Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Народний депутат з Херсонщини живе в будинку, який в рекордні строки «збудував» батько за 300 тисяч доларів

Народний депутат України Павло Павліш, якого обрали за 182-м округом (місто Херсон), став фігурантом чергового скандал. Про це йдеться у розслідуванні Bihus.info.

Минулоріч Павло Павліш подався на конкурс, де хотів отримати крісло судді Конституційного суду. «Антикорупційний вимір» писав про це. Втім, Павліш  не пройшов етап оцінювання моральних якостей кандидатів на посаду судді КСУ. Пізніше депутат став ініціатором законопроєкту про закриття відомостей в судових рішеннях. Цей проєкт був засекречений і невідомо, що саме автори хочуть приховати з документів в судовому реєстрі. 

Під час співбесіди на посаду судді Павліш  намагався пояснити всім, як його батько примудрився в січні купити ділянку, а вже в травні-червні закінчити будівництво маєтку.  Наприкінці січня 22-го батько та матір «слуги» Павліша купили 6 соток на території закритого котеджного містечка Нова Ходосівка. Це велике, сучасне і недешеве містечко. 

Типові котеджі Нової Ходосівки

Забудовник у цьому містечку продає котеджі. Тобто не землю, на якій можна звести котедж, а землю, на якій забудовник сам той котедж збудує.  Власне, в цьому ж і є основний заробіток забудовника. Павліш запевняв, що купили землю і будували самі.  Добудували вже в травні-червні, а заїхали в серпні.  Темп не просто ударний — темп нереалістичний, підсумовують журналісти.

Виходить, що будували без зупину і під час повномасштабного вторгнення, і під час окупації частини Київської області, і під час масованих обстрілів. В рекордні кілька місяців звели 200-метровий котедж. Але така теза дозволила нардепу не відповідати на питання про вартість, а також не вносити інформацію про цю ж вартість до своєї декларації.  Там тепер просто зазначено: з серпня 2022-го він проживає в будинку площею понад 200 квадратів. Скільки коштує, при цьому невідомо: батько ж будував — він і знає, а живе там нардеп. Втім, журналісти порахували.  

На початку 2022-го найдешевший будинок тут коштував близько 6 мільйонів. Це найменший на 140 квадратів.  Тобто кожен метр коштував 43 тисячі гривень. В будинку Павліша їх 201.  Тобто коштувати такий будинок мав би близько 8,5 мільйонів гривень.  За тодішнім курсом десь близько 300 тисяч доларів. Це левова частка всіх заощаджень і тодішнього річного заробітку самого Павліша і його дружини. Скоріш за все, кажуть журналісти, саме через це і оформлювали землю і будинок на батька. 

А батько нардепа Павла Павліша — крупний аграрій у Херсонській області. Принаймні ним був. Пояснити, як і де батько взяв такі кошти, аби збудувати сину подібний котедж, Павліш на співбесіді на посаду судді також не зміг. 

Більше цікавого щодо Павліша та інших нардепів можна дізнатися з випуску Bihus.info

Як з’ясувала редакція «Антикорупційного виміру» рідний брат Павла Павліша Михайло – начальник Скадовської районної військової адміністрації. Призначили його ще у 2021 році – тоді це була районна державна адміністрація. Завданням брата нардепа (Павло Павліш тоді вже був нардепом) був розвиток туристичної галузі у Скадовському районі. З туризмом в окупованому Скадовську і районі нині зовсім погано, але Михайло Павліш досі перебуває на посаді.

Статки брата нардепа дещо скромніші: маючи нерухомість у Херсоні та окупованому Генічеському районі Херсонщини, начальник Скадовської РВА орендує квартиру в Миколаєві. Але на початку 2023 року придбав Audi A3 2012 року випуску майже за 195 тисяч гривень. Втім, зарплата майже у 800 тисяч гривень на рік та низка інших доходів цілком дозволяють йому робити такі придбання.

Михайло Павліш

Читайте також: Суддю з Херсонщини, який так і не виїхав з-під окупації, хочуть звільнити за скаргою СБУ

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір