Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Відновлення «Михайлівського» ліцею в Одесі: як це відбувається

«Михайлівський» ліцей в Одесі — один з тих навчальних закладів, будівля якого сильно постраждала внаслідок одного з ракетних ударів рф. Хоча дрібні відновлювальні роботи в ліцеї почалися досить швидко і для їхнього проведення знайшовся  спонсор, а керівництво закладу висловлювало сподівання, що будівлю відремонтують до початку навчального року, не так сталося, як гадалося. 

Під час підготовки проєкту виявилося, що пошкодження серйозніші, ніж вважалося. Встановлення вікон за спонсорські гроші довелося призупинити. Гроші на капітальний ремонт міська рада вирішила виділити лише наприкінці червня поточного року. Тендер оголосили наприкінці липня, а договір з майбутнім підрядником підписали лише днями — 26 серпня. Роботи триватимуть до весни наступного року. До підрядника, якого обрали шляхом проведення відкритих торгів з особливостями є питання. А журналісти ще до підписання угоди знайшли в майбутньому контракти ймовірність завищення цін на матеріали на 5 мільйонів. 

Кому замовили роботи, що не так з підрядником і цінами, а також що саме відбувається в ліцеї зараз і чи приме він учнів 1 вересня, розбирався «Антикорупційний вимір».  

Наслідки удару 

До ракетного удару будівля «Михайлівського» ліцею та прилегла територія були гарними і доглянутими. В цьому освітньому закладі навіть є зимовий сад. 

Вранці 29 грудня 2023 року будівля була серйозно ушкоджена. На щастя, ніхто не постраждав, адже діти були на зимових канікулах, а працівники ліцею були в укритті. Спочатку по ліцею «пройшлися» вибухові хвилі від прильотів неподалік, а потім ракета прилетіла прямо на подвір’я навчального закладу. 

В будівлі були вибиті вікна та двері, був пошкоджений фасад, обвалилася штукатурка, пішли тріщини в стінах. Пізніше з’ясувалося, що укріплення потребує і фундамент. Як розповідала у травні цього року журналістам видання «Одеса Онлайн» директорка ліцею, сила удару була такою, що на даху будівлі опинилася величезна кількість землі. 

Вже в травні планувався демонтаж та заміна фасадних панелей. Фасад планували укріпити металевими конструкціями, проєкт ремонтних робіт, замовлений наприкінці лютого, на той момент проходив експертизу. Завершити мали у кінці травня. 

Виконувати дрібні відновлювальні роботи — замінити вікна — вирішив допомогти Благодійний фонд «Леруа Мерлен Солідарність». 

Фото: Одеса Онлайн

Директорка висловлювала сподівання, що відновлювальні роботи вдасться закінчити до кінця літа і з першого вересня можна буде розпочати повноцінний навчальний процес. 

Та встановлення вікон довелося зупинити. Завезені спонсорами вікна і двері досі зберігаються в ліцеї. Оскільки спочатку, після прильоту, було очевидно, що пошкоджено вікна, а всередині зруйновані двері і меблі, плюс трохи постраждав фасад, на той момент в департаменті освіти вважали, що впораються з відновленням власними силами і це буде невеликий капремонт фасаду. Та коли почалася підготовка проєкту, експерти з’ясували, що пошкодження торкнулися і фундаменту будівлі.  

Що все-таки буде з навчальним процесом

Наразі, як розповіла «Антикорупційному виміру» Директорка департаменту освіти на науки Одеської міської ради Олена Буйневич, вікна, куплені на спонсорські гроші чекають проведення капітального ремонту. 

Першого вересня навчання в ліцеї розпочнеться, але не в усій будівлі. Ліва частина ліцею відкриє двері для школярів, але права частина буде закрита і її ремонтуватимуть. 

«Ми, як департамент освіти, такі складні роботи, які стосуються фундаменту, не робимо. Тому ми передали цю будівлю на ремонт до Управління капітального будівництва, як до профільного управління, яке цим займається. І кошти на відновлення ліцею передані до Управління капітального будівництва. При цьому вікна «Леруа Мерлен» будуть чекати завершення ремонту. Ліцей буде працювати, тому що його ліва частина і укриття не ушкоджені. Прийняти ДСНС до роботи і коли почнуться відновлювальні роботи з правої сторони, вони не будуть заважати, діти там не будуть перебувати», — розповіла посадовиця.  

Як виглядає ліцей сьогодні 

Фото: Богдан Шумілов, спеціально для «Антикорупційного виміру»

Виділення коштів на відновлення 

25 червня «Суспільне» повідомило, що на капітальний ремонт ліцею «Михайлівського» в міській раді планують виділити 35 мільйонів гривень. Гроші були закладені в бюджеті. Видання, з посиланням на мера Одеси Геннадія Труханова, зазначало, що спочатку на ремонт навчального закладу виділили 6 мільйонів гривень, але під час експертизи зʼясувалось, що вибух значно пошкодив технічні характеристики будівлі. Вона потребує термінового ремонту конструкцій, укріплення фундаменту тощо. 

Вносячи зміни до бюджету, знову таки говорили про те, що хочуть встигнути до початку навчального року. З рештою, тендер з очікуваною вартістю близько 32,5 мільйона гривень оголосили в кінці липня. Договір, розміщений на порталі державних закупівель, датований 26 серпня. 

Замовник та підрядник 

Закупівлю ремонтних робіт провело Управління капітального будівництва Одеської міської ради. Як пояснила Олена Буйневич, через серйозність пошкоджень роботи передали профільному управлінню. 

Підрядником обрали ТОВ «КОНСАЛТИНГ-БУД». Інші компанії участі у відкритих торгах з особливостями і не брали. Зауважимо, що триває моніторинг закупівлі Державною аудиторською службою через виявлені порушення. Так що закупівлю ще можуть і скасувати. 

Наразі від замовника ще очікують відповідей на питання. 

Завищені ціни

При вартості договору близько 32,5 мільйона гривень, журналісти вже встигли нарахувати 5 мільйонів ймовірної переплати. Так, 21 серпня на порталі «Дозорро» вийшов матеріал, в якому йдеться про завищені ціни.  

«У кошторисі основні матеріали вказали без детальних характеристик, тому їхні ціни неможливо адекватно порівняти з ринковими. Наприклад, віконні блоки вписали по 11 216,64 грн/кв.м (усі ціни вказано з ПДВ). Для звичайних металопластикових вікон це дуже висока ціна. Arta Group продає вікна по 5 710 грн/кв.м, ПП «Фабрика Вікон Люкс» — по 6 619 грн/кв.м, а «Епіцентр» — по 4 664 грн/кв.м. Або ж металопластикові двері заклали в кошторис по 11 485,20 грн/кв.м. «Епіцентр» продає їх по 4 783 грн/кв.м, «Маркет вікна» — по 4 278 грн/кв.м, а «Маркет двері» — по 4 159 грн/кв.м», — йдеться в матеріалі.  

Штукатурку замовили по 20,64 грн/кг, тоді як «Епіцентр» продає штукатурку Siltek Р-02 по 10,80 грн/кг, а «Інтербудсервіс» гіпсову штукатурку Aygips — по 13,20 грн/кг. Виникли в журналістів питання і до ціни фасадних плит. Їх вписали в кошторис по 1 530 грн\кв.м. Але придбати плити можна по 619 грн/кв.м та по 972,44 грн/кв.м.

Питання до підрядника 

Капітальний ремонт «Михайлівського» ліцею чиновники вирішили довірити ТОВ «КОНСАЛТИНГ-БУД», зареєстрованому у Києві. Власницею фірми є львів’янка Кожушко Любомира Степанівна. 

Людина з таким ПІБ ще донедавна працювала в Апараті Верховної ради. Ще весною 2020 року пані була заступницею начальника Управління адміністративними будинками Управління справами Апарату Верховної Ради України.  

Також пані очолює громадську спілку поліграфістів у Львові, згідно з даними аналітичної платформи YouControl. Точніше Громадську спілку «Львівська обласна асоціація підприємств поліграфічної галузі та виробників упаковки». 

Власницею фірми ТОВ «КОНСАЛТИНГ-БУД» Любомира Степанівна стала в лютому 2023 року. 

Цікаво, що Любомира Кожушко, як власниця арештованого майна, згадується в кримінальній справі, яку розглядає Вищий антикорупційний суд. Нещодавно у цій справі суд розглядав питання щодо арешту її майна. 

Арешт, згідно з даними судової ухвали, накладали на майно, вилучене під час обшуку. Мова про два телефони, iPad та ноутбук. 

Судячи з інших судових ухвал, які стосуються цього провадження, розслідується справа про купівлю безпілотників за завищеними цінами. 

З іншої ухвали випливає, що арештоване майно назвала своїм співмешканка фігуранта справи.  

Обшук, під час якого вилучили майно відбувався 19 липня поточного року. 

Згідно з наданим на тендер з капремонту ліцею пакетом документів, частину майна підрядник орендує у фірми «СТАРТПРОМ». Фірма фігурує в кримінальній справі за корупційною статтею. Нещодавно в цій справі обирали запобіжний захід. Справу розпочато за матеріалами Департаменту військової контррозвідки Служби безпеки України. 

Ще одна фірма, яка надає підряднику МТБ в оренду, а саме ТОВ «Д С С СОЛЮШИОНС», фігурує в кримінальній справі про привласнення коштів. 

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Читайте також: Хто з депутатів на Одещині заробляє на відновленні

Більше публікацій Вікно ВідновленняБільше публікацій Вікно Відновлення »
Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір