Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

«Антикорупційний вимір» публікує договори оренди центрального скверу Кропивницького, де у міського голови з’явилась нерухомість

Нещодавно «Антикорупційний вимір» публікував матеріал про скандал навколо Центрального скверу Кропивницького. Йшлося про те, що у сквері окрім ресторану МакДональдз, який було дозволено будувати, з’явився ще один магазин, який нині належить міському голові Кропивницького та начальнику Кіровоградської ОДА Андрію Райковичу. Нині фірма, що володіє приміщенням МакДональдз, а також мерська компанія «Ятрань» звернулися до Кропивницької міської ради за оформленням землі в оренду під вказаними будівлями.

У соцмережах кропивничани обговорюють, яким чином з’явився мерський магазин та на яких підставах отримав право на користування землею Центрального скверу. Редакція отримала усі договори оренди скверу, що укладалися з підприємцями та вирішила їх оприлюднити, оскільки на сайті міської ради Кропивницького їх не розмістили.

Також журналісти звернулися за коментарем до міськради стосовно того, яким чином «Ятрань» з’явилося серед орендарів Центрального скверу. У пресслужбі повідомили практично те саме, що йдеться у публікації «Антикорупційного виміру».

Там нагадали, що за договором від 2004 року міська рада передала територію скверу площею 0,6 га в оренду ТОВ «Укрсфера» на 49 років. Після зміни власника «Укрсфери», у 2021 році підприємство підписало з міськрадою меморандум про реконструкцію скверу та будівництво там МакДональдзу.

Як кажуть у мерії, тепер треба виокремити з загальної площі землю, де розташований ресторан і ділянку власне самого скверу, аби надалі її передати на утримання комунальному підприємству.

У міськраді пояснили, що після того, як у листопаді 2023 року ТОВ «ФК 2020» придбало у ТОВ «Укрсфера» будівлю МакДональдзу, за земельним законодавством воно стало орендарем скверу.

У 2024 році міськрада затвердила новому орендарю технічну документацію із землеустрою щодо інвентаризації землі скверу.

У травні 2024 року «Ятрань» офіційно став власником додаткової будівлі, яку під час будівництва МакДональдз збудували на замовлення ТОВ «Укрсфера», а потім переоформили на ТОВ «ФК 2020».  

Оскільки майно обох фірм знаходиться на одній ділянці скверу, у липні 2024 року міськрада уклала з ними додаткову угоду про оренду землі.

Договори оренди

Редакція отримала у відповідь на запит договори оренди скверу й пропонує ознайомитися з ними усім охочим.

Так, перша угода від 2006 року, якою міськрада віддала сквер в оренду ТОВ «Укрсфера», доступна за цим посиланням. Угоду з Олегом Гнибіденком, директором підприємства, тоді підписав заступник міського голови Віктор Кухаренко, який нині очолює міське управління ЖКГ.

Оціночна вартість 0,6 га скверу на той період становила 776 293 грн. Орендна плата складала 1% від нормативної грошової оцінки ділянки, тобто 646 грн на місяць.

За умовами договору орендар був зобов’язаний «ефективно використовувати ділянку, не допускати погіршення екологічної обстановки на прилеглій території в результаті господарської діяльності, утримувати територію в належному санітарному стані».

У 2021 році міська рада в особі Олександра Мосіна, заступника міського голови, уклала з ТОВ «Укрсфера» в особі нового керівника підприємства Сергія Шевчука додаткову угоду щодо оренди скверу. Вона за цим посиланням.

Судячи з угоди, нормативна грошова оцінка ділянки за висновком відділу Держгеокадастру від 2020 року, склала 18 млн 479 тис. грн. Орендну плату тоді встановили на рівні 6% від нормативної грошової оцінки, що склало 92 397 грн на місяць.

У липні 2024 року заммера Олександр Мосін підписав з Дмитром Костишиним, директором ТОВ «ФК 2020» та Наталією Артеменко, директоркою ТДВ «Ятрань» додаткову угоду, якою ці підприємства стали орендарями скверу на підставі наявності нерухомості – ресторану  МакДональдз та додаткової будівлі у вигляді окремого магазину. Вона за цим посиланням.

У цій угоді вказано, що згідно з Витягом із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок від 9 червня 2024 року, ділянка вартує 14 млн 392 тис. грн. Орендна плата на рівні 6% від нормативної грошової оцінки на місяць складає 71 962 грн.

Читайте також:В Кропивницькому затримали депутата райради та голову громади за «відкати» з підрядників

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір