Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Готувати документацію на реконструкцію дитсадка на Херсонщині хочуть довірити компанії-фігурантці кримінальної справи

Виготовлення проєктно-кошторисної документації для реконструкції будівлі Чкаловського закладу дошкільної освіти Великоолександрівської селищної ради в селі Чкалове хочуть довірити ТОВ «ВП Укрпоєктбуд», яке зареєстрували лише 4 місяці тому — 18 жовтня 2023 року. Дитячій садок, для ремонту якого готуватиметься документація, пошкоджений внаслідок військових дій. Засновники компанії, якій віддають підряд, пов’язані з іншою юридичною особою, щодо якої було відкрите кримінальне провадження. Підряд на підготовку документів для дитсадка чиновники віддають ТОВ «ВП Укрпоєктбуд» без конкурсу.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір» із посиланням на портал публічних закупівель «Прозорро».

Зареєстрували нову компанію і за два тижні отримали підряди

Йдеться про закупівлю вартістю 946 тисяч гривень, яку провели без застосування електронної системи закупівель. Йдеться про дитсадок, зруйнований обстрілами росіян, а отже, припустимо віддавати закупівлю підряднику без процедури, це не є порушенням з боку чиновників. Однак, підрядник, якого обрали для складання проєктно-кошторисної документації в цьому випадку, має доволі дивний шлейф фігурування в кримінальних справах. 

Зареєстрована організація всього 4 місяці тому, а це вже викликає низку запитань, наприклад, чи є у компанії потенціал для виконання таких робіт, як проєктування на суму майже в мільйон гривень. 

Крім того, знаходиться підприємство на Полтавщині, а перші підряди з коштами платників податків ТОВ отримала вже за пару тижнів після реєстрації — 7 листопада 2023 року, причому одразу три:

Керівником компанії є Юрій Бєлодєд — він же один із двох засновників та кінцевих бенефіціарних власників. Другий власник — Руслан Русанов.

Всього лише за два з половиною місяці роботи у 2023 році новостворена компанія уклала угод майже на півтора мільйона бюджетних гривень.

Компанія Русанова і Бєлодєда фігурує в кримінальній справі на 3,8 мільйона гривень

Русанов і Бєлодєд – засновники іншої компанії, яка також активно виконувала роботи з проєктування: ПП «Укрсервіспроект». Очолює її Русанов.

Ця компанія, створена понад 14 років тому, є фігурантом кримінальної справи. Згфдно з матеріалами справи, Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» та ПП «Укрсервіспроект» уклали угоду на виготовлення проєктно-кошторисної документації на суму 3,83 мільйона гривень. Всю суму ПП «Укрсервіспроект» отримало 29 травня 2023 року. Північно-східний офіс Держаудитслужби виявив, що замовник у цій закупівлі безпідставно відхилив найбільш економічно вигідну тендерну пропозицію ФОПа Ковтун-Науменко Ольги Миколаївни та обрав переможцем ПП «Укрсервіспроект», хоча всі недоліки заявки учасника, пропозицію якого було відхилено, усунуті ним вчасно, однак, даний факт не був врахований при прийнятті рішення.

За цією справою (номер справи в суді 630/1005/23) запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту отримала головна бухгалтерка КЗ «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт» за підозрою у вчиненні злочину за ч. 2 ст. 364 КК України: зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, що спричинило тяжкі наслідки. Наразі головна бухгалтерка продовжує перебувати під домашнім арештом.

Всього ж у 2023 році компанія отримала підрядів за бюджетні кошти на понад 16 мільйонів гривень.

Однак, з 2024 року за бюджетні кошти не працює. Можливо причиною є факт наявності «свіжої» кримінальної справи. На Херсонщині ж фактично готові віддати підряд із проєктування компанії-двійнику фірми фігурантки кримінальної справи.

Читайте також: Фермеру з Херсонщини — екссоратнику Колихаєва оголосили підозру у державній зраді

Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір