Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

У справі директора кропивницького театру переглянули відео затримання й обшуку (ФОТО, ВІДЕО)

У Кропивницькому розпочали слухання справи Сергія Корнієнка, нещодавно призначеного директора обласного театру. Чоловіку інкримінують хабарництво. Буцімто узяв гроші за працевлаштування 25-річного СММ-ника з можливістю подальшого бронювання від служби в армії. Сам очільник театру провину не визнає. Каже, що йдеться про провокацію хабаря.

У справі оголосили обвинувальний акт та дослідили перші матеріали слідства, серед яких – відео затримання та обшуку фігуранта.  

Портрет героя

Згідно з офіційною біографією, Сергій Корнієнко народився у 1988 році в Прилуках Чернігівської області. У 2012 році закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого за спеціальністю «режисура драматичного театру».

З 2021 року викладав акторську майстерність у своїй альма-матер. Режисував вистави у Київському молодіжному інтерактивному театрі «МІСТ», Хмельницькому музично-драматичному театрі ім. М. Старицького, Київському академічному молодіжному театрі.

Працював головним режисером в Українському драматичному Малому театрі. Є засновником і директором школи акторської майстерності «Euphoria».

З вересня 2023 року очолює Кіровоградський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Кропивницького. З березня 2024 року відсторонений від посади через звинувачення у хабарництві.

Корнієнко розлучений, має 8-річного сина. Нині проживає у Києві.

Фото: Анастасія Зубова

Пролог

Нагадаємо обставини за яких Корнієнка призначили директором театру.

Наприкінці 2021 року у Євгена Курмана, тодішнього очільника театру, який одночасно обіймав посади директора і режисера, сплив строк контракту.

Влада намагалася провести конкурс на заміщення посади, але через участь у ньому суперечливого кандидата і недовіру громадськості до відбору, він не відбувся. Тоді у грудні 2022 року Сергій Шульга, тогочасний очільник Кіровоградської облради, обраний від партії «Слуга народу», призначив власним розпорядженням керувати театром В’ячеслава Вандрашека. До повномасштабного вторгнення той працював у Херсонському театрі імені Куліша адміністратором. За умовами контракту, він мав очолювати театр до кінця воєнного стану.

Проте на посаді він пробув недовго. У квітні 2023 року депутати Кіровоградської облради проголосували за звільнення Шульги, що надалі потягнуло за собою низку кадрових змін у комунальних структурах. Зокрема й у театрі. Попри те, що колектив на той момент спрацювався із Вандрашеком і закликав не звільняти його, нова влада провела конкурс на посаду директора. За результатом якого уклала контракт із Сергієм Корнієнком. Він почав роботу на тлі невдоволення частини колективу, яка виходила на протестні акції та спроб Вандрашека поновитися на посаді. Ці спроби зрештою таки вдалися, проте облрада досі ігнорує судове рішення про його допущення до роботи.  

Але й сам Корнієнко не протримався на роботі довго. У березні 2024 року його затримали за підозрою в отриманні хабаря. Кіровоградська облрада не проголосувала за його звільнення, наразі він лише відсторонений. Нині театром керує Євген Лавренчук, якого Корнієнко запросив на посаду режисера.

Зав’язка

У червні справу Корнієнка направили на розгляд до суду. Він перебуває на свободі, адже за нього внесли заставу у понад 200 тисяч гривень.

Перше судове засідання відбулося сімнадцятого липня. Тоді Ганна Мельникова, прокурорка Кіровоградської обласної прокуратури, зачитала обвинувальний акт у справі.

За інформацією прокурорки, у січні 2024 року 25-річний мешканець Кропивницького Ігор Донченко познайомився з Сергієм Корнієнком у місцевій кав’ярні, що неподалік обласного театру. Під час розмови він розповів, що шукає роботу у галузі реклами й SMM.

— У Корнієнка виник злочинний намір отримати неправомірну вигоду і він повідомив, що очолює  театр, де є вакансія з маркетингу, — зазначила прокурорка.

В цей момент обвинувачений мімікою вказав на здивування та незгоду зі словами прокурорки й взявся за голову.

Слухання справи Сергія Корнієнка

Зображення 1 з 14

Фото: Анастасія Зубова

За версією обвинувачення, Корнієнко за 3400 доларів хабаря пообіцяв Донченку працевлаштування. Надалі слідство зафіксувало кілька їхніх зустрічей. Під час однієї з них у лютому 2024 року Корнієнко нібито отримав частину хабаря у сумі 1100 доларів, а решту сказав віддати після прийняття на роботу.

Обвинувачений та Донченко зустрілися 24 лютого в кафе «Перша міська реберня». Корнієнко повідомив, що може допомогти з отриманням військового квитка без якого Донченка не приймуть на роботу. Адже надалі його не можна буде забронювати від мобілізації, — розповіла прокурорка.

Зрештою 11 березня 2024 року Донченка працевлаштували до театру наказом Корнієнка. А 13 березня вони знову зустрілися в «Реберні», де СММ-ник передав керівнику театру решту грошей. Після цього Сергія Корнієнка затримали.

— Провину не визнаю. Вважаю, що це провокація і докази про це скажуть. Я ніколи нічого ні у кого не вимагав, тим паче грошей, — сказав Корнієнко, відповідаючи на питання суду, чи даватиме покази.  

Суд призначив обвинувальний акт до розгляду та визначив порядок розгляду справи. Згідно з ним, спершу суд вивчить докази обвинувачення, допитає свідків та вислухає обвинуваченого.

П’ятого вересня у суді розглядали матеріали справи. Прокуратура надала суду відомості першого з чотирьох томів справи: заяву громадянина Донченка в СБУ про вимагання з нього грошей, протоколи затримання та обшуку Корнієнка, його робочі документи. Серед паперів Корнієнка була довідка про його бронювання від служби в армії. Також у справі є листування обвинуваченого із заявником Донченком. Андрій Проценко, прокурор Кіровоградської облпрокуратури, зачитав фрагменти з цих переписок.

— У скриншотах переписок йдеться, що обвинувачений особисто ініціював спілкування, проявляв інтерес. Зокрема писав: «Що там по нашому питанню? Все в силі?», — зазначив прокурор.

У суді також переглянули відео затримання обвинуваченого. На записі видно, як Сергія Корнієнка затримали за столом у кафе після зустрічі з Донченком. На столі були пляшка з залишками якогось напою, два коньячні фужери, дві склянки, схоже, з соком та чашка з-під кави. При понятих керівника театру обшукали. У кишені його куртки знайшли білий конверт, перев’язаний гумкою. В середині було 24 купюри по 100 доларів. На записі чути, що Корнієнко доводив — згорток йому передав працівник, а він нічого в середині не чіпав. Просив перевірити його відбитки пальців, аби це підтвердити.

Відео: Анастасія Зубова

Друге переглянуте в суді відео — запис обшуку кабінету Корнієнка у театрі. На ньому видно, як слідчі спілкуються із заступником керівника театру, вилучають документацію та оглядають кабінет. У шухляді робочого столу серед всього слідчі знайшли купюру в 100 доларів.

Сергій Логвінов, один з двох захисників Корнієнка, під час перегляду просив повернутися до моменту вилучення купюри. Вказував, що на записі не видно момент відкриття шухляди та, відповідно, не зрозуміло, чи купюра вже була там, чи ні. Мовляв, зйомка велася так, що певний час шухляда була відчинена, але камера «не захопила» її вміст.

Відео: Анастасія Зубова

Решту доказів суд досліджуватиме на наступному засіданні у листопаді.

Обвинувачений на прохання про коментар сказав, що справа проти нього сфабрикована. Він заявив, що його захист подасть до Кіровського райсуду відповідні заяви з яких стане відомо «через яких людей ми всі тут». Але детальніше пояснити відмовився. Його адвокат сказав, що йдеться про підставу.

Авторка: Анастасія Зубова

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

2 коментарі

  1. […] 5 вересня відбулося засідання, на якому оголошено матеріали справи.  «Переглянули відео затримання обвинуваченого. На записі видно, як Сергія Корнієнка затримали за столом у кафе після зустрічі з Донченком. При понятих керівника театру обшукали. У кишені його куртки знайшли білий конверт, перев’язаний гумкою. В середині були 24 купюри по 100 доларів. На записі чути, що Корнієнко доводив: згорток йому передав працівник, а він нічого в середині не чіпав. Просив перевірити його відбитки пальців, аби це підтвердити», – пише про це Антикорупційний вимір. […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір