Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Десятки мільйонів для недоброчесної компанії та бюджетні кошти для «своїх»: Антикорупційний огляд на Миколаївщині

Як з’ясував протягом тижня «Антикорупційний вимір», миколаївські чиновники віддають бюджетні гроші сумнівним компаніям. Крім цього чимало галасу наробила закупівля спецтехніки миколаївськими пожежниками, договір по якій судом визнано недійсним. Також минулого тижня відбулося кілька цікавих подій, пов’язаних з корупцією та таких, що можуть мати корупційні ризики. 

Зокрема, суд змусив газопостачальну компанію повернути 500 тисяч гривень у бюджет селища Надбузьке, що на Миколаївщині. Це — сума, яку переплатив місцевий ліцей в результаті 22 додаткових угод з компанією. 

Офіс відновлення та розвитку Миколаївської територіальної громади за пів року підготував 74 проєкти на загальну суму понад 280 мільйонів гривень. Кошти витрачають на встановлення сонячних електростанцій, реінтеграцію ветеранів та інше. 

Тим часом Миколаївська ОВА обрала 71 підприємство, працівники яких зможуть отримати бронь від військової служби. Це державні, комунальні та приватні установи. Журналісти встановили, що серед них є фігуранти корупційних скандалів.  

Крім того, повідомлялося, що до суду передали обвинувальний акт щодо Сергія Лабазюка — чинного народного депутата, якого підозрюють у корупції в сфері відновлення об’єктів на Миколаївщині.

Закупівля спецтехніки 

Так, у квітні стало відомо, що київський господарський суд визнав наявність порушень законодавства при проведенні закупівлі спецтранспорту. Мова про придбання одним з підрозділів ДСНС Миколаївської області спеціального автотранспорту на суму понад 60 мільйонів бюджетних гривень. Столичний суд визнав договір, укладений з однією з українських компаній, недійсним, адже підрядник не надав гарантійні листи та договори на сервісне обслуговування дороговартісної машини. 

Примітно, що суд закрив справу в частині стягнення з компанії авансу в сумі 32 мільйонів бюджетних гривень, оскільки підрядник добровільно повернув кошти під час слухання справи.

При цьому підрядник продовжує укладати угоди з розпорядниками бюджетних коштів, отримуючи мільйони. Зокрема державний пожежно-рятувальний загін ГУ ДСНС у Миколаївській області, не дочекавшись судового розгляду й незважаючи на зауваження Держаудитслужби, уклав з сумнівним підрядником ще один договір на придбання автопідіймача. Тож, вірогідно, ТОВ «Політек імпекс» таки отримає понад 65 млн грн з державного бюджету за спецтехніку. Хоча через систему публічних коштів поки що жодних платіжок за автопідіймач від миколаївських пожежників не надходило. Вірогідно, чекають, поки стихне ажіотаж.  

ТОВ «Політек імпекс» зареєстрували в Києві у 2009 році. Головний КВЕД компанії: ремонт і технічне обслуговування устаткування промислового призначення. Засновниками компанії значаться дві особи — громадянин Туреччини Бурак Пехліван і В’ячеслав Дінков.

Останній фігурує як співзасновник ще низки підприємств, де партнерами українця значаться турецькі компанії. А саме ТОВ «Сучасний простір», «Далгакиран-буд» і «Далгакиран компресор Україна». Ця компанія, як і ТОВ «Політек буд», регулярно отримує бюджетні підряди. Наразі ТОВ «Далгакиран компресор Україна» підписало угод на загальну суму 1,3 млрд грн. Крім цього україно-турецька фірма не раз потрапляла в фокус журналістів-розслідувачів. 

Але повернемось до компанії «Політек імпекс». З 2015 року ця фірма почала укладати угоди коштом платників податків. За даними порталу Clarity Project, станом на зараз підприємство уклало угод на загальну суму понад 490 мільйонів бюджетних гривень. Географічно – майже вся територія України. Найдорожчі замовлення ТОВ «Політек імпекс» отримує від представників ДСНС, постачаючи пожежникам спецтехніку. На яких умовах – детально з’ясував київський господарський суд. З усім тим замовлення в підрядника продовжуються.

Варто також зазначити, що компанія «засвітилась» у розслідуванні щодо можливої розтрати бюджетних коштів. Згідно з даними судової ухвали, мова про купівлю спецтехніки пожежниками Дніпра, яка обійшлась бюджету в десятки мільйонів гривень.

Новонароджений ФОП

Також 2,9 мільйона бюджетних гривень. за ремонт тротуару на Миколаївщині отримає ФОП Подолян В.В., який зареєстрували менш як рік тому. Братська селищна рада в Миколаївській області оголосила торги з особливостями, що дозволяє укладати угоду за наявності навіть однієї пропозиції. Капремонт тротуару підрядник має завершити до кінця поточного року.

Примітно, що це не перший ремонт даного тротуару у Братському. Так, минулого року Братська селищна рада вже оголошувала торги на проведення ремонтних робіт, обравши найдорожчу пропозицію. Тоді підрядником стало ТОВ «Господар-2», яке зголосилось відремонтувати тротуар за 2,7 мільйона бюджетних гривень. Однак пізніше угоду з ТОВ розірвали.

Також 12 вересня 2023 року підряд на ремонт тротуару у Братському за 2,9 мільйона бюджетних гривень. віддали ФОПу Пестову П.Є. Але, вочевидь, цих грошей не вистачило, й чиновники знов вирішили ремонтувати той самий тротуар. Таким чином, загальна вартість робіт обійдеться платникам податків у 5,8 млн.

Житель Миколаївської області Володимир Подолян зареєструвався як ФОП менш як рік тому, а саме в вересні 2023-го. Попри коротку історію існування, Володимир Подолян уже встиг укласти бюджетних угод на суму понад вісім млн грн, ще очікує підписання двох угод ще майже на три мільйони. 

Варто зазначити, Володимир Подолян пов’язаний із низкою інших підприємств, які також отримують бюджетні кошти. Зокрема він значиться бенефіціаром ТОВ «Голнест», яке без власної техніки й по завищених цінах будує укриття в навчальному закладі за 32 мільйони бюджетних гривень, передає «Нікцентр». Наразі ця компанія підписала угод на суму понад 50 мільйонів бюджетних гривень. Інша компанія Подоляна «ВБК «Альфа», яку зареєстрували на початку 2023 року, вже уклала бюджетних угод на загальну суму 12,4 млн.  

Хто вивозитиме сміття 

Крім цього адміністрація Заводського району Миколаївської міської ради уклала чергову угоду на вивезення великогабаритного сміття спецтехнікою із компанією «Микгазпослуга» вартістю 4,3 мільйона бюджетних гривень.

Угоду, яка буде діяти до 31 грудня 2024 року, уклали без проведення відкритих торгів.  ТОВ «Микгазпослуга» підписує з миколаївськими чиновниками подібний договір далеко не вперше. Наразі компанія вже встигла укласти угод на загальну суму 36,5 мільйона бюджетних гривень.

ТОВ «Микгазпослуга» зареєстрували у 2015 році в Миколаєві. Статутний капітал компанії складає 1,3 тис. гривень. Власником компанії зазначений миколаївець Андрій Мамонтов. Він пов’язаний з низкою інших підприємств. Одне з них ТОВ «Схід-Захід-енерго», яке також отримує бюджетні кошти, вже уклавши угод на загальну суму 13,8 млн грн.

Варто також зазначити, що у 2015 році Андрій Мамонтов балотувався до Миколаївської міської ради від партії «Відродження».

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір