Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Прокуратура VS Табалові: На Кіровоградщині правоохоронці взялися за багаторічного постачальника управління освіти

Прокуратура Кіровоградської області заявила, що багаторічний постачальник управління освіти Кропивницького та виробник масла наживалися на бюджетних коштах, постачаючи у школи міста спред замість масла. Прокурор області особисто натякнув у коментарі ЗМІ на відому у місті родину бізнесменів-політиків. Натомість завод-виробник масла вийшов із заявою про те, що прокуратура звела наклеп та обіцяє подати позов про захист ділової репутації. Як аргумент наводить висновки якості продукції, отримані від експертів.

Деталі в матеріалі «Антикорупційного виміру».

Позиція прокуратури

За даними Кіровоградської обласної прокуратури, управління освіти міськради Кропивницького уклало з ТОВ «ОПТТОРГ-К» угоду про постачання масла. Проте замість масла у школи міста постачали спред. Доказом цьому, твердить прокуратура, є відповідна експертиза.

Заявлена сума збитків – 200 тисяч гривень. Керівнику підприємства повідомили про підозру у заволодінні чужим майном, шляхом зловживання службовим становищем, що вчинене за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану. Санкцією статті передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

За повідомленням «Суспільне. Кропивницький», Кіровський райсуд обрав директору підприємства запобіжний захід у вигляді застави 121 тисячі гривень. Підозрюваний провину заперечив, наголосив, що якість масла належна.

На суді йшлося, що закупівля й постачання продукту було протягом лютого-квітня 2023 року. За цей період у системі Prozorro є відомості про проведену управлінням освіти закупівлю масла. За результатом відкритих торгів з особливостями стало саме ТОВ «ОПТТОРГ-К». Вартість угоди склала 3,3 млн грн. 

Заява виробника

Виробником масла є ПрАТ «Хмельницька маслосирбаза». Товариство надіслало у ЗМІ власне пояснення. Згідно з заявою, підприємство відкидає звинувачення та стверджує, що партія товару, відвантажена оптовому підприємству для подальшого продажу, відповідає чинним стандартам.

Як доказ, надали копії висновків Держпродспоживслужби та держпідприємства «Хмельницькстандартметрологія». Згідно з ними, зразок наданого на експертизу масла «Селянське» (72% жирності) не містить рослинного жиру. Експертизи проводили у червні 2023 року.

При цьому в поширеному ЗМІ «Протоколі випробувань зразків продукції», який на замовлення заводу зробила «Хмельницькстандартметрологія» вказано, що документ стосується «лише зразків продукції, які надали на випробування». Також зазначено, що Протокол не може бути відтворений чи тиражований як офіційний документ без дозволу виконавця.

Разом із цим, керівник заводу стверджує, що вказані установи та поліція досліджували одну й ту ж партію товару.

Хто в маслі?

Прокуратура вказала назви підприємства-постачальника і заводу у пресрелізі. А прокурор області Ян Стрелюк заявив журналістам «Суспільне. Кропивницький», що власником заводу є «відома родина Кропивницького, колишні народні депутати. Один з них зараз депутат міської ради».

За інформацією з аналітичної платформи Youcontrol, засновником і директором ТОВ «ОПТТОРГ-К» є Андрій Проценко з Кропивницького. Фірма заснована у 2019 році, статутний фонд становить 5 тисяч гривень. Інших підприємств на чоловіку не значиться.

З початку заснування підприємство підписало угод з бюджетними замовниками на понад 250 млн грн. Один з постійних замовників – управління освіти Кропивницького.

Власної матеріальної бази й транспорту підприємство не має. Як випливає із тендерної документації, підвантаженої у систему Prozorro, «ОПТТОРГ-К» все орендує у ПрАТ «АТП-13555». Останнє входить в групу компаній родини Табалових. Власниками більших часток товариства є Сергій, Олександр і Людмила Табалові та Федір Коваленко.

Андрій Табалов і його батько Олександр Табалов – засновники ПрАТ «Юрія», ТОВ «Волошкове поле», що спеціалізуються на виготовленні, постачанні молочної та іншої харчової продукції. Обидва були нардепами ВР 7 скликання. Наразі Андрій Табалов є депутатом Кропивницької міськради, обраний від партії «Наш край». У міськраді попереднього скликання був секретарем.

До того, як основним постачальником кропивницького управління освіти став «ноунейм» Проценко, харчі для шкіл міста переважно возило ТОВ «УкрПродДонСервіс». Співзасновницею цього підприємства значилася Людмила Табалова, а в численних публікаціях ЗМІ йшлося про завищені ціни.

Зрештою з 2019 року управління освіти почало працювати з ТОВ «ОПТТОРГ-К», засновник якого раніше не фігурував у жодних публікаціях, а з власності мав хіба що «чисте» прізвище. Бо, як вже згадано вище, все орендував у Табалових.

До слова, захищати директора «ОПТТОРГ-К» у суд прийшов Сергій Салюк. Це колишній заступник прокурора Кіровоградської  місцевої прокуратури. Примітно, що серед клієнтів Салюка, судячи із даних на порталі «Судова влада», свого часу був Андрій Табалов.

Також у 2020 році ЗМІ писали, що Салюк представляв у судах такого собі Клима Скибіцького. В матеріалах справ йшлося, що Скибіцький працював на фірмі родини Табалових. Крім цього, у ЗМІ йшлося, що Скибіцький зчинив смертельну ДТП на авто, що належить фірмі, яка записана на батьків Андрія Табалова. Коли у мережі розповсюдили інформацію, що за кермом нібито був саме Андрій Табалов, політик заперечив та вказав, що дав авто у користування «хорошому знайомому дружини».

Що ж до заводу-виробника масла, то «Хмельницька маслосирбаза»  є приватним акціонерним товариством. Після продажу заводу у 2013 році його власником називають родину Табалових. Власне роялті від ПрАТ щорічно декларує Андрій Табалов.  

Не перша справа

За інформацією з Реєстру судових рішень, це не перша претензія прокуратури до ТОВ «ОПТТОРГ-К». У 2021 році прокуратура взялася перевіряти угоду, укладену з фірмою управлінням освіти щодо постачання масла. Правоохоронці підозрювали, що додаткова угода про збільшення вартості продукції свідчить про зловживання. Та схоже, провадження нічим не завершилося. Єдина ухвала по справі стосувалася продовження розслідування до вересня 2022 року. Відтоді нових даних в Реєстрі немає.

Читайте також: Заступник ексголови Одеської ОВА на лаві підсудних: подробиці справи, імена спільників, поламані електронні браслети – ФОТО, ВІДЕО

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір