Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

«Улюбленець» чиновників, який уклав угод на мільярд, отримав на Миколаївщині черговий бюджетний підряд

Миколаївська філія ТОВ «Газорозподільні мережі України» підписала угоду на надання доступу до інтернету з ПАТ «Датагруп». Наразі ця компанія вже підписала договорів на мільярд. бюджетних грн.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір» з посиланням на систему електронних закупок Prozorro.

Від миколаївської газорозподільної мережі компанія «Датагруп» отримає 250 тис. бюджетних гривень протягом 2024 року за користування інтернетом. 

ПАТ «Датагруп» регулярно отримує бюджетні підряди, починаючи з 2015 року. Наразі компанія коштом платників податків уклала тисячі угод на загальну суму більше мільярда грн.

На ринку підприємство вже понад 20 років. Компанія надає послуги передачі даних і доступу в інтернет, телефонії, відеоконференцій і відеоспостереження, супутникового зв’язку і хмарних рішень.

Хоча компанія позиціює себе як українська, до того ж активно заробляє гроші коштом українських платників податків, у засновниках ПАТ «Датагруп» кіпрська офшорна компанія, яка приховує справжніх власників. За даними реєстру СМІДА, вже у четвертому кварталі 2008 року власником компанії значилась ДАТАГРУП ХОЛДИНГ ЛIМIТЕД з реєстрацією на Кіпрі.

Однак до того часу власниками найбільшого пакета акцій були дві особи, а саме Олександр Кардаков і Яків Смолій. Мова про українського ІТ-бізнесмена Кардакова, який у «Датагруп» працював якийсь час гендиректором. У 2016 році його статки оцінили у 27 млн дол. США. Примітно, що він балотувався на місцевих виборах до Одеської обласної ради у 2015 році від «Блоку Петра Порошенка». Але не пройшов.

Щодо Якова Смолія, то, вірогідно, йдеться про ексголову Національного банку України, який працював на цій посаді з 2018 по 2020 рік. При цьому в його офіційній декларації інформація про компанію «Датагруп», яка з 2015 року регулярно отримує бюджетні підряди, не зазначена. Можливо, на момент роботи в НБУ Смолій уже втратив контроль над компанією.

Примітно, що у 2022 році видання «Наші гроші» зазначило, що компанія «Датагруп», скуповуючи інтернет-провайдерів, рухається до монополізації ринку.    

Читайте також: Скільки коштує «відкосити» від мобілізації

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір