Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Головне про корупцію на Одещині. Огляд за тиждень

Протягом минулого тижня на Одещині розслідували корупційні справи та говорили про проблеми, пов’язані з корупцією в медицині, відстороняли чиновників від посад, відправляли ймовірних корупціонерів до СІЗО та вручали підозри. Про всі ці події читайте в огляді новин та публікацій «Антикорупційного виміру». 

«Кустарні» укриття. Слідчі ГУНП в Одеській області розслідують справу про розкрадання грошей на модульних швидкоспоруджуваних укриттях. Правоохоронці виявили використання бетону гіршої якості та лиття модулів в «кустарних умовах» на будмайданчиках міста. Фірма встигла поставити десятки таких споруд для Подільська та Захарівської ОТГ. 

Освітянку підозрюють в корупції. Суд відсторонив та відправив під домашній арешт начальницю відділу освіти Лиманської селищної ради Наталію Кацюрину. Жінку підозрюють у зловживаннях на користь підрядника, який ремонтував шкільне укриття в селі Щербанка. Слідчі виявили оплату неіснуючих робіт, завищення цін та умисне нездійснення нагляду за ремонтом.

Що кажуть про побори в онкодиспансері. Четверо пацієнтів цьогоріч скаржилися на побори в онкодиспансері. НЗСУ побували в одеському онкоцентрі й провели розмови про неприпустимість будь-яких додаткових доплат з боку пацієнтів. Моніторинг діяльності протипухлинного центру запланували на наступний рік. Але цього року НЗСУ планує переглянути кошти, які надійшли до центру на оплату послуг УЗД. 

Які одеські медзаклади не отримають грошей від НСЗУ. Частина медичних закладів Одещини, що отримала фінансування за програмою медичних гарантій від НСЗУ, не надає всіх необхідних послуг пацієнтам. Такі лікарні мають повернути невикористані за послуги гроші. Водночас НСЗУ надалі не буде фінансувати закладам ті напрями, де знайшла порушення. 

Чому так багато кесаревих розтинів. НСЗУ перевірила медичні заклади Одещини, які вона фінансує за пакетом «Пологи». Виявилось, що пологові відділення 9 закладів мають дуже високий показник проведення кесаревих розтинів. За пологи за допомогою кесаревого розтину лікарня не отримує більше коштів, ніж за природні пологи. Але жінки у пологових будинках платять за кесарів розтин від 500 доларів і більше. На наступний рік НСЗУ не закуповуватиме послуги у лікарень, які мають понад 25% кесаревих розтинів. 

Як лікарні намагалися обдурити НСЗУ. Медзаклади Одещини зловживають електронними записами про стаціонарне лікування пацієнтів, аби заробити коштів від НСЗУ. Дані пацієнтів вносять в систему двічі, щоб отримати подвійне фінансування.  

Нова підозра ексвоєнкому Борисову. Ексвоєнкома Одеського ТЦК Євгена Борисова судитимуть за статтями про підроблення та використання підроблених документів, а також за самовільне залишення служби. Досудове розслідування у цих кримінальних провадженнях завершили й скерували обвинувальний акт до суду. Водночас у Печерському райсуді Києва розглядають справу щодо незаконного збагачення Борисова. 

Помічник ухилянтів затриманий. Старшому солдату, що працював оператором у Малиновському ТЦК в Одесі, повідомили про підозру у несанкціонованому втручанні в систему «Оберіг». Слідчі вважають, що солдат за гроші вказував у облікових картках громадян фальшиві дані щодо їхньої непрацездатності, аби ті уникли мобілізації. 

Правоохоронці «трясуть» дорожнього гіганта. Щодо будівельної компанії «Автомагістраль-Південь» відкрили кримінальне провадження за фактами шахрайства і легалізації незаконного майна. Фірму підозрюють у завищених цінах на матеріали та послуги, надані в рамках бюджетних замовлень. Збитки від цього оцінили в понад мільярд гривень. У співробітників компанії пройшли обшуки. 

Переплата на будівництві укриття. У селі Бурлача Балка на Одещині роботи з будівництва укриття для гімназії замовили фірмі, яка надала найдорожчу пропозицію. Крім цього у кошторисах підрядника журналісти знайшли переплату за деякі матеріали щонайменше на 2 мільйони гривень. 

Хабарництво в коледжі. Київський районний суд міста Одеси відсторонив від посади директора коледжу звʼязку та інформатизації Сергія Петрусенка. Його затримали на одержанні хабаря ще в середині вересня.

Незаконно віддали землю росіянину. В суді на Одещині розглядається позов прокуратури про конфіскацію земельної ділянки в майже 5 га. У 2021 році Тарутинська селищна рада передала її у власність громадянина рф Андрія Мігунова. Місцева ГО намагалась через суд відкрити кримінальне провадження щодо начальника відділу земельних ресурсів, який готував проєкти рішень на сесію і «не звернув уваги» на громадянство Мігунова. Однак суддя залишив позов без задоволення. 

Фіктивне працевлаштування на «швидкій». Суд в Одесі відправив під домашній арешт трьох чоловіків, яких підозрюють у привласненні 860 тис. грн з держбюджету, виділених на зарплати обласної комунальної «швидкої». З 2016 року вони реалізовували схему з виплати зарплат фіктивному працівнику, вважають правоохоронці.

Штрафи за змову. АМКУ оштрафував на 10,2 мільйона гривень два товариства, які змовились під час спільної участі у п’яти тендерах. Товариства «ЛК ЕНЕРГОМИР» та «ЕК УКРЕНЕРГОМОНТАЖ» неодноразово брали спільну участь у бюджетних закупівлях. АМКУ встановив, що під час кількох з них учасники змовились.

Дмитрука виключили з правоохоронного комітету. Верховна Рада України проголосувала за виключення з парламентських комітетів нардепів, які втекли з країни. Таким чином одеського народного депутата Артема Дмитрука виключили з правоохоронного комітету, до засідання якого він підключився напередодні онлайн. 

Віталія Граждана лишили в СІЗО. Міському голові Білгород-Дністровського Віталію Граждану продовжили строк тримання під вартою до 10 листопада без права внесення застави. Його підозрюють у спробі привласнити базу відпочинку.

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір