Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Затримання хабарників, космічні ціни в кошторисах та необґрунтовані активи посадовців: Антикорупційний огляд Одещини

Протягом минулого тижня в Одесі та області відбулося чимало подій, так чи інакше пов’язаних з корупцією. Правоохоронці затримували хабарників, посадовці витрачали мільйони невідомого походження, а також завищували ціни в кошторисах до захмарного рівня. Журналістам відмовлялися надавати інформацію та не пускали на засідання райради. Про ці та інші справи читайте в даному матеріалі. 

Задорога машинка міграційника. Прокурори САП подали позов про цивільну конфіскацію незаконно придбаного майна Андрія Морару, який обіймає посаду начальника управління міграційного контролю, протидії нелегальній міграції та реадмісії ГУ ДМС в Одеській області. Майно, щодо якого здійснюватиметься цивільна конфіскація — автівка Mercedes-Benz G 400 d, яка офіційно належить матері Андрія Морару. У жінки немає не тільки грошей, на таке авто, але й водійських прав. 

Родина депутата витрачала мільйони невідомого походження. НАЗК перевірило декларацію депутата Ізмаїльської міської ради Геворга Авєтісяна за 2021 рік і знайшло там чимало цікавого. Поміж іншого, депутат з дружиною заробили близько 3,5 мільйона гривень, а витратили 10 мільйонів 665 тисяч гривень. 

Ласий шматок землі в Аркадії для «своїх». Депутати Одеської міської ради вирішили продати дві земельні ділянки в Аркадії. Аукціон не проводили, віддавши перевагу давно знайомому орендарю. А квадратний метр землі в елітному районі примудрились оцінити в менш ніж 8000 грн. Пощастило отримати землицю членкині партії «Довіряй Ділам» мера Труханова.

«Ростдорстрою» знову додали грошей. Управління капітального будівництва Одеської міськради підписало угоду з товариством «Ростдорстрой», яке за 15,4 мільйона гривень має виконати ремонт поверхневого водовідведення на Деволанівському узвозі. Аналогічні роботи фірма вже виконувала рік тому за бюджетний кошт, але наразі ремонт не завершили, тож чиновники уклали додаткову угоду.  

Купляють вже куплене за завищеними цінами. В Одесі чиновники уклали договір на капітальний ремонт Михайлівського ліцею, на подвір’я якого наприкінці 2023 року прилетіла російська ракета. У кошторисі підрядника журналісти знайшли завищення цін на віконні блоки у більш ніж два рази. Та річ у тім, що у травні цього року вікна для ліцею закупили благодійники. Всі вікна вже придбані і зберігаються в навчальному закладі. 

Космічні ціни в кошторисі на ремонт пологового. Управління капітального будівництва Одеської міської ради замовило ТОВ «Інж-Строй» ремонт п’ятого пологового будинку в Одесі за 175 мільйонів гривень. ТОВ «Інж-Строй» належить колишньому очільнику відділу ЖКГ в Овідіополі. Журналісти встановили, що у кошторисі на ремонт пологового деякі ціни завищені у 2,5 раза в порівнянні з ринковими. 

Директора коледжу затримали на хабарі. В Одесі директора одного з коледжів затримали. Йому повідомили про підозру у вимаганні та одержанні хабаря в обмін на поновлення колишньої студентки на навчанні. 

В морському виші затримали «помічницю» абітурієнтів. Поліцейські затримали фахівчиню морського вузу в Одесі. За гроші жінка нібито обіцяла абітурієнту місце у виші, а в разі відмови погрожувала стати на заваді вступити до будь-якого морського університету. Правоохоронці вважають, що жінка «торгувала» навчальними місцями. 

Розслідування щодо Грановського. Апеляційна палата ВАКСу дозволила проводити заочне розслідування щодо колишнього народного депутата Олександра Грановського. Він проходив підозрюваним у справі організації корупційної схеми на «Одеському припортовому заводі». Грановський, найімовірніше, у 2019 році виїхав з України й наразі перебуває у Великій Британії. Раніше запити про його екстрадицію направляли в Австрію та Англію.

ОВА приховує, кого з цивільних нагороджує. Одеська ОВА відмовилась надати журналістам «Nikcenter» повні дані цивільних осіб, яких представили до державних нагород під час повномасштабного вторгнення. В адміністарції Кіпера послались на те, що ця інформація може зашкодити людям, а журналісти займаються «паперовим тероризмом».

На сесію Одеської РДА не пустили журналіста. Журналіст видання «Інтент» не зміг потрапити до зали Одеської районної державної адміністрації, коли там проходила сесія райради. На засідання його не пустила охорона. Журналіст не зміг пройти до зали для висвітлення сесії райради, бо охорона пропускала туди лише депутатів за списком, затвердженим головою райради Віталієм Барвіненком. 

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір