Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Головне про корупцію на Одещині: Тижневий огляд

Протягом минулого тижня на Одещині передавали до суду справи корупціонерів, виносили вироки, проводили обшуки, скасовували сумнівні тендери та укладали нові підозрілі угоди з депутатськими родичами. Детально про це читайте в матеріалі «Антикорупційного виміру». 

Торгівля діагнозами. До суду передали справу батька й сина, що обіймали посади в Одеській психіатричній лікарні. Медиків підозрюють у виготовленні фальшивих довідок про стан здоров’я чоловіків, аби ті змогли уникнути мобілізації. Якщо провину доведуть, їм загрожує позбавлення волі до 10 років з конфіскацією майна.

Підряд депутатській родичці. В Одесі чиновники без використання електронної системи замовили з благоустрій території на вул. Евлії Челебі (колишня Онезька). Підряд, вартістю майже мільйон гривень, без конкуренції віддали фірмі родички депутата Одеської міської ради, який до заборони проросійських партій був в складі ОПЗЖ.

Прокурор з сумнівною репутацією не став суддею. Вища кваліфікаційна комісія суддів України хотіла призначити суддею Суворовського райсуду Одеси прокурора із сумнівною репутацією Володимира Францевича. Та Вища рада правосуддя зважила на його неоднозначне минуле й відмовила у посаді. 

Обшуки у справі Ізмаїльського порту. Правоохоронці провели обшуки у фігурантів справи про заволодіння коштами Ізмаїлького порту. Зокрема обшукали автівку, офісні приміщення та житло у Сергія Соловйова, який ймовірно контролює компанії-переможиці тендерів порту, а також в Євгена Кубицького — директора однієї з цих компаній. Мова про ймовірне привласнення грошей під час закупівель великої складської техніки та іншого обладнання для держпідприємства «Ізмаїльський морський торговельний порт».

Вирок хабарнику. Суд в місті Подільськ визнав винним старшого офіцера мобілізаційного відділення місцевого РТЦК Володимира Чеха. Його звинувачували у вимаганні хабаря пальним. Йому призначили покарання у виді штрафу в розмірі 68 000 грн. 

Справа про 40-мільйонний хабар. Вищий антикорупційний суд відмовився призначати експертизу у справі депутата Івана Бойченка та експосадовця Івана Мараховського. Обох підозрюють у вимаганні та отриманні хабаря від підприємця з Ізмаїлу. Про експертизу просив захист. Адвокати просили дослідити почерк та відео, які є у матеріалах справи, та ВАКС клопотання не задовольнив. 

Експравоохоронець прикидався працівником ДБР. В Одесі колишній працівник правоохоронних органів та його спільник отримали підозри у вимаганні. Як встановила прокуратура, чоловіки погрожували розправою місцевому мешканцю, аби той повернув їм неіснуючий борг у 60 тисяч доларів. Правоохоронець вдав з себе працівника Державного бюро розслідувань. 

Скасували тендер на 80 мільйонів. На Одещині скасували тендер, за результатами якого збирались заплатити 80 мільйонів гривень за реконструкцію будівель фірмі, яка не мала матеріально-технічного забезпечення для виконання таких робіт. Аналітики БЕБ направили лист подільським чиновникам, де рекомендували скасувати процедуру закупівлі й відхилити пропозицію сумнівного підрядника. Чиновники так і зробили. 

173 мільйони новачкам не довірять. В Одеському районі фахівці БЕБ виявили ризиковану закупівлю послуг. Замовник дослухався до рекомендацій БЕБ і скасував тендер. Мова про реконструкцію корпусів дитячого садочка. Фірма-переможиця, яку обрали чиновники, мала отримати за ці роботи понад 173 мільйони гривень. 

«ПАРТНЕР-ВС» втретє позивається до «Антикорупційного виміру». ТОВ «ПАРТНЕР-ВС» подало новий, вже третій, позов проти ГО «Антикорупційний вимір» та журналістки Олени Кравченко про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації. Два попередні позови суд залишив без розгляду. Дії ТОВ «Партнер-ВС» можна розцінювати як SLAPP – позов, метою якого є загроза замовчуванню вільного слова.

Дорогий будинок судді. Новою головою Болградського районного суду стала Алла Кравцова. Жінка під час війни задекларувала вартісні будинок і землю. Суддя стверджує, що будинок почали зводити ще у 2007 році на земельній ділянці, придбаній за 100 доларів через її не престижність.

Альперіна затримали цілком законно. Європейський суд з прав людини не задовольнив скаргу захисників так званого одеського «короля контрабанди» Вадима Альперіна, якого підозрюють у створенні злочинної організації. Сторона захисту вимагала визнати незаконним його затримання співробітниками НАБУ без відповідного рішення суду, а також намагалась оскаржити розмір застави у 70 мільйонів гривень. Але Європейський суд з прав людини став на бік правоохоронців. 

Сумнівний успіх: «канава» стала парковкою. В Одесі завершили ремонт Деволанівського узвозу у центрі міста, на який виділили 200 мільйонів з бюджету. Планувалось, що цей спуск розвантажить потік автівок у центральній частині. Після закінчення робіт Деволанівський узвіз так і не став повноцінною вулицею з автомобільним трафіком, адже на вулиці Єврейській, що поруч, розбите дорожнє покриття. Тож узвіз, на який витратили мільйони з бюджету, став по суті безкоштовною парковкою.

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір