Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Укриття в закладах освіти Одещини: Чиновники віддають ремонти фігурантам кримінальних проваджень

Перша публікація статті у виданні “ІзбірКом”.

Обираючи підрядників для ремонту укриттів в закладах освіти Одещини, чиновники воліють обходитися без конкурсів і подекуди укладають договори з досить сумнівними фірмами. Зокрема з фігурантами кримінальних справ про розкрадання бюджетних коштів на ремонтах. Декому з таких підрядників правоохоронці закидають, що вони, отримавши гроші, взагалі не проводили ніяких робіт. 

Такі випадки не поодинокі. Що мотивує чиновників до співпраці з сумнівними підрядниками в настільки важкий час і по настільки важливим об’єктам, та чи розуміють вони всі ризики, які викликає подібна співпраця — журналісти Центру публічних розслідувань спробували розібратися. 

Швидкі ремонти у знайомих фірм

У вересні та жовтні поточного року, за даними публічного модуля аналітики BI Prozorro, розпорядники бюджетних коштів уклали майже два десятки договорів на ремонт споруд цивільного захисту (укриттів) в закладах освіти. Всі договори укладені без конкурсу. Це можна було б пояснити бажанням чиновників провести ремонтні роботи якнайскоріше і замовити їх у перевірених компаній. Однак обидва мотиви викликають сумніви. Адже, по-перше, замовники “дотягли” з ремонтом укриттів до початку навчального року, а не подбали про це влітку. По-друге, замовили роботи у скомпрометованих фірм. 

Зауважимо, що укладання договору з фірмою, яка є фігурантом кримінального провадження, не порушує закон. Офіційно чиновники не скоїли нічого протиправного. Проте, забезпечуючи ремонт укриттів для дітей під час війни, будь-хто мав би бути зацікавленим в зменшенні ризиків. А співпраця з підозрілими фірмами несе такі ризики. Наприклад, майно та рахунки фірм, які підозрюються в розкрадання бюджетних коштів, може бути заарештоване судом. До посадових осіб таких фірм може бути застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Це може суттєво завадити своєчасному виконанню робіт. 

Городненська сільська рада

Особливо цікава мотивація відповідальних за такі закупівлі чиновників у невеличких громадах, у селах, де, так би мовити, всі один одного знають. Так, наприклад, Городненська сільська рада (Болградський район Одеської області) замовила капітальний ремонт, облаштування укриття будівлі закладу освіти у компанії “Васольбудстрой“. Вартість робіт майже півтора мільйона гривень. 

Власник і керівник фірми — Василь Кінєв. Він обвинувачуваний у справі про привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Цікаво, що іншим обвинувачуваним у згаданій справі проходить колишній голова Городненської сільської ради, який з 2020 року є головою Городненської об`єднаної територіальної громади. 

У кримінальній справі фігурує фактично наш замовник та одна з фірм підрядника (ПП «Сградата»), в якій він є єдиним власником та відповідальною особою. Звинувачують голову громади та бізнесмена у тому, що під час ремонту будинку культури посадова особа підписала акти виконаних робіт та розрахувалася, знаючи, що роботи підрядник ще не виконав. 

Також відомо, що родичка Василя Кінєва, ймовірно дружина, Ольга, донедавна була суб’єктом декларування. 

Вона працювала інженеркою в Управлінні житлово-комунального господарства Ізмаїльської міської ради. Зараз вона теж є власницею будівельної фірми. З її компанії податкова у 2020 році стягувала податковий борг у майже 300 тисяч гривень.

Лиманська територіальна громада

Капітальний ремонт укриття Лиманського ліцею (село Лиман), Трапівського ліцею (село Новоселиця), Трапівського ліцею (село Трапівка), а також Приморського ліцею (село Приморське), відділ освіти Лиманської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області доручив компанії «Бессарабіястрой». 

Ця компанія також є фігурантом кримінальної справи про розкрадання коштів. Власника та керівника фірми, Сергія Раткова, підозрюють у змові з чиновниками та розкраданні коштів на ремонтах таких об’єктів, як: 

  • Бородинського НВК (школа і садочок) за 24,34 млн грн;
  • Центру допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства за 4,01 млн грн;
  • Будівлі КП «Бородінський центр первинної медико-санітарної допомоги» (корпус 3 та 1) за 2,27 млн грн

Сергій Ратков — молодий чоловік, який майже все доросле життя офіційно працює пожежником і є помічником депутата обласної ради. Детальніше про справу щодо його фірми можна прочитати в окремій статі. Однак факт, що йдеться про розкрадання коштів саме на закладах для дітей, жертв насильства та хворих, вже сам по собі досить “красномовний”. 

За інформацією Prozorro, усі чотири договори з “Бессарабіястрой” укладені 26 вересня. Проте, в сканах трьох з них стоять інші дати: два документи підписані 1 вересня, і ще один — 5 вересня. Три договори укладені без використання електронної системи, один — за результатами спрощеної закупівлі. 

За всіма договорами роботи мали бути завершені до 30 вересня. Тобто, фірма мала виконати 4 ремонти в чотирьох селах за місяць. Водночас згідно з документами, поданими компанією на останні відкриті торги, в яких вона брала участь, у штаті, окрім директора, всього 12 працівників. З них троє — водії. 

Білгород-Дністровський

Два договори уклали з фірмою “Голден Сахара”. Це контракти на ремонт укриття в початковій школі в місті Білгород-Дністровський та в дитсадочку “Малятко” в місті Білгород-Дністровський. Замовник — Управління освіти міськради Білгорода-Дністровського. 

Засновником та керівником фірми-підряника за даними аналітичної платформи YouControl, є Ігор Рошка. Він — відповідач у цивільній справі і згідно з судовими документами, звинувачувався у тому, що забув повернути позичений мільйон гривень. 

Також Ігор Рошка — один з керівників туристичної фірми “Затока – 2013”, що фігурує у кримінальній справі. Згідно з даними судового документа, співробітники цієї фірми здійснили самовільне захоплення приміщення їдальні, яка знаходилася на території бази відпочинку «Селекція». 

Кілька років тому власницею фірми була Ольга Бас — колишня помічниця депутата Віталія Барвіненка, з якої зараз через суд намагаються стягнути 10 тисяч гривень боргу за комунальні послуги. Зараз пані Бас є керівницею фірми з дуже схожою назвою — “Сахара Голд”. А власником фірми, якою вона керує є Сергій Кравченко. За дивним збігом, людина з такими ж даними — обвинувачуваний у справі про шахрайство. Ще в одній кримінальній справі людина з такими ж даними — обвинувачуваний у пропозиції хабаря. 

Ще один попередній власник фірми-підрядника, що ремонтуватиме укриття — Валерій Шевчук. Теж колишній помічник депутата Віталія Барвіненка. 

Одеса

Проблеми з вибором підрядників для ремонту укриттів в закладах освіти є не тільки в області, а й в Одесі. Так, наприклад, ремонт укриття Одеської загальноосвітньої школи № 65 здійснюватиме фірма “Віра – Бест“. Їй усього 2 роки і раніше вона виконувала замовлення на суттєво менші суми. 

Майже всі контракти були до 50 тисяч гривень. Аж раптом — ремонт на 1 788 854 гривні. Єдиний великий контракт, який фірма мала до цього — капітальний ремонт з благоустрою прилеглої території Новонекрасівського закладу дошкільної освіти «Золота рибка» Саф’янівської сільської ради. 

І, згідно з поданими документами, виконав роботи на 566 тисяч гривень директор з двома особами, які працювали за договором цивільно-правового характеру. Субпідрядників не залучали, дані про матеріально-технічну базу відсутні. 

Тим часом співзасновник “Віра – Бест” Володимир Івасейко, працює головним інженером в ТОВ “Укрбудконстракшн”. А ця фірма є фігурантом кримінальної справи, яка стосується ремонту школи. Шкоду, завдану громаді, слідство оцінює в 1 681 196 гривень 72 копійки. 

Крім того, чиновники в Одесі замовили ремонт найпростішого укриття в НВК № 84 (проспект Ак. Глушка 1/6) у компанії “Комплібуд“. Контракт з фірмою, якій виповнилося лише 9 місяців, важко пояснити бажанням співпрацювати з надійним і добре знаним підрядником. 

Укриття в Одеській ЗОШ №89 (вулиця Ільфа і Петрова, 45) довірили ремонтувати компанії “Одесміськбуд“. Фірма є фігурантом кримінального провадження стосовно привласнення, розтрати або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 191 КК України). До речі, в межах цього провадження накладався арешт на мініфутбольне поле. 

З поясненнями чиновники не поспішають 

Оскільки в трьох з описаних в статті випадків безпосередньо компанії-підрядники є фігурантами кримінальних справ, було подано запити. Ми поставили чиновникам Одеської міської ради, відділу освіти Лиманської сільської ради Білгород-Дністровського району та Городненської сільської ради питання про те, чому ремонти довірили підрядникам, які є фігурантами кримінальних проваджень, чи намагалися чиновники знайти інших підрядників і що планували робити у разі, якщо підрядник не зможе виконати свої обов’язки.

Наразі отримано відповідь від Одеської міської ради про те, що запит буде розглядатися як звернення, тобто протягом 30 днів. Пояснюють це тим, що запитується не вже існуюча інформація або документи, а інформація, яка потребує створення. 

Надав відповідь на запит і відділ освіти Лиманської сільської ради. За словами чиновників, вони намагалися знайти інших підрядників, але по одній закупівлі окрім фірми “Бессарабіястрой” ніхто не подав пропозицій. А по трьох інших закупівлях інші пропозиції виявилися дорожчими. Як могли інші пропозиції виявитися дорожчими, якщо договір з підрядником укладено без використання електронної системи закупівель і відкриті торги не проводилися, не уточнюється. 

Всі ризики, які можуть бути пов’язані з кримінальною справою проти підрядника, чиновники назвали суб’єктивними міркуваннями, а не фактичними обставинами. 

У разі, якщо підрядник не зміг би виконати свої зобов’язання, з ним би розірвали договір і знайшли нового виконавця. Вочевидь, чиновники впевнені, що в них для цього ще є достатньо часу. 

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

7 коментарів

  1. […] 670 437,41. До речі, ТОВ «ОДЕСМІСЬКБУД» вже був згадуваний в матеріалах «Антикорупційного виміру». Фірма є фігурантом кримінального провадження […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір