Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

«Мутна» відбудова Херсонщини. Журналісти виявили корупційні схеми у відновленні

Журналістка Bihus.info Ольга Матвеєва провела розслідування та виявила підозрілі схеми у відновленні Херсонщини. Основним фігурантом розслідування є заступник начальника Херсонської ОВА Олександра Прокудіна – Антон Самойленко, який відповідає за відбудову в Херсонській області. Після призначення Самойленка на посаду фірми без відповідного досвіду раптово почали отримувати мільйонні підряди, йдеться в матеріалі. 

Пан Самойленко раніше досвіду роботи у держструктурах не мав, але займався будівельним бізнесом. Через одного з підставних менеджерів він пов’язаний з фірмами, які отримали мільйонні підряди на відбудову, з’ясували журналісти. А його дружина є однією зі співвласниць компанії, яка надає техніку тендерним щасливчикам.

Антон Самойленко не приховує, що знайомий з усіма підрядниками і щиро не розуміє, чому такі зв’язки – це  ненормально: «Для мене вони всі знайомі, розумієте? Абсолютно всі знайомі». Саме так він коментує те, що віднайшли журналісти.

Журналістка Ольга Матвеєва у своєму розслідуванні не лише аналізує корупційні схеми, а й доволі яскраво демонструє, що взагалі відбувається на Херсонщині. В розслідуванні можна побачити і зруйновані будівлі, і послухати, що розповідають мешканці громад, які перебувають під постійним обстрілом росіян. Виникає питання доцільності відновлення об’єктів, які перебувають в постійній небезпеці. 

https://drive.google.com/file/d/1Pa-gL5pqeJvOr8-CH-Kk-3aF_JBNwPu-/view?usp=sharing

Доволі дивним є зокрема те, що тендери на відбудову на Херсонщині вигравали у травні, коли явно посилились обстріли по всій Україні, а на Херсонщині вони просто не припинялись.

Журналістка проаналізувала і кілька прикладів завищень цін, а ще – розібралась із тим, чим займались ті чи інші підрядники раніше (у багатьох із них немає відповідного досвіду). 

Нагадаємо, що у квітні «Антикорупційний вимір» повідомляв про затримання очільниці Департаменту розвитку територій Херсонської обласної державної адміністрації Світлани Васіної. Її підозрюють у заволодінні державними коштами при наданні послуг з технічного обстеження об’єктів, пошкоджених внаслідок агресії рф в Херсонській області. Світлана Васіна – підлегла згаданого вище Антона Самойленка.

У розслідування йдеться й про зв’язки під час відбудови з поліцейсько-бізнесовою групою. Можливо це збіг, але до лютого 2022 року включно начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін очолював Національну поліцію Херсонської області і мав чин полковника. 

Звільнили Олександра Прокудіна тоді за кілька днів то масштабного вторгнення. А за рік він очолив обласну військову адміністрацію. 

Читайте також: Головне про корупцію на Херсонщині за тиждень: заборона партії та підозрілі закупівлі

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини колегБільше публікацій Новини колег »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір