Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Мінус 4 квартири: ВАКС застосував санкцію до самопроголошеної «директорки» херсонського музею

У вівторок, 20 серпня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) задовольнила позовну заяву Міністерства юстиції України до особи, яка під час тимчасової окупації м. Херсон, добровільно зайняла посаду «директора» Херсонського обласного художнього музею ім. О. Шовкуненка, та застосувала до неї санкцію, передбачену пунктом 1-1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про санкції». Йдеться про Наталю Десятову. В дохід держави стягнуто її нерухомість та грошові активи. 

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір» із посиланням на повідомлення Вищого антикорупційного суду України.

Наталя Десятова очолила окупаційний музей та сприяла його пограбуванню. Раніше, до окупації, Наталя Десятова співала в одному з кафе та очолювала ОСББ в будинку, де зареєстрована.

Під час окупації Херсона у 2022 році Наталя Десятова очолила музей в окупації та сприяла тому, що з 31 жовтня по 3 листопада 2022 року росіяни завезли понад три десятки людей, які виносили твори мистецтва і оргтехніку. Картини не запаковували спеціальним чином для перевезення, а замотували в якесь ганчір’я – правил транспортування не дотримувались. Супроводжували цей «процес» озброєні автоматами невідомі люди в цивільному.

Згодом частина незаконно вивезених експонатів з’явилася в Центральному музеї Тавриди в окупованому Сімферополі. Загальна сума збитків музею невідома, але це близько 10 тисяч викрадених експонатів. 

ВАКС стягнув у дохід держави такі активи Десятової:

  • двокімнатну квартиру загальною площею 47,5 кв.м;
  • трикімнатну квартиру загальною площею 56,2 кв.м;
  • квартиру загальною площею 36,004 кв.м;
  • квартиру загальною площею 70,01 кв.м;
  • грошові кошти, розміщені в банківських установах.

До Десятової застосували санкції Державного департаменту США за роль «у діяльності, яка підриває мир і стабільність США та її союзників» та за «управління окупованою територією від імені рф».

Підозру у вчиненні державної зради Десятова отримала 27 липня 2023 року за статтею 111-6: Десятову підозрюють в організації та проведенні заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та/або його окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації чи збройних формувань та/або на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України.

Читайте також: Повідомили про підозру дружині відомого зрадника з Херсонщини

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Зрадники та колаборантиБільше публікацій Зрадники та колаборанти »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір