Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На будівництві укриття для школи на Одещині переплачують 2 мільйони

У селі Бурлача Балка на Одещині роботи з будівництва укриття для гімназії замовили фірмі, яка надала найдорожчу пропозицію. Крім цього у кошторисах підрядника знайшли переплату за деякі матеріали щонайменше на 2 мільйона гривень. 

Як повідомила редакція «Nikcenter», Управління капітального будівництва Чорноморської міськради провело тендер на закупівлю робіт з будівництва укриття для Бурлачебалківської гімназії. Чиновники обрали переможцем будівельну фірму «Преміумінвестбуд», яка за договором отримає 33,9 мільйонів гривень. 

Попри те, що дві інші фірми, які взяли участь у торгах, пропонували вигіднішу ціну, перевагу надали саме «Преміумінвестбуд», чия пропозиція була на 5 мільйонів гривень дорожчою. Тепер компанія до вересня 2025 року має збудувати споруду подвійного призначення, розраховану на перебування 67 осіб – 34 учнів та 33 дорослих.

Відповідно до документів, зробити це мають силами всього п’яти працівників й без власної техніки. Окрім цього, журналісти підрахували, що вартість будівництва укриття для однієї людини складає 506 тисяч гривень. Це значно дорожче, ніж будівництво підземних шкіл у Запоріжжі та Дніпрі, розрахованих на 500 осіб. 

Виявилось, що в кошторисах підрядника деякі ціни значно вищі від ринкових. Зокрема пісок порахували за ціною 1200 гривень за кубометр. Це в п’ять разів дорожче від ринкових цін Одеської області, зафіксованих у серпні.

Задорогою виявилась і сталева арматура. Гарячекатана арматурна сталь періодичного профілю порахована за 39 тисяч гривень за тонну. Водночас «Метінвест-Одеса» пропонує її за ціною 32 тисячі гривень за тонну. Бетонну суміш порахували за 4906 гривень за кубометр, тоді як у Миколаєві його пропонують по 3934 гривень за кубометр. 

Завищення цін знайшли і на побутових предметах, зокрема чотири йоржики для унітазу Black Mood 58198 Arino за ціною для укриття обійдуться у 476 гривень, додатково пораховані транспортні витрати на них, що складають 20 гривень за штуку.  В різних інтернет-магазинах це туалетне обладнання можна купити за 365 гривень. Придбати не «брендові» йоржики можна від 100 гривень. 

За педальні відра Nesp1 Platinum підрядник взагалі «накинув» по 300 гривень за штуку. У кошторисі вони пораховані по 813 гривень, тоді як на маркетплейсах по 510 гривень за одне відро. А доставка одного відра коштує 30 гривень. Загалом переплата за матеріали у кошторисі підрядника сягає двох мільйонів гривень. 

Зазначимо, ТОВ «Будівельна фірма «Преміумінвестбуд» зареєстрована у Києві п’ять років тому, але на ринок держзакупівель вийшла лише торік. Директор фірми – Володимир Мерла, єдиний власник – житель Одеси Андрій Глазков. За даними аналітичної системи YouControl, останній також є співвласником ТОВ «Південний завод ЗБВ».

Читайте також: Постачальника з Кропивницького змусили повернути 2,7 мільйона гривень, які йому переплатили чиновники

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини закупівельБільше публікацій Новини закупівель »
Більше публікацій Новини колегБільше публікацій Новини колег »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір