Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

«Кінці у воду»: Справи про ймовірне розкрадання на «Дніпро-Кіровоград» сотні тисяч доларів закрили

У Кропивницькому дві справи щодо ймовірного зловживання на обласному підприємстві «Дніпро-Кіровоград» закрили через суд. Йдеться про придбання у 2016 році комунальної техніки з переплатою в 3,7 млн грн, що у валюті на той час складало 150 тис. доларів.

Перша справа стосується обвинувачення у службовій недбалості Романа Ілика, тодішнього очільника підприємства, а нині керівника водоканалу у Житомирі. Друга справа – щодо керівника підприємства-постачальника.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір».

Згідно з матеріалами обох справ, у жовтні 2016 році «Дніпро-Кіровоград» придбало у ТОВ «Торговий дім «Будшляхмаш» комунальну техніку на 21,6 млн грн. Йшлося про екскаватори, автокран, каналопромивочну машину, вакуумні машини, вантажні фургони, мікроавтобуси, електротехнічну лабораторію та інше.

У 2016 році вказану техніку помпезно презентували у Кропивницькому, вишикувавши перед будівлею облради. Участь у презентації тоді взяли перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко та голова облради Олександр Чорноіваненко.

Техніку оплатили коштом частини кредиту, який «Дніпро-Кіровоград» залучило від Світового банку для модернізації підприємства.

За даними слідства, виробником техніки було підприємство «Комерческие автомобили ГАЗ» із російського Нижнього Новгорода. Власне у тендерній документації ТД «Будшляхмашу» вказано, що ця російська фірма уповноважила їх на участь у тендері та продаж своєї техніки.

Надалі, каже слідство, через посередників техніку завезли до України та поставили на митний облік. Проте вартість у договорі різко перевищувала ціни на цю ж техніку, яку від вказаної фірми продавали інші дистриб’ютори.

Вказані у договорі ціни (тодішній курс становив 25,5 грн за долар):

·   ГАЗ-2705 VP-6 становить 17 000 дол. США,

·   мікроавтобус ГАЗ-32212 – 19 000 дол. США,

·   вантажно-пасажирський автомобіль електротехнічна лабораторія ETL-35 на шасі ГАЗ-2705 – 42 000 дол. США,

·   вантажно-пасажирський автомобіль діагностична лабораторія водопостачання на шасі ГАЗ-2705 за 74 500 дол. США.

Через переплату збиток для бюджету склав 3,7 млн грн, що у валюті майже 150 тис. дол.

Через це Роману Ілику, який керував підприємством до 2021 року, інкримінували вчинення службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки. Обвинувальний акт направили до суду у травні 2023 року.

Ілик заявляв журналістам, що доведе свою невинуватість й нібито проти нього немає доказів. Проте у червні 2024 року він подав до суду клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та закриття провадження через те, що у справі спливли строки давності. Суд задовольнив клопотання.

Друга справа стосується обвинувачення Мирослава Гуйвана, засновника ТОВ «Торговий дім «Будшляхмаш». Йому інкримінували зловживання, що призвело до тяжких наслідків. Справу порушили за заявою потерпілої сторони – «Дніпро-Кіровоград». Обвинувальний акт у справі надійшов до суду у квітні 2023 року. Проте у січні 2024 року водоканал відмовився від обвинувачення і суд закрив кримінальне провадження.

Читайте також: Директор фірми на Кіровоградщині розтратив 800 тисяч, продаючи задешево соняшник, — прокуратура

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір