Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд на Миколаївщині: ремонт у підозрілої компанії та авто для поліції охорони

Як з’ясував протягом тижня «Антикорупційний вимір», миколаївська в/ч замовила ремонт покрівлі. Підрядник «засвітився» в махінаціях з авто. Крім цього миколаївська поліція охорони закупить авто за 1,1 мільйона бюджетних гривень. 

Також протягом минулого тижня у Миколаєві затримали чоловіка за підозрою у хабарництві, а суд обрав запобіжні заходи двом жителям Первомайського району, яких підозрюють у продажі автівок, призначених для ЗСУ. Крім того, на Миколаївщині міськрада уклала договір за 630 тисяч з підприємцем, засудженим за привласнення коштів — прокуратура вимагає розірвати ці договори та повернути гроші. 

Антимонопольний комітет оштрафував улюбленця миколаївських чиновників, а Служба відновлення та розвитку інфраструктури заплатить 4,5 мільйона гривень з бюджету компанії, яка надаватиме консультації щодо будівництва водогону у Миколаєві.

Перед судом відповідатиме колишня очільниця школи-інтернату в Очакові, що на Миколаївщині. Їй висувають незаконне преміювання деяких співробітників на суми, що на 900% перевищували виплати іншим працівникам. 

Тим часом ​​«Миколаївська Теплоелектроцентраль» вдруге провела торги, шукаючи підрядника, який розробить техніко-економічне обґрунтування реконструкції. Вдруге ТЕЦ обрала переможцем донецький інститут, попри те, що він запропонував ціну на послуги дорожчу на 4 мільйони від конкурентів, а також попри рекомендації Антимонопольного комітету, через які результат перших торгів скасували. Наразі справу розглядає Держаудитслужба. 

Військова частина в Миколаєві провела торги з особливостями на здійснення поточного ремонту покрівлі в будівлі учбової бази. На торги подалась лише одна компанія, з якою уклали угоду на загальну суму майже 1,5 мільйона бюджетних гривень.

Роботи проводить ПП «Будова плюс». Підприємство зареєстрували у 2018 році. Власником компанії значиться житель Миколаївської області Юрій Дроботун. Примітно, що статутний капітал ПП складає всього 100 грн.

При цьому компанія від самого заснування регулярно укладає бюджетні угоди в Миколаївській області. Наразі загальна сума підписаних бюджетних підрядів складає 14,5 млн грн. Хоча декілька років – з 2020 по 2023-й – ПП жодних договорів не укладало.

Так, у 2020 році на власника ПП «Будова плюс» подали позов у суд. За матеріалами справи, у 2019 році власник автівки оформив на Дроботуна довіреність на авто з метою його продажу. Власник був тяжко хворим, і гроші йому знадобились для лікування. Юрій Дроботун не продавав авто, поки власник не помер, а після його смерті оформив автівку на свою доньку. Тож, спадкоємці власника авто звернулись у суд за грошовою компенсацією. Суд пристав на їхню сторону, присудивши повернути по 135 тис. грн трьом спадкоємцям.

Також управління поліції охорони в Миколаївській області придбає автомобіль спеціального призначення. Торги відомство оголосило з особливостями, оцінивши автівку в 1,2 мільйона бюджетних гривень. Це дозволяє укладати угоду навіть при одній пропозиції. Правоохоронці відразу націлились на певну марку авто, вказавши її в назві закупівлі. Після укладання угоди постачальник погодився знизити ціну. 

Примітно, що хоча поліція начебто замовляла авто спеціального призначення, в тендерних вимогах про жодне спеціальне оздоблення автівки не вказано. Лише зазначено, що «автомобіль повинен відповідати державним стандартам, вимогам ДСТУ, технічним умовам, екологічним нормам відповідно до технічних регламентів та національних стандартів, сертифікованим в Україні».

В результаті миколаївська поліція охорони уклала угоду з єдиним підрядником, який подався на торги, вирішивши придбати бензинову автоматичну Toyota Camry за 1,2 млн грн. Через тиждень після підписання угоди підрядник погодився зменшити ціну автівки майже на 100 тис. грн. Таким чином нова автівка обійдеться в 1,1 млн грн, що трохи нижче ринкової пропозиції.

Поставить миколаївським охоронцям-полісменам Toyota Camry київська компанія «Віді автострада», яка входить у VIDI GROUP бізнесменів Віталія та Олега Джуринських.
За даними аналітичної системи YouControl, основні напрямки діяльності «ВіДі Груп»: автомобільний бізнес, автомобільна логістика, фінансові послуги та страхування, проєктування та будівництво. До складу «ВіДі Груп» входять автомобільні дилерські центри у Києві, Одесі та Борисполі, логістичні компанії, підприємства девелоперського бізнес-напрямку, страхова та лізингова компанії. 

ТОВ «Віді автострада» часто постачає автівки за бюджетний кошт майже по всій території України. Зокрема 19 автівок на загальну суму 72,6 млн грн компанія поставила Офісу генерального прокурора. Всього компанія уклала угод на суму 466,3 млн бюджетних грн, ще очікує підписання контрактів на 68,8 млн.

Крім цього миколаївського екснардепа Аркадія Корнацького підозрюють у незаконному отриманні компенсації за житло. Народний депутат у 2014 – 2019 роках міг незаконно отримати кошти з бюджету за проживання у готельному номері, яку призначали народним депутатам, що не мали власних помешкань у столиці. Компенсація могла складати понад 900 тис. грн.

Як повідомляв раніше «Антикорупційний вимір», компанія Корнацького за безцінь користувалась 46 гектарами сільськогосподарської землі. Сам Корнацький та його родичі, які наразі значаться засновниками компанії «Агрофірма Корнацьких» мали російське громадянство. Одна з засновниць компанії досі громадянка рф і володіє бізнесом у росії.

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Щотижневий огляд новинБільше публікацій Щотижневий огляд новин »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір