Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Кропивницька міськрада знову закупила системи спостереження

Виконком Кропивницької міськради 24 липня уклав з ТОВ «Інфраструктура безпеки» угоду про постачання системи відеоспостереження вартістю 4,1 млн грн. Потенційні учасники закупівлі скаржились на дискримінаційні «заточки».   

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір».

Згідно з угодою, що оприлюднена в системі Prozorro, постачальник до листопада 2024 року має поставити два комплекти систем відеоспостереження.

До першого комплекту входять 12 зовнішніх камер спостереження Safety Eye
(за документами українського виробництва), що розпізнають автономери, 33 зовнішніх оглядових відеокамер Safety Eye, програмне забезпечення та різні технічні комплектуючі. До другого – 47 зовнішніх оглядових відеокамер Safety Eye, 10 зовнішніх відеокамер Safety Eye з функцією розпізнавання обличчя, комплектуючі й програмне забезпечення.

Вказане обладнання закуповують на виконання міської програми з протидії злочинності й для заходів правового режиму воєнного стану. Воно застосовуватиметься в роботі інтегрованої інформаційно-телекомунікаційної автоматизованої системи відеоспостереження та відеоаналітики міста.

Потенційний учасник торгів лишив замовнику зауваження щодо дискримінаційної, на його думку, умови про те, що у постачальника має бути хоча б один спеціаліст, який пройшов сертифікаційну програму спеціалістів з безпеки обладнання компанії «Hikvision». Також скаржник нагадав, що вказана китайська фірма була у так званому списку «спонсорів війни» – переліку компаній, які не вийшли з російського ринку чи постачають Росії обладнання подвійного призначення.

Натомість у міськраді звинувачення в «заточках» відкинули. Пояснили, що згадані системи відеоспостереження мають працювати у складі існуючої інфраструктури інтегрованої інформаційно-телекомунікаційної автоматизованої системи відеоспостереження та відеоаналітики міста Кропивницький. А її свого часу обладнали з допомогою приладдя від «Hikvision». Крім цього, замовник нагадав, що НАЗК закрило «Реєстр спонсорів війни» через тиск західних партнерів й наразі на «Hikvision» не накладені жодні держсанкції.

Нагадаємо, що у жовтні 2023 року міськрада в рамках модернізації системи відеоспостереження придбала обладнання «Hikvision» на 3,7 млн грн. На той момент реєстр «Спонсорів війни» НАЗК ще працював і компанія була в ньому.  

Також за даними НАЗК, від обладнання компанії відмовилися у США, Австралії та Євросоюзі.

Але не в Кропивницькому. Мерія продовжила минулорічну традицію й підписала угоду з ТОВ «Інфраструктура безпеки». Ця компанія заданим з аналітичної системи Youcontrol, зареєстрована у лютому 2022 року в Києві, засновником вказаний киянин Олег Панасюк. За інформацією з системи clarity-project, фірма отримала від низки держорганів угод про постачання обладнання відеоспостереження на 559 млн грн.

Nikcenter з посиланням на розслідування програми «Схеми» повідомляв, що журналісти разом з ІТ-фахівцями встановили, що китайські камери Hikvision передають інформацію на сервери, які перебувають під контролем виробника камер. При цьому старіші моделі є досить вразливими до хакерських атак. Зокрема, під час масованої ракетної атаки 2 січня 2024 року росіяни зуміли підключитись до однієї з камер та спостерігали за роботою ППО. Виробником відеокамери була компанія Hikvision.

Читайте також: Деталі хабарницької справи голови громади й адвоката з Кіровоградщини

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини закупівельБільше публікацій Новини закупівель »
Більше публікацій Співпраця з агресоромБільше публікацій Співпраця з агресором »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір