось продати свій автомобіль Mercedes. Хабар, вважають слідчі, передавався аж в грудні 2022 року через Младінову, яка отримувала кошти, використавши для цього службову машину Peugeot 301.

В лютому 2023 року Ткачук дізнався від того ж чоловіка, що його матір судиться з Генпрокуратурою та Фондом держмайна за  нерухомість на території Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського. Мова йде про мостіння на території навчального корпусу № 7 (Одеса, вул. Олександра Невського, 39) загальною площею 691,64 кв. м. Ткачук запропонував чоловікові знову допомогти з вирішенням його проблеми за 5000 доларів. І тут вже, як випливає з тексту ухвали, він задіяв депутата Одеської районної ради Руслана Сауляка, який має дружні відносини останнього із головою Господарського суду Одеської області і деякими суддями вказаного суду.

Після отримання грошей, 6 березня, заступника голови ОВА Ткачука затримали. Наступного дня йому повідомили про підозру та обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою виходу під заставу в 10 мільйонів гривень. В травні адвокати домоглися зменшення застави до 1 мільйона і тоді Ткачук зміг вийти з СІЗО. Але прокурори оскаржили це рішення та домоглися застави в 4 мільйони гривень. Також суд зобовʼязав ексчиновника носити електронний браслет.

16 лютого в Приморському суді було засідання з приводу необхідності продовження запобіжного заходу Ігорю Ткачуку. На ньому прокурор повідомив, що з моменту виходу обвинуваченого з СІЗО під заставу, в нього чотири рази ламався електронний браслет. При цьому прокурор наголосив, що таких частих поломок раніше жодного разу не спостерігав. Також він заявив, що ані Ткачук, ані його захисник жодного разу не надавали експертних заключень про причини поломки. 

Обвинувачуваний запевняв, що не ламав браслети, адже не зацікавлений потрапити назад до слідчого ізолятора. Також він наголосив, що перший браслет був новий, але під час проблем зі звʼязком у мобільного оператора «Київстар» стався збій в роботі пристрою. Однак йому одразу подзвонили правоохоронці, яким він повідомив про своє місцезнаходження. Інші ж браслети, за його словами, були вживані та дісталися йому в не дуже доброму стані. Також Ігор Ткачук повідомив, що з 3 лютого пересувається без пристрою у звʼязку з тим, що їх немає в наявності у правоохоронців.

Вцілому обговорення ситуації з електронним браслетом тривало досить довго. Суддя набагато довше слухала доводи сторони захисту. Детальніше про позиції сторін з цього приводу у відео: 

Адвокат Ігоря Ткачука просив зняти з його клієнта всі обмеження, але суддя підтримала клопотання прокурора та продовжила дію запобіжного заходу. 

Читайте також: В Одесі експомічника судді звинувачують в корупції: обіцяв домовитись про закриття справ

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір