Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Ексочільник Херсонської облради намагається відсудити понад мільйон гривень у СБУ: справа вже в касації

Владислав Мангер, який з 2016 до 2020 року очолював Херсонську обласну раду, подав до суду на Службу безпеки України задля відшкодування 1 мільйона гривень моральної шкоди на ще 75 тисяч гривень, витрачених на правничі послуги. «Моральної шкоди» Мангер начебто зазнав в слідчому ізоляторі, де перебував як підозрюваний в замовленні та організації нападу на Катерину Гандзюк.   

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір» із посиланням на судовий реєстр.

Щодо цивільного позову № 761/3125/23, 27 січня 2023 року почався розгляд справи щодо можливого відшкодування Владиславу Мангеру 1 мільйона гривень моральної шкоди та 75 тисяч гривень правничих послуг. З того часу вже минуло дві стадії — перша та апеляційна, наразі справу розглядає Касаційний цивільний суд.

Владислав Мангер перебував у статусі підозрюваного у кримінальному провадженні від 12 липня 2019 року за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 121 КК України. Це справа, яка стосується нападу на Катерину Гандзюк, яка 4 листопада 2018 року померла внаслідок пошкоджень, отриманих 31 липня 2018 року, коли її облили кислотою.

Владислава Мангера вже визнали винним в замовленні та організації нападу на Гандзюк. На час подання цивільного позову зазначене кримінальне провадження перебувало в Дніпровському районному суді Києва. Досудове розслідування в цьому кримінальному провадженні здійснювалось Службою безпеки України.

16 червня 2020 р. Позивача затримали та помістили в ізолятор тимчасового тримання Відділу забезпечення досудового слідства СБУ (ВЗДС СБУ).

19 червня 2020 р. ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва Владиславу Мангеру обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. На виконання зазначеної ухвали слідчого судді Мангера помістили до ВЗДС СБУ, де він перебував з 19 червня по 20 серпня 2020 року.

Владислав Мангер вважає, що його перебування у ВЗДС СБУ у зазначений період часу було наслідком протиправних дій органу досудового розслідування — власне СБУ, яка здійснила його начебто неправомірне утримання в ВЗДС СБУ, чим завдала йому моральної шкоди, яку він оцінює в 1 мільйон гривень та просить стягнути з відповідача — Служби безпеки України. На думку Мангера, ВЗДС СБУ не є місцем попереднього ув`язнення в силу вимог закону. В обґрунтування моральної шкоди він зазначає, що режим утримання під вартою у ВЗДС СБУ значно відрізняється від аналогічного режиму перебування у «звичайному» слідчому ізоляторі, оскільки позбавляє особу певних, визначених Конституцією прав.

Суд першої інстанції та апеляційний у задоволенні вимог Владиславу Мангеру відмовили. Наразі 21 травня 2024 року справу почали розглядати у Касаційному цивільному суді.

Читайте також: Розташовані в Одесі квартири колаборанта Сальдо та російського олігарха Шелкова продали з аукціонів

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір