Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Щотижневий огляд «Антикорупційного виміру»: Відновлення на Одещині, нардеп-втікач, розкрадання та порушення 

Минулого тижня редакція «Антикорупційного виміру» опублікувала чимало цікавих матеріалів, присвячених відновленню, втечі депутата Дмитрука за кордон та реакції правоохоронних органів на цю подію, закупівлям та кримінальним справам, які стосуються корупції. Пропонуємо вашій увазі огляд новин, статей та репортажів, присвячених цим темам на Одещині. 

Нардеп-втікач 

Депутат з Одещини Артем Дмитрук втік за кордон після численних скандалів. Майже одразу після його втечі, правоохоронці повідомили, що Дмитрук отримав підозру. Ще через кілька днів його оголосили в міжнародний розшук, а потім заочно обрали запобіжний захід. В цих новинах начебто ані слова не сказано прямо про корупцію. Але ж Артем Дмитрук якось та дізнався, що йому готують підозру і якось таки примудрився незаконно виїхати за кордон. Тож новини ці все-таки насправді про корупцію. 

Померлий підозрюваний 

Колишній директор департаменту комунальної власності Одеської міської ради Олексій Спектор помер, за інформацією журналістів, від серцевої недостатності. Він проходив підозрюваним у справах про розкрадання коштів при купівлі заводу «Краян», а також у створенні злочинної організації в Одесі. Чому справу проти Спектора не закрили дізнайтеся в матеріалі

Побори з зернотрейдерів 

Перед судом постануть посадові особи Держпродспоживслужби, обвинувачувані в організації схеми поборів із зернотрейдерів. Слідство у їхній справі завершене і обвинувальний акт вже скерований до суду. Слідчі вважають, що учасники схеми могли щомісяця отримувати хабарів на суму понад 160 тисяч доларів США. Деталі за посиланням. 

Учасник торгів заявив про змову замовника і конкурента

Лікарня на Одещині замовила капітальний ремонт захисної споруди за 20 мільйонів гривень. На проведених торгах посадовці медзакладу обрали дорожчу пропозицію. Фірма, яка брала участь в торгах та пропонувала нижчу ціну, звинувачує чиновників та конкурентів у змові. 

Розірваний договір на 109 мільйонів

В Одесі розірвали договір з підрядником, який за 109 мільйонів гривень мав реконструювати будівлю школи. У Бюро економічної безпеки виявили, що підрядна фірма насправді не мала необхідного обладнання та працівників, й загалом не відповідала вимогам закупівлі. 

Про відновлення 

Частина матеріалів тижня стосувалися розкрадань на відновленні та корупції при реалізації проєктів відновлення. 

Так, у справі про розкрадання на відновленні енергоінфраструктури з’явився ще один підозрюваний. Це посадовець НЕК «Укренерго», якому інкримінують службову недбалість.  

Журналісти редакції з’ясовували хто з депутатів на Одещині заробляє на відновленні. Адже відбудова стала прибутковою справою. На відновленні руйнувань, завданих росіянами на території Одеської області впродовж двох з половиною років повномасштабної війни активно заробляють багато діючих та колишніх депутатів місцевих рад. Читайте статтю, щоб дізнатися, хто і скільки. 

Відбудова закладів освіти на Одещині містить в собі чимало корупційних ризиків. Що не так з закупівлями робіт для відновлення навчальних закладів читайте у статті.

Окремо редакція досліджувала, як відбувається відновлення у двох ліцеях. Журналісти розібралися, що вже зроблено, що ще треба зробити і як буде відбуватися навчальний процес в «Михайлівському» ліцеї в Одесі та у ліцеї в селі Дачне

Інформували читачів і про те, як проходить ремонт у дев’ятиповерхівці в селищі Сергіївка на Одещині, постраждалій від ракетної атаки. Роботи тривають, хоча у червні 2023 року правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом розкрадання грошей на ремонті цієї дев’ятиповерхівки. 

Але були й інші матеріали, не типові для антикорупційного видання.  Зокрема, вийшов матеріал присвячений надихаючій історії відновлення бізнесу. Так, редакція розповідала минулого тижня про підприємицю з Торецька, яка відновлює виробництво крафтового сиру в Одесі. Раніше вийшли ще два подібні матеріали, про відновлення Музею цікавої науки та про багатодітну сім’ю, яка самотужки відновила своє житло і бізнес. Хоча це і не типові для антикорупційного видання матеріали, вони чудово ілюструють різницю між тим, як бізнес самотужки відновлює своє і тим, як працюють чиновники та їхні «улюбленці», освоюючи бюджетні кошти на відбудові. 

Також «Антикорупційний вимір» розбирався з темою відновлення ветеранів на Одещині.  

Доволі позитивним вийшов матеріал про відновлення Палацу спорту. Попри деякі питання до документації підрядника, роботи там активно ведуться і обіцяють бути завершені раніше, ніж планувалося. 

До речі, на Одещині через «єВідновлення» власники зруйнованого та пошкодженого майна отримали виплат на 190 мільйонів

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір