Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Історія відновлення: Частково зруйнований ліцей на Одещині після обстрілу вперше прийматиме дітей

Ліцей у селі Дачне, що на Одещині, цьогоріч розпочне офлайн-навчання вперше від початку повномасштабного вторгнення. Півтисячі дітей у дві зміни розмістяться на першому поверсі триповерхової будівлі, яка отримала пошкодження після липневого обстрілу у 2022 році. Ліцей все ще чекає коштів на капітальний ремонт усіх трьох поверхів. Доки грошей, як і точних строків для відновлення немає, своїми силами ліцей вирішив запустити навчання на першому з трьох поверхів. «Антикорупційний вимір» поспілкувався з керівництвом закладу та місцевими чиновниками про вартість відбудови, прийняті рішення та освітній процес під час війни. 

Шість російських ракет по Дачному

Наслідки російського обстрілу по Дачному. Фото: «ОК Південь»

В ніч на 19 липня 2022 року росіяни випустили з акваторії Чорного моря сім крилатих ракет типу Калібр. Одну з них збили, та шість влучили в село Дачне, що в 20 кілометрах від Одеси. Шестеро людей, серед яких дитина, отримали поранення. Зруйновані та пошкоджені були приватні будинки, Будинок культури та місцевий ліцей. 

Почувши вибухи вночі, колектив Дачненського ліцею №2 вважав, що від закладу не залишилось нічого, адже ракета влучила лише через дорогу. Вже зранку освітян допустили до ліцею, й вони змогли оцінити наслідки. У будівлі не було жодного вцілілого вікна та вхідних дверей. Вибухова хвиля пошкодила 3 поверхи та 28 класних кімнат на площі в 600 квадратних метрів. 

Опорні стіни та балки конструкції не постраждали. Тож колектив ліцею разом з батьками учнів прибрали з закладу сміття, вибите скло, встановили на місця вцілілі двері, а вікна закрили плівкою. Тоді ніхто не розумів, коли і як вдасться повернути заклад до життя. 

Наслідки російського обстрілу по Дачному. Фото: «ОК Південь»

«Вибухи пролунали близько 12-ї години ночі. Це було дійсно страшно. Я переживала, що школи взагалі більше немає. Зранку прийшли і побачили: було розбите все. Все скло, вікна були на підлозі», — так згадує наслідки обстрілу заступниця директора з навчально-виховної роботи Дачненського ліцею №2 Марина Місюль.

Відновлення освітнього процесу

Протягом 2022 року всі освітні заклади, як і ліцей у Дачному, працювали дистанційно. На другому році повномасштабної війни школам дозволили виводити дітей на офлайн-навчання. У пошкодженого після обстрілу ліцею такої можливості не було. Тож у лютому 2023 року керівництво закладу вирішило вивести на навчання молодшу школу.

Адже учням з першого по четвертий клас найважче дається дистанційна освіта. Та повернулись вони за парти не в приміщенні ліцею, а в невеликому сільському клубі. Там облаштували чотири класні кімнати, де початкова школа навчалась у дві зміни. 

Відновлений коридор першого поверху ліцею. Фото: Богдан Шумілов, спеціально для «Антикорупційного виміру»

Цьогоріч адміністрація ліцею виявила ініціативу запустити освітній процес й для інших класів. Технічний висновок щодо стану будівлі свідчить про те, що основні конструкції не постраждали, тож місцевий відділ освіти не заперечив проти початку навчання. Очікувати капітального ремонту всієї будівлі доводиться довго, тому освітяни прийняли рішення відновити навчання хоча б на першому поверсі ліцею. 

«Діти три роки просиділи вдома, від чого страждає якість освіти. Кожні батьки хочуть, щоб дитина навчалась очно. Тому вирішили: щоб не втрачати час і дітей, запустити ліцей в роботу хоча б в частковому форматі. Вчителі допомагають відбудовувати. Невеликий відсоток педколективу виїхав за кордон, інші ж — залишились і чекали можливості повернення до своїх робочих місць», — розповідає Марина Місюль. 

Марина Місюль на фоні частково відновленого ліцею. Фото: Богдан Шумілов, спеціально для «Антикорупційного виміру»

Тож у ліцеї прийняли рішення відновлювати лише перший поверх триповерхової будівлі, аби запустити освітній процес у дві зміни. Другий та третій поверх натомість законсервують, доки не знайдуться кошти і на їхнє відновлення. 

Цьогоріч школа відкриється для 27 учнівських класів. Старша школа — 10 та 11 класи — навчатимуться в окремому приміщенні в першу зміну в сільському клубі, де раніше працювала початкова школа. Першачки ж повернуться за шкільні парти ліцею. У школі можлива і дистанційна форма навчання, якщо таке бажання виявляють батьки. Для цього на паралель має зібратись п’ять або більше учнів — це кількість, для якої можливо відкрити окремий клас.

Дачненський ліцей з функціоналом трьох поверхів розрахований на 1200 учнів. Цьогоріч в школі навчатимуться близько 500 дітей. Тож для них в обмеженому режимі запустять в роботу перший поверх і відбудованих 13 класних кабінетів. 

Відбудова першого поверху ліцею

Такий вигляд наразі має перший поверх ліцею. Фото: Богдан Шумілов, спеціально для «Антикорупційного виміру»

Першочергово у листопаді 2022 року у ліцеї встановили вікна на всіх трьох поверхах, вхідні двері та газову котельню, яка так само зазнала пошкоджень після вибуху. Таким чином, поспішаючи, хотіли підготувати будівлю до зимівлі. Також в закладі відновили пожежну сигналізацію та інтернет-постачання. Станом на кінець 2022 року це були всі виконані роботи. Протягом 2023 року склали проєктно-кошторисну документацію на відновлення ліцею. 

Тріщини на стінах ліцею після обстрілу. Фото: Богдан Шумілов, спеціально для «Антикорупційного виміру»

Готувати заклад до прийому здобувачів освіти почали вже влітку 2024-го року. Робили це своїми силами — педколектив разом з батьками. 

«Матеріал, який вцілів, з другого та третього поверхів використали на першому. Фарба у нас була, тож ми своїми силами фарбували, мурували. Вцілілі двері на другому та третьому поверсі, які вирвало вибуховою хвилею, вставили назад, аби не витрачати кошти на нові», — заступниця директора з навчально-виховної роботи Марина Місюль розповідає, як готують ліцей до відкриття. 

Батьки та вчителі ремонтують кабінет музичного мистецтва. Фото: Богдан Шумілов, спеціально для «Антикорупційного виміру»

Батьки з вчителями разом ремонтують приміщення, в якому колись розміщувався кабінет музичного мистецтва. Та наразі від кабінетної системи школа змушена відмовитись, натомість кожне приміщення буде закріплене за конкретним класом. Тож батьки добровільно зголосились привести приміщення до порядку. У цьому кабінеті була зруйнована стіна — своїми силами її зашпаклювали. 

Такий вигляд наразі має актова зала ліцею. Фото: Богдан Шумілов, спеціально для «Антикорупційного виміру»

На першому поверсі батьки з вчителями відновили й прибрали всі коридори та 13 класних кімнат. Актова зала так і залишилась в неремонтованому стані. Сюди позносили вцілілі парти з другого та третього поверху, а також не потрібний інвентар. Двері зали вибуховою хвилею винесло, а стеля досі має пошкодження. Використовувати актову залу наразі неможливо. 

Найбільших пошкоджень зазнав спортзал. «Там було вивернуто все», — так Марина Місюль описує його стан після обстрілу. Наразі у спортзалі встановили вікна й його можна використовувати для занять. Та тріщини на стінах й стелі залишились — чекають на капітальний ремонт. 

Такий вигляд наразі має спортзал. Фото: Богдан Шумілов, спеціально для «Антикорупційного виміру»

Найбільших пошкоджень зазнав спортзал. «Там було вивернуто все», — так Марина Місюль описує його стан після обстрілу. Наразі у спортзалі встановили вікна й його можна використовувати для занять. Та тріщини на стінах й стелі залишились — чекають на капітальний ремонт. 

Двері на центральному вході також замінили, адже вибуховою хвилею їх винесло повністю і замість них зосталась діра. Тріщини на першому поверсі педколектив та батьки латали власними силами.

Процес відновлення у ліцеї. Фото: Богдан Шумілов, спеціально для «Антикорупційного виміру»

Двері на центральному вході також замінили, адже вибуховою хвилею їх винесло повністю і замість них зосталась діра. Тріщини на першому поверсі педколектив та батьки латали власними силами. Стіни шпаклювали, поверхні фарбували. Аби привести поверх до тями, витратили два місяці. 

Вчителька початкових класів Ольга Сіліванова показує свою класну кімнату. До війни вона навчала тут перший клас за стандартами нової української школи. 

«До війни кабінет був, немов музей. Приходили всі дивитись й переймати досвід. Діти сиділи на пуфах, подушках, складали конструктор, й граючись, вчились писати та читати. Деякий інвентар вцілів. Ми його берегли два роки, бо дуже хотілось повернутись сюди, у свій клас. Зараз, після обстрілу, ми кабінет підготували до нового навчального року. Батьки його помили, десь шпарини зашпаклювали біля вікон, аби не було протягів. Більше нічого не робили. Чекаємо, кажуть, буде ремонт і будуть все відновлювати», — розповідає вчителька. 

Кабінет першокласників Ольги Сіліванової. Фото: Богдан Шумілов, спеціально для «Антикорупційного виміру»

Ліцей оснащений генератором, тож взимку запустити живлення першого поверху будівлі не буде проблемою. А опаленням забезпечуватиме відремонтована газова котельня. 

Мобільне укриття та сховище на 650 людей

Дачненський ліцей донині не мав досвіду офлайн-роботи під час повномасштабної війни. Тож укриття у будівлі також не було. Для того, щоб запустити освітній процес цьогоріч, наявність сховища, яке вмістить учнів та вчителів школи, було необхідною умовою.

Тож Дачненська сільська рада з бюджету виділила близько шести мільйонів гривень на будівництва напівзаглибленого мобільного укриття, як розповіла очільниця місцевого Управління освіти Ганна Головко. Сюди кожної тривоги повинні будуть спускатись учні. Воно розраховане на 110 людей, й, відштовхуючись від цього, у ліцеї організують навчальний процес у дві зміни. 

Роботи з облаштування мобільного укриття для ліцею. Фото: Богдан Шумілов, спеціально для «Антикорупційного виміру»

«Виготовлялось це первинне укриття за новими нормами у кодексі цивільного захисту України. По завершенню облаштування батьки оглянуть його й вирішать: чи відпускати дітей на очне навчання чи віддати перевагу дистанційному», — розповіла Ганна Головко. 

Рішення про необхідність встановлення на території ліцею укриття прийняли влітку, коли й вирішили запускати навчання на першому поверсі закладу. Наразі основні роботи у ньому вже виконані. Будівельники засипають споруду, після чого укриття облаштують зручностями всередині. 

Такий вигляд наразі має мобільне сховище всередині. Фото: Богдан Шумілов, спеціально для «Антикорупційного виміру»

Це первинне сховище стало швидким рішенням й дало змогу вивести дітей на очне навчання. Та в майбутньому на території ліцею має з’явитись нове повноцінне сховище, розраховане вже на 650 людей. Разом з мобільним укриттям, ним зможе користуватись і цивільне населення. Адже, за словами Ганни, попри часті обстріли Дачного, у селі майже немає сховищ для жителів.  

Мобільне укриття на 110 людей. Фото: Богдан Шумілов, спеціально для «Антикорупційного виміру»

«Понад 100 мільйонів гривень запланували на проєкт напівзаглибленого сховища на 650 людей. Міністерство регіонального розвитку вже виділило кошти на будівництво цього укриття. Є готова технічна документація. Як тільки кошти зайдуть на наші рахунки, ми одразу розпочнемо процедуру закупівлі», — розповіла чиновниця. 

Скасовані тендери на відбудову

Стан вікон у ліцеї наразі. Фото: Богдан Шумілов, спеціально для «Антикорупційного виміру»

Незадовго після ракетного обстрілу сільська рада Дачного виділила 9,2 мільйона гривень на капітальний ремонт будівлі ліцею №2. За ці кошти на всіх трьох поверхах будівлі мали замінити металопластикові вікна. Тендер оголосили 12 вересня 2022 року, а потенційний підрядник повинен був виконати роботи до 20 листопада того ж року. Про це відомо із системи публічних закупівель Prozorro.

Та згодом тендер скасували. Причиною замовник зазначив наступне: 

«З метою забезпечення належної та якомога швидшої підготовки будівлі до опалювального сезону необхідно врахувати при проведенні першочергових заходів із відновлення, а саме встановлення вікон обов’язково врахувати роботи по їх оздобленню, а саме влаштування (шпаклювання, тощо) відкосів задля попередження витіснення тепла з будівлі протягами, що дасть змогу попередити понесення значних втрат тепла та в свою чергу надмірного використання газового палива».

Скриншот: Prozorro

Ганна Головко, керівниця Управління освіти Дачненської сільради, пояснила, чому так сталось:

«Для нас це все вперше — ми громада молода. Ми дуже поспішали якнайскоріше встановити вікна. Тож ми прописали тендерну документацію і натиснули «провести закупівлю». Та через недосвідченість, адже ми освітяни, а не будівельники, ми не врахували оснащення вікон відкосами. Окремо замовляти встановлення вікон, а окремо – оформлення відкосів, недоцільно. Тож коли ми перечитали тендерну документацію, звернули увагу на цю помилку. Ми її визнали, і скасували тендер. Вдруге вже провели його, змінивши технічні вимоги».

Ганна Головко. Фото: Богдан Шумілов, спеціально для «Антикорупційного виміру»

Тож за словами Ганни Головко, змінивши предмет закупівлі, тендер вдалось провести, але відкоси у вікнах так і не закінчені — все ще чекають другого етапу робіт. Підряд без проведення аукціону отримало одеське ТОВ «Паритет». Та роботи замість дев’яти мільйонів гривень оцінили в шість. 

Скриншот: izi.trade

Це не єдиний тендер на відновлення Дачненського ліцею №2, який скасували. Так, у листопаді 2023 року сільрада шукала підрядника, який проведе капітальний ремонт ліцею за 85,9 мільйона гривень. Закупівлю мала відбутись у форматі відкритих торгів з особливостями. Та прокуратура вважала, що ціна на роботи була необгрунтовано завищеною. 

Пошкодження в ліцеї . Фото: Богдан Шумілов, спеціально для «Антикорупційного виміру»

У повідомленні пресслужби відомства йшлося про те, що Дачнеська сільрада прийняла пропозицію учасника, який у договірній ціні необґрунтовано завищив показники для визначення кошторисного прибутку та показники адміністративних витрат. Крім цього прокуратура стверджувала, що учасник врахував витрати на відрядження, які не передбачені проєктно-кошторисною та тендерною документацією.

Тож Дачненська сільрада відхилила пропозицію учасника і тендер скасували. За інформацією на Prozorro, у торгах брали участь три товариства — «Виробничо-будівельна фірма «Олександр», «Будівельна компанія «Затишний дім» та «КМР Україна».

Скриншот: Prozorro

Щодо цієї закупівлі, керівниця Управління освіти Дачненської сільради Ганна Головко розповіла: технічну документацію виготовляло Управління майна, тож чиновниця потім дізналась про висновок комісії щодо завищення вартості робіт і скасування тендеру. 

Вдруге тендер не проводили. Очільниця відділу освіти пояснила це тим, що спочатку в селі були кошти на капітальний ремонт ліцею. Але потім Верховна Рада вилучила військовий податок з громад на користь бюджету. Тож тепер Дачне чекає, доки відбудову профінансує держава та донори. 

Вартість відновлення ліцею

У ліцеї продовжуються відновлювальні роботи напередодні першого вересня. Фото: Богдан Шумілов, спеціально для «Антикорупційного виміру»

Заступниця директора з навчально-виховної роботи Дачненського ліцею №2 Марина Місюль назвала цифру у 200 мільйонів гривень — це сума, в яку оцінили збитки від влучення російської ракети поруч з закладом. 

В місцевому відділі освіти розповіли, що для капітального ремонту й відновлення всіх трьох поверхів ліцею запланували витратити 192 мільйони гривень. Проєктно-кошторисна документація пройшла державні експертизи, і зараз місцева влада шукає кошти, аби відновити заклад освіти. 

Зі 192 мільйонів гривень наразі вдалось знайти лише кошти на встановлення вікон. 

Розуміння того, як швидко вдасться відремонтувати будівлю повністю й запустити другий та третій поверхи, у чиновників немає. Все залежить від того, як швидко вдасться знайти необхідні на відбудову кошти. 

Ганна Головко. Фото: Богдан Шумілов, спеціально для «Антикорупційного виміру»

«Абсолютно всіх коштів на відновлення немає. Зараз триває робота, аби їх знайти. Частина грошей вже є — їх виділили на встановлення укриття, нас в цьому підтримали. Щодо відновлення будівлі — розуміння по термінах немає. Як тільки на наші рахунки зайдуть кошти, відразу зможемо проводити тендер, шукати підрядника та виконувати ремонт», — каже очільниця Управління освіти Дачного Ганна Головко. 

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Читайте також: Хто з депутатів на Одещині заробляє на відновленні

Більше публікацій Вікно ВідновленняБільше публікацій Вікно Відновлення »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір