Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Укриття на Одещині довірили будувати компанії, власник якої був у розшуку й «засвітився» у крадіжці. На кону 17 мільйонів і життя дітей

Лише з третього разу чиновники з міста Подільськ, що на Одещині, зуміли обрати підрядника для будівництва у школі нової захисної споруди для цивільного захисту або ж укриття. 

На ці цілі з бюджету виділили майже 17 млн грн. Однак до підрядника, якого обрали за процедурою відкритих торгів з особливостями, чимало запитань. Адже власник компанії-переможця, яка єдиною подалась на багатомільйонні торги, фігурував у кримінальному розслідуванні, пов’язаному з крадіжкою. ПІБ та адреса власника компанії підрядника і особи, яка обвинувачувалася в тому, що обікрала власну матір, співпадають. Людина з такими ж даними, як власник компанії підрядника, перебувала в розшуку.

«Антикорупційний вимір» розбирався, кому довірили будувати укриття коштом платників податків, яке має захищати українських дітей від вбивчих обстрілів ворога.

Вирішували довго

Місто Подільськ Одеської області розташоване в її північно-західній частині. В перший же день повномасштабного вторгнення рф місто обстріляла ворожа авіація, поціливши в військову частину. Тоді не обійшлось без жертв. До того ж регіон у цілому під регулярними обстрілами ворога – як ракетними, так і дронами-камікадзе.

Тож будівництво укриття для захисту людей, тим паче у школі вкрай необхідне. 23 листопада 2023 року департамент житлово-комунального господарства та земельних відносин Подільської міської ради оголосив відкриті торги на нове будівництво захисної споруди модульного типу для цивільного захисту на 200 людей на території загальноосвітньої школи у провулку Незалежності, 2а.

Роботи оцінили в майже 17 мільйонів бюджетних гривень. Тоді планувалось завершити будівництво до 1 квітня 2024-го. На торги подалась одна компанія, запропонувавши незначне пониження вартості робіт. Але її пропозицію відхилили через відсутність пропозицій. Хоча торги оголошували з особливостями, що дозволяє укладати угоду навіть за однієї пропозиції від підрядника.   

25 січня поточного року подільські чиновники знов оголосили відкриті торги з особливостями, визначивши нову дату здачі об’єкта, а саме 1 червня 2024-го. Цього разу на торги подаються вже дві компанії, запропонувавши зниження ціни майже в мільйон. Ці пропозиції чиновники знов відхиляють і знову скасовують торги начебто через відсутність пропозицій.

Через місяць у системі електронних закупівель Prozorro подільський департамент знов оголошує торги, щоб обрати підрядника для будівництва укриття. Цього разу договір нарешті уклали. Причому переможцем оголосили ту саму компанію, яка подавалась і минулого разу, і пропозицію якої відхилили. А саме ТОВ «БК «Рельянс плюс». Зараз же подільських чиновників усе влаштувало, хоча на торги подалась лише одна компанія, що раніше начебто оголошувалось перепоною для укладання угоди. До того ж договір з підрядником зараз уклали дорожчий на 300 тис. грн, аніж компанія пропанувала раніше.

Чому за такий короткий час думка чиновників змінилась, неясно.

Але хто ж побудує укриття для захисту, зокрема дітей у Подільську?

Обвинувачення у крадіжці

ТОВ «Рельянс плюс» зареєстрували в листопаді 2022 року. Наразі юридична адреса компанії Одеса, Мала Арнаутська, 66. Однак спочатку ТОВ мало київську прописку. Засновником і бенефіціаром компанії вказаний житель Хмельницької області Олег Охоцький.

Попри коротку історію існування підприємства, воно вже встигло отримати декілька бюджетних підрядів. Так, наразі ТОВ «БК «Рельянс плюс» уклало угод на 20,7 мільйона бюджетних гривень, включно із будівництвом укриття в Подільську. А також додатково очікує підписання ще трьох договорів на загальну суму 15,5 млн. Всі торги компанія виграла в Одеській області.

Примітно, що хоча компанія зобов’язалась не залучати субпідрядників, будуючи нове укриття в Подільську на Одещині за 17 млн бюджетних гривень, судячи з поданих на торги документів, спеціалістів у ТОВ «БК «Рельянс плюс» працює не так багато – всього дев’ять осіб, включно із директором Олегом Охоцьким.

Останній, до речі, є вельми цікавою фігурою. Наприклад, у 2017 році Летичівський відділ поліції ГУНП у Хмельницький області оголосив Олега Леонідовича Охоцького (дата народження 20.12.1988р.) в розшук. Видалили з розшуку його лише 2021 року. Весь час він значився як зникла особа. Нагадаємо, засновник і бенефіціар ТОВ «БК «Рельянс плюс» Олег Леонідович Охоцький зареєстрований у Летичеві Хмельницької області. Дати народження розшукуваної особи та власника компанії підрядника співпадають. Звісно, вірогідність того, що в смт Летичів є два чоловіки з ПІБ Олег Леонідович Охоцький, народжені в один день, існує. Але досить не висока. 

Скриншот з YouControl

Скриншот з документа, поданого на відкриті торги 

Але це не все. Можливо, зникнення пана Охоцького пов’язано з кримінальною справою, де він проходив обвинуваченим у крадіжці. Згідно з матеріалами справи, станом на 2015 рік на той час 27-річний Олег Охоцький ніде не працював. Він отримав банківську картку від своєї матері, щоб зняти 400 грн на потреби родини. Однак вкрав з неї сукупно 1212 грн, які витратив на спиртне і продукти для себе. Летичівський районний суд Хмельницької області закрив справу після відмови матері Охоцького від обвинувачень.

Зазначимо, що адреса реєстрації власника компанії підрядника та особи, яка обвинувачувалася у крадіжці, співпадає. Вулицю Калініна в смт Летичів перейменували в вулицю Ярослава мудрого. Номер будинку співпадає.

Цікаво, що власником фірми Олег Охоцький став менш як рік тому, влітку 2023 року. І статутний капітал одразу виріс з 500 до 687 650 гривень. 

І зараз Олег Охоцький начебто контролює ТОВ «БК «Рельянс плюс», яке отримує мільйони з бюджету. Ще й, за документами, має начебто п’ять років стажу як відповідальна особа з охорони праці та пожежної безпеки на підприємстві. Але, можливо, Охоцький лише номінальна фігура, й насправді компанію контролює хтось інший.

Бюджетні гроші по всій країні

Спочатку ТОВ «БК «Рельянс плюс» мала іншого засновника. А саме київську компанію «Лайнарт» з бенефіціаром Віталієм Третяком. 

Скриншот з YouControl

ТОВ «Лайнарт» зареєстрували у 2018 році. Її статутний капітал складає всього 500 грн. Ця компанія та її власник пов’язані з низкою інших підприємств.

Так, у 2023 році видання «Наші гроші» аналізувало закупівлю генераторів управлінням з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради. Відомство закупило продукцію на загальну суму 11,74 мільйона. бюджетних гривень у компанії «Даріоз Опті» за значно завищеною ціною. Примітно, що фірму створили в Одесі в жовтні 2022-го. Тоді директором компанії був житель Ірпеня на Київщині Віталій Третяк, а засновником – його київська фірма «Лайнарт». Але фактично перед підписанням угоди з миколаївським управлінням компанія «Даріоз Опті» змінила керівництво.

Крім цього, вірогідно, компанія, колись пов’язана із Віталієм Третяком, також відновлює за бюджетні кошти багатоповерхівки Ірпеня. Так, видання «КиївВлада» у матеріалі, присвяченому цій темі, перерахувало підрядників, які виконують роботи. Зокрема ТОВ «Аліот проект». Цю компанію під іншим ім’ям і пропискою зареєстрував у 2023 році Віталій Третяк. Але через декілька місяців у компанії відбулись зміни. Схоже на певну схему: Третяк реєструє фірми на себе або свою компанію, потім їх перереєструють на інших осіб, і ці компанії починають отримувати бюджетні підряди в різних регіонах України. 

Важливо також зазначити, що ТОВ «Лайнарт», засновником і бенефіціаром якого значиться Віталій Третяк, «засвітилось» у розслідуванні щодо ухилення від сплати податків, у якому фігурує компанія «Тедіс Україна». Нагадаємо, ТОВ «Тедіс Україна» – український дистриб’ютор тютюнових виробів та супутніх товарів. У ЗМІ доводили зв’язок підприємства із російським олігархом Ігорем Кесаєвим. У 2017 році компанія розкрила структуру власників, серед них зокрема фігурує впливовий одеський бізнесмен, фігурант низки кримінальних розслідувань Борис Кауфман.

Тож, імовірно, зовсім не випадково подільські чиновники обрали переможцем багатомільйонного підряду саме компанію «БК «Рельянс плюс», заплющивши очі на неоднозначну репутацію її нинішнього керівника. 

Редакція відправила запит до департаменту житлово-комунального господарства та земельних відносин Подільської міської ради щодо договору. Адже мова йде про безпеку дітей під час воєнного стану. Однак відповідь чиновники у визначений термін не надали.  

Читайте також: Оборонний підряд на Одещині віддали фігуранту корупційних розслідувань — фірмі пов’язаній з ексдепутатами від партії регіонів

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

3 коментарі

  1. […] Почнемо з того, як чиновники витрачають гроші громади. Цікавого підрядника для будівництва шкільного укриття знайшли посадові особи з міста Подільськ. Власник компанії-переможця, яка єдиною подалась на багатомільйонні торги, фігурував у кримінальному розслідуванні, пов’язаному з крадіжкою. ПІБ та адреса власника компанії підрядника і особи, яка обвинувачувалася в тому, що обікрала власну матір, співпадають. Людина з такими ж даними, як власник компанії підрядника, перебувала в розшуку. І все-таки саме фірмі цього бізнесмена довірили безпеку дітей та роботи на 17 мільйонів гривень.  […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір