Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Розкрадання 350 мільйонів на ремонті ліфтів в Одесі: суд надав доступ слідчім до речей та документів

Правоохоронці розслідують справу про ймовірне розкрадання 350 мільйонів гривень під час реалізації «Міської цільової програми заміни, модернізації та диспетчеризації ліфтів в Одесі на 2016-2020 роки. Суд надав тимчасовий доступ до речей та документів слідчім для продовження розслідування.  

За матеріалами кримінального провадження, службові особи Одеської міської ради, Філії «Одесліфт ПАТ «ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «СТАЛЬКАНАТ-СІЛУР», ПАТ «ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «СТАЛЬКАНАТ-СІЛУР», ПП «ПОРТАЛ-Н», ТОВ «ГРАНД ПОРТАЛ СЕРВІС», ТОВ «ПОРТАЛ ГРУПП», зловживаючи своїм службовим становищем під час монтажу та ремонту ліфтового обладнання у багатоповерхових будинках Одеси, вчинили шляхом завищення вартості робіт та обладнання привласнення бюджетних коштів на загальну суму понад 350 млн грн.

Правоохоронці вважають, що протягом 2016-2020 років службові особи Одеської міської ради налагодили протиправний механізм щодо привласнення державних коштів шляхом проведення закупівель робіт у підконтрольних їм комерційних структур за завідомо завищеними цінами. 

Міська цільова програма, яку за даними слідства було розроблено спільно з задіяними у злочинній схемі фірмами, прийнята відповідно до рішення сесії Одеської міської ради від 16.03.2016 № 454-VII.

Чиновники Одеської міської ради та вищезазначених комерційних структур, фактично спільно розробивши Програму, монополізували ринок ремонту ліфтів у житлових будинках м. Одеси, що надало їм можливість безпідставно підвищувати ціни на обладнання та монтажні роботи, що призвело до зростання собівартості заміни ліфтів та збільшення витрат з місцевого бюджету, сказано в одній з судових ухвал. 

Про те, що реалізація програми викликає великі підозри, а фірми, які виграють тендери, або отримують замовлення без конкурсу, мають ознаки фіктивності, писали громадські активісти ще у 2016 році. Так, було з’ясовано, що 2 березня 2016 року депутатська комісія затвердила суми витрат на ремонт ліфтів на 21 адресу. На той момент, коли на кожну адресу депутати затвердили конкретну суму коштів, згідно з відповідями на інформаційні запити, для деяких адрес ще не існувало ні дефектних актів, ні проєктно-кошторисний документації.

Раніше ми писали про те, що в Одесі колишні чоловік та дружина розігрують між собою тендери на технічне обслуговування ліфтів.

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір