Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

«Взагалі-то це коштує 500 доларів»: У Кропивницькому засудили керівника університету

Кіровський райсуд Кропивницького визнав винним у шахрайстві Івана Литвина, очільника приватного Інституту державного та муніципального управління. Посадовець взяв гроші з військового за вступ та здачу сесій в іншому виші. Йому присудили штраф.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір».

Згідно з вироком суду від 29 березня, кропивницький приватний навчальний заклад заснований іншим вишем – «Класичним приватним університетом», який базується у Запоріжжі. Попри те, ще кропивницький навчальний заклад є самостійним, його співробітники за дорученням запорізького засновника приймали документи від вступників, які бажали отримати диплом «Класичного приватного університету».

У червні 2022 року до Івана Литвина звернувся мешканець Кропивницького щодо вступу до запорізького приватного університету. Мовляв, служить у ЗСУ, а вища освіта потрібна для отримання офіцерського звання.

Як зафіксувало слідство під час розслідування, посадовець розповів, що посприяє його вступу до «Класичного приватного університету».

У вересні чоловіка зарахували на перший курс заочної форми навчання у запорізький виш. Він також вніс оплату за навчання на рахунок навчального закладу.

Слідство зафіксувало, що Литвин зателефонував військовому у грудні 2022 року й повідомив, що за розв’язання питання про вступ треба заплатити 10 тисяч гривень. Надалі чоловік приїхав на роботу до Литвина, той вкотре нагадав про необхідність оплати та запропонував перейти в підсобне приміщення. Там вказав на матраци між якими можна лишити кошти, що «студент» і зробив.

Також слідство зафіксувало, що Литвин зателефонував військовому у січні 2023 року, нагадав про необхідність «закрити друге питання». Тобто заплатити 7,5 тисяч гривень за заліки і сесію. Той приїхав до вишу й за вказівкою Литвина залишив гроші у картонній коробці у бухгалтерії. Після цього посадовця затримали.

На суді Литвин заявив, що провину не визнає та звинуватив військового у провокації. Розповів свою версію. Мовляв, до «Класичного приватного університету» не має стосунку. Співпраця обох навчальних закладів полягала лише у прийомі документації від абітурієнтів та пересилання її до Запоріжжя.

Заявника та його родину він знає тривалий час. Розповів, що той і раніше цікавився можливістю вступу, а під час воєнного стану це стало можливим для без проходження ЗНО. Розмову про гроші пояснив тим, що військовий був серед боржників з оплати за навчання, тож він йому зателефонував із нагадуванням. Щодо спілкування у підсобці, за версією Литвина, він показував речі, у тому числі матраци, які планував передати як допомогу ЗСУ. Сказав, якщо військовий також хоче долучитися, може лишити допомогу там. Наступні розмови про гроші пояснив тим самим погашенням боргу й можливістю оплати за практику. Щодо готівки в бухгалтерії, стверджував, що зазвичай студенти платять на рахунок запорізького вишу. Проте через карантин, а згодом можливі відключення світла через обстріли, гроші інколи лишали в бухгалтерії кропивницького Інституту, а бухгалтер їх несла в банк та перераховувала у Запоріжжя.

Свідок, який заявив на Литвина, розповів, що для офіцерського звання йому потрібен був диплом про вищу освіту. Через свекра, який працював у кропивницькому виші, він познайомився з Литвином та обговорив можливість вступу до Запоріжжя. Підтвердив, що навчатися не планував, бо знаходився на бойових завданнях. Мовляв, «розумів, що це не правильно», але не мав часу на навчання.

Чоловік був впевнений, що розв’язав питання «по знайомству». Згодом йому зателефонував Литвин та в грубій формі сказав, що потрібно сплатити за навчання та віддати йому 10 тисяч гривень за вступ. При цьому сказав, що військові багато заробляють, а тому, «даєш гроші, або не навчаєшся».

Чоловік звернувся до СБУ та надалі фіксував розмови. Під час зустрічі з Литвином, за словами свідка, той сказав покласти 10 тисяч між матрацами в підсобці. Під час наступної зустрічі він залишив 7,5 тисяч гривень у бухгалтерії.

Також на суді дослідили матеріали прослушки та прихованої відеозйомки, яку вів заявник. На них зафіксована розмова від 12 грудня 2023 року. Зокрема, як Литвин сказав військовому, що треба віддати 10 тисяч гривень. В матеріалах НСРД зафіксована фраза: «Когда ты поступал, что тебя не было, за тебя подставляли другого человека, я ж с тобой разговаривал. Десять учеба…». Коли військовий попросив реквізити для оплати за семестр навчання, посадовець сказав: «Это в бухгалтерии. Не, десять тысяч отдельно». Також зафіксовано вимогу сплатити 7,5 тисяч гривень за здачу сесії. Литвин зазначив, що треба принести готівку і що ті, «хто не ходять на навчання, залишають гроші». Він підкреслив, що «Вообще-то це стояло п`ятсот доларів. Це учітуя, що ти прийшов, Вова тут працює, то тобі зробили за половину».

На записі від 14 грудня, коли студент-військовий приніс гроші, посадовець поцікавився, чи він його не здає, бо чоловіка бачили біля СБУ. Той заперечив. При цьому Литвин сказав: «Перечисляй за учобу і все. Потому шо ну як… Нинішнє время….». Але після цього запросив чоловіка до підсобки під приводом показати матраци, які передає на ЗСУ. В підсобці він сказав: «…Ти можеш тут остаться і от там ТЕ остав, я потом… Вийдеш. Під оцею…оставляй його», вказавши на місце під матрацами. Після цього Литвин поспіхом вийшов, кинувши, що «не бажає навіть на це дивитися». Проте на вулиці запитав: «Ти ж оставив?».

У підсумку суд визнав Литвина винним у шахрайстві, а також повторному вчиненні цих дій. Від звинувачення за комерційний підкуп службових осіб його виправдали. Зрештою посадовцю присудили 59500 гривень штрафу. Суд також повернув йому раніше внесену заставу у сумі 214 тисяч гривень, зняв арешт з майна, у тому числі з авто Toyota Highlander.

Читайте також: На Кіровоградщині бальнеологічна лікарня накупила енергетиків

Більше публікацій ВирокиБільше публікацій Вироки »
Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір