Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Головне про корупцію на Кіровоградщині. Огляд за тиждень

«Антикорупційний вимір» підготував огляд новин та публікацій, що виходили протягом минулого тижня.

Парк на 5 мільйонів. Аджамська сільська рада Кіровоградської області оголосила тендер щодо благоустрою парку очікуваною вартістю 5,4 млн грн. Втім, вже двічі закупівлю довелося скасовувати. Ситуація виглядає так, наче чиновники вперто намагаються віддати підряд депутатській фірмі, та все ніяк не виходить. Як виявилося, за участь у тендері конкурують два підприємства, одне з яких належить депутату та вже співпрацювало з громадою. Попри проблеми в тендерній документації, сільрада визнала депутатську фірму переможцем, а дешевшу пропозицію іншого підприємства відхилила. Антимонопольний комітет визнав дії сільради неправомірними. Тоді ж в Аджамці ще раз переглянули документи підприємства, яке подало нижчу цінову пропозицію й, відповідно мало бути визнане переможцем, і вдруге відхилило його пропозицію.

Закрита справа. Устинівський районний суд Кіровоградської області закрив справу Людмили Колісник, екскерівниці відділу освіти Устинівської РДА. З моменту відкриття провадження щодо неї та передачею справи до суду минуло майже сім років. Відтак, оскільки станом на 2024 рік у провадженні спливли строки давності, суду не лишилося нічого іншого, як закрити справу. Нині Колісник продовжує роботу в Приютівській селищній раді.

Оренда скверу і мерський магазин. У кропивницькому Центральному сквері окрім ресторану МакДональдз, який було дозволено будувати, з’явився ще один магазин, який нині належить міському голові Кропивницького та начальнику Кіровоградської ОДА Андрію Райковичу. Нині фірма, що володіє приміщенням МакДональдз, а також мерська компанія «Ятрань» звернулися до Кропивницької міської ради за оформленням землі в оренду під вказаними будівлями. Редакція отримала у відповідь на запит договори оренди скверу й пропонує ознайомитися з ними усім охочим.

Хабар з підряду. Служба безпеки України затримала депутата Кропивницької райради та голову громади з Кіровоградщини. Вони, за версією слідства, вимагали 200 тисяч гривень «відкату» за ремонт доріг в ОТГ. За ремонтні роботи з асфальтування дороги підприємець мав отримати близько 2 мільйонів гривень. Депутата та голову громади затримали під час передачі їм першої частини «відкату» на суму 90 тисяч гривень. Під час обшуків у офісі голови громади та у кабінеті адвоката знайшли чорну бухгалтерію та документи.

Корупція на митниці. До суду передали справу головного державного інспектора митного посту Кропивницької митниці. У липні цього року він отримав підозру за зловживання службовим становищем. Слідство вважає, що він не перевірив опис товару у митній декларації, який насправді відрізнявся від відомостей про товар, наданий перевізниками для митного контролю. Правоохоронці стверджують, що митник діяв в інтересах підприємства, яке мало отримати цей товар, зокрема допомагаючи йому уникнути митних платежів. Через це бізнесмени не доплатили 600 тисяч гривень у бюджет.

Льотна академія та її проблемна земля. Кропивницька Льотна академія Національного авіауніверситету 25 липня уклала з ТОВ «ХПП Добронадіївське» угоду вартістю 1 млн 807 тис. грн щодо зберігання зерна. Елеватор належить підприємству родини ексголови Кіровоградської ОДА Сергія Кузьменка, що займається агробізнесом. Походження врожаю цієї пшениці незрозуміле, адже редакція не знайшла жодного публічного договору щодо замовлення послуг висадження зерна. Натомість ми знайшли інформацію про кримінальне провадження щодо незаконного використання полів академії. 

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір