Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Розікрали чверть підряду? Розпочинається суд над власником компанії, яка благоустроювала в Миколаєві трамвайне полотно

20 червня прокуратура Миколаївської області повідомила, що відомство скерувало до суду обвинувальний акт стосовно групи осіб, яких звинувачують у заволодінні 4,5 мільйонами бюджетних гривень.

Мова про власника, керівницю та фахівчиню приватної компанії «Ді кор – буд», з якою у 2022 році миколаївське КП «Миколаївелектротранс» без проведення відкритих торгів уклало угоду на благоустрій трамвайного полотна та прилеглої території в місті. Вартість робіт оцінили в 16,7 млн грн.

Прокуратура ж з’ясувала, що підрядна компанія завищила ціну на будівельні матеріали та обсяги робіт, ще і придбала неякісну бетонну плитку. Тож платники податків могли переплатити підряднику 4,5 мільйона гривень, тобто чверть від загальної суми.

«Антикорупційний вимір» розбирався з деталями справи. 

Підрядник на власний розсуд

11 жовтня 2022 року в системі електронних закупівель Prozorro підвантажили договір про послуги благоустрою трамвайного полотна та прилеглої до нього території після проведення поточного ремонту по тодішній вулиці Потьомкінській у Миколаєві.

Торги на ці роботи замовник – КП «Миколаївелектротранс» – не проводив. Ситуація в місті тоді була надскладна – частина Миколаївської області ще перебувала під окупацією, тож місто регулярно обстрілювали російські військові. Підрядника вирішили обирати на власний розсуд.

Проводити благоустрій за 16,7 мільйона бюджетних гривень довірили місцевій компанії «Ді кор – буд», бенефіціаром якої є Дмитро Коровій. Саму угоду підписали ще в вересні 2022-го. Завершити роботи планували всього за два місяці – до кінця листопада.

Але, схоже, відсутність конкуренції та триваюча повномасштабна агресія для підрядника не стали факторами, щоб працювати краще. Й з 2023 року благоустроєм у Миколаєві від ТОВ «Ді кор – буд» зацікавились правоохоронці.

Завищили вартість робіт і матеріалів?

Судячи з судового реєстру, справу щодо проведених робіт з благоустрою трамвайного полотна та прилеглої території в Миколаєві відкрили в лютому 2023-го. 

За матеріалами справи відомо: поліція запідозрила, що службові особи ТОВ «Ді кор –  буд» виготовили документи зі штучним завищенням ціни на будівельні матеріали та транспортні послуги, внесли до кошторисної документації недостовірні відомості про роботу машин та механізмів, а також об’єм використаних матеріалів. До того ж укладена підрядником плитка виявилась неналежної якості.

Примітно, що підрядник не виконав роботи у строк і неодноразово укладав із КП додаткові угоди. Таким чином, благоустрій розтягнувся до кінця травня 2023 року. Чергову додаткову угоду ТОВ «Ді кор – буд» підписало в лютому 2023-го, коли поліція вже відкрила провадження.

Наразі обвинувачення по справі отримали три особи – власник ТОВ «Ді кор – буд» Дмитро Коровій, директорка компанії Анастасія Ганіна та спеціалістка з проєктно-кошторисної документації, яка офіційно на компанію не працювала, Юлія Панасюк. Збитки «благоустрою» для громади від ТОВ «Ді кор – буд» оцінили у 4,5 млн грн. 

Скриншот YouControl

Обвинуваченим після вручення підозри обирали запобіжний захід. Так, Дмитру Коровію присудили, як альтернативу триманню під вартою, заставу в розмірі майже двох мільйонів гривень, які він вніс. Директорці підрядної компанії Анастасії Ганіній суд обрав заставу в розмірі 900 тис. грн. Хоча прокуратура просила 2,2 мільйона. Їх вона теж внесла. А Юлія Панасюк змогла вийти під заставу у 453 тис. грн.

Але що ж це за компанія «Ді кор – буд»?

«Улюбленець» чиновників, екскандидат у депутати

Дмитро Коровій зареєстрував ТОВ «Ді кор – буд» у Миколаєві ще у 2006 році. Компанія має невеликий статутний капітал у розмірі 37,5 тис. грн. З 2015 року ТОВ «Ді кор – буд» починає отримувати бюджетні підряди в Миколаївській і Херсонській областях. Наразі компанія підписала угод мінімум на 92,8 мільйона бюджетних гривень.

Дмитро Коровій. Фото Nikcentr 

Примітно, що найдорожчою угодою, яку уклало ТОВ, стала реконструкція та термомодернізація будівлі дошкільного навчального закладу в Миколаєві вартістю 34 млн грн. При цьому була компанія, яка пропонувала провести роботи трохи дешевше. Але переможцем обрали саме ТОВ «Ді кор – буд». 

Угоду підписали у 2021 році. На той час директором ТОВ був Вячеслав Булах, який ще у 2019-му очолював департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради. Саме це відомство й замовило дороговартісні роботи в компанії «Ді кор – буд».

Варто також зазначити, що поки правоохоронці розслідували справу про «благоустрій» у Миколаєві ТОВ «Ді кор – буд» продовжувало укладати бюджетні угоди. Хоча у 2023-му загальна сума підрядів не була великою.

Скриншот YouControl

При цьому окрім розслідування щодо робіт по благоустрою компанія потрапила в ще один скандал – як повідомляло видання Nikcentr, детективи Бюро економічної безпеки провели обшуки в КП «Миколаївелектротранс». Тоді заступник голови Ради громадського контролю БЕБ Денис Жело заявив:

«Під прикриттям міської влади директор КП «Миколаївелектротранс» Юрій Сметана в тандемі з місцевим бізнесменом Дмитром Коровієм (власник ТОВ «Ді кор – буд» – ред.) налагодив корупційну схему щодо виведення бюджетних грошей у тіньовий сектор економіки».

Окрім компанії «Ді кор – буд» Коровій володіє та керує низкою інших підприємств. Деякі з них також отримували чи отримують бюджетні кошти. 

Скриншот YouControl

Наприклад, ТОВ «Реклама» в Херсонській області уклало угод на загальну суму 13,3 мільйона бюджетних гривень. До припинення своєї діяльності компанія «Декор-мегабуд» також брало участь у бюджетних закупівлях, уклавши угод на загальну суму понад чотири млн. На 48 мільйона бюджетних гривень напідписувало контрактів ТОВ «Фасад-центр».

Намагався Дмитро Коровій також займатись політикою. Так, у 2019 році він брав участь у виборах народних депутатів як самовисуванець. А у 2020-му від партії «Перемога Пальчевського» балотувався до Миколаївської обласної ради.

Щодо директорки ТОВ «Ді кор – буд» Анастасії Ганіної людина з таким же ПІБ фігурує в декларації миколаївського інспектора поліції особливого призначення Олександра Ганіна. Ймовірно, вона його дружина.    

Читайте також: Ремонт Миколаївського базового медичного фахового коледжу: (не)конкурентна закупівля на 13 мільйонів гривень

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір