Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Спільник судді з Кропивницького, звинуваченого у хабарництві, визнав себе винним

У справі судді Кропивницького апеляційного суду, звинуваченого у хабарництві, є перший вирок. Йдеться про призначення покарання спільнику судді, який уклав зі слідством угоду про визнання винуватості. Він отримав 3 роки «умовно».

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір».

Так, 7 березня Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості, яку уклав зі Спецантикорупційною прокуратурою В’ячеслав Даньшин. Він колишній співробітник органів Внутрішніх справ, знайомий судді.

Згідно з матеріалами справи, навесні 2023 року на розгляд до Кропивницького апеляційного суду надійшла апеляційна скарга на вирок Добровеличківського райсуду, яким винуватця у смертельній ДТП засудили до 3 років позбавлення волі.

Трагічна подія сталася 21 лютого 2022 року о 20:40 год у селі Піщаний Брід на Кіровоградщині. Чоловік кермував мотоциклом та збив жінку, яка їхала на велосипеді. Від отриманих травм вона загинула. Прізвище винуватця ДТП публікували у Реєстрі розшуку осіб, які переховуються від правоохоронців. Згодом повідомлення видалили, вочевидь він з’явився до суду. Згідно з інформацією в Реєстрі, винуватець аварії 2003 року народження.  

Судячи з матеріалів справи, представники винуватця ДТП звернулися до В’ячеслава Даньшина щодо зменшення покарання в апеляції.

Надалі між колишнім міліціонером та Володимиром Гончаром, головуючим суддею в колегії, якій визначили розгляд цієї апеляційної скарги, відбулася низка зустрічей та розмов.

Спершу суддя висловив вимогу надати хабар у сумі 3 000 доларів за скасування вироку першої інстанції та призначення умовного покарання. Ще 350 доларів передбачалося Даньшину, як посереднику.

Згодом суму домовилися зменшити до 1 500 доларів, плюс винагорода посереднику – 500 доларів, бо потерпілі у справі ДТП не примирилися з винуватцем аварії. За такий «варіант» розвитку подій суддя гарантував зменшення покарання із 3 років позбавлення волі до 18 місяців ув’язнення. Також лишили «таксу» в 3 000 доларів, якщо сторони примиряться.  

Втім, вже 15 червня 2023 року суддя сказав Даньшину, що варто просити 10 000 доларів за «послугу» з призначення умовного покарання. Згідно з домовленістю, кошти мали лишатися у посередника до ухвалення судом рішення.

Схоже, цей епізод фігурує у матеріалах НСРД, які оприлюднило НАБУ. На записах чути, що суддя обурювався сумі в півтори тисячі та переживав «як на нього люди подивляться». А за винагороду в 10 тисяч доларів, говорив, «буде, що людям запропонувати». Нагадаємо, що в колегії окрім Гончара ще двоє суддів.

У липні посередник отримав за свої «послуги» від представника винуватця ДТП 250 доларів, та ще 10 250 доларів 1 серпня.

Слухання апеляційної скарги, за результатом якого винуватцю ДТП за домовленостями, мали пом’якшити покарання, було призначене на 3 серпня 2023 року. Проте засідання перенесли через заміну його адвоката. Через те, що ніякого рішення не ухвалили, посередник повернув 10 000 доларів представнику 20-річного винуватця ДТП.  

Натомість каже слідство, 23 вересня суддя Гончар заявив, що справу розглянуть і винагорода в 10 000 доларів все ще актуальна. Тому вже 26 вересня посереднику знову принесли ці 10 тисяч.

Проте колегія суддів на чолі з суддею Володимиром Гончаром 28 вересня відхилила апеляційну скаргу та лишила в силі вирок, яким винуватцю ДТП призначили ув’язнення. Після цього посередник повернув 10 000 доларів. Про це йдеться у рішенні Вищої ради правосуддя щодо відсторонення судді Гончара від правосуддя.

Згідно з вироком Антикорсуду, посередник Даньшин визнав провину та зобов’язався дати свідчення щодо судді. У підсумку суд затвердив угоду, визнав колишнього правоохоронця винним у пособництві в отриманні неправомірної вигоди посадовою особою. Йому призначили покарання 5 років позбавлення волі та на рік заборонили обіймати посади у владі. Водночас суд звільнив чоловіка від відбування покарання з іспитовим строком 3 роки. Ще він зобов’язався перерахувати 50 тисяч гривень на ЗСУ.

Що ж до винуватця ДТП, то його захист намагався оскаржити ув’язнення у Касаційному суді. Проте у листопаді минулого року суд лишив вирок першої інстанції у силі.

Як писав «Антикорупційний вимір», слідство у справі Володимира Гончара завершили. Його дії кваліфікували за ч. 3 ст. 368 КК України, тобто прийняття неправомірної вигоди службовою особою. У випадку доведення провини, йому загрожує позбавлення волі від 5 до 10 років. Сам суддя все заперечує. На слуханні у Вищій раді правосуддя він говорив, що йдеться про провокацію.

У тексті рішення ВРП серед доказів по справі згадано про протокол негласних слідчих дій щодо передачі 10 000 доларів особі, яка надалі віддала їх посереднику судді. Тобто, йдеться про залучення представника учасника ДТП до конфіденційного співробітництва зі слідчими управління СБУ у Кіровоградській області.

Читайте також: Прокуратура VS Табалові: На Кіровоградщині правоохоронці взялися за багаторічного постачальника управління освіти

Більше публікацій ВирокиБільше публікацій Вироки »
Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір