Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Деталі хабарницької справи голови громади й адвоката з Кіровоградщини

Стало відомо, кого правоохоронці підозрюють у справі про «відкат» на дорожньому тендері на Кіровоградщині. 

Нагадаємо, нещодавно «Антикорупційний вимір» повідомляв про затримання за підозрою в хабарництві голови громади та депутата-адвоката з Кіровоградщини. За версією слідства вони хотіли отримати «відкат» на дорожньому тендері.

«Антикорупційний вимір» з’ясував про кого йдеться та розповідає подробиці.

Мова йде про Людмилу Гаразду, очільницю Ганнівської громади Новоукраїнського району та Ігоря Ботнаренка, начальника юридичного відділу Ганнівської сільської ради, адвоката й депутата Кропивницької райради.

За версією слідства, Ботнаренко дізнався від виконавця ремонтів доріг, що той за договором працює з ФОП-ом на ремонтах. У змові з очільницею громади він вирішив «підзаробити».

Як встановило слідство, у своєму кабінеті, де Ботнаренко провадить адвокатську діяльність, він та голова громади запропонували виконавцю підряд на ремонт доріг з якого той після розрахунку мав би віддати їм 10%. Крім цього, посадовці нібито планували організувати 10 окремих угод по 100 тис. грн, аби не проводити тендер.

Підрядник на це погодився й з ним уклали 9 угод щодо поточного ремонту доріг у селі Приют на загальну суму 895 тис. грн.

Як з’ясувала редакція в системі Prozorro, Ганнівська сільрада уклала вказані угоди по 99 тис. грн кожна з ФОП-ом Андрієм Мусієнком. За інформацією з аналітичної системи Youcontrol, Мусієнко зареєстрував ФОП у лютому 2023 року. Окрім двох підрядів з постачання деревини для бюджетних закладів, решта його угод на публічних закупівлях стосуються лише вказаних договорів з Ганнівською сільрадою.

Після того, як підприємцю підписали акти виконаних робіт та перерахували оплату, він приніс 90 тис. грн, як раніше обумовлений хабар у 10% до кабінету Ботнаренка.

Правоохоронці затримали адвоката та голову громади та оголосили про підозру за частиною 3 статті 368 КК України, тобто в отриманні неправомірної вигоди службовою особою.

Ленінський райсуд Кропивницького 23 серпня розглянув клопотання прокуратури про обрання підозрюваним запобіжного заходу. Прокуратура просила взяти підозрюваних під варту на 2 місяці, або призначити заставу у розмірі 331 прожиткового мінімуму для працездатних громадян. Також прокурор зауважував, що Ботнаренко як батько трьох дітей може виїхати з країни.

Підозрювана очільниця громади на суді зазначала, що її підставили.

У підсумку суд застосував до обох підозрюваних запобіжний захід у вигляді застави в сумі 60 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що складає 181 тис. грн. У разі внесення застави підозрювані мають прибувати до слідчого й суду за першою вимогою, сповіщати про зміну про зміну місця проживання чи роботи, не відлучатися зі свого населеного пункта без дозволу слідчого, здати паспорти для виїзду за кордон.

Як ідеться в ухвалах суду щодо обрання запобіжного заходу підозрюваним, серед доказів є протоколи допиту свідка, негласних слідчих розшукових дій у вигляді аудіо, місця обшуку.

За даними з системи Youcontrol, Людмила Гаразда на останніх виборах балотувалася як самовисуванка й безпартійна. Ігор Ботнаренко став депутатом Кропивницької райради від «Слуги народу», а у 2015 році висувався від «БПП».

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Читайте також: На Кіровоградщині освітянку підозрюють в купівлі газу за завищеними цінами

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

3 коментарі

  1. […] Хабар голові громади й адвокату. Стало відомо, кого правоохоронці підозрюють у справі про «відкат» на дорожньому тендері на Кіровоградщині. Мова йде про Людмилу Гаразду, очільницю Ганнівської громади Новоукраїнського району та Ігоря Ботнаренка, начальника юридичного відділу Ганнівської сільської ради, адвоката й депутата Кропивницької райради. За версією слідства, Ботнаренко дізнався від виконавця ремонтів доріг, що той за договором працює з ФОП-ом на ремонтах. У змові з очільницею громади він вирішив «підзаробити». […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір