Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

В Одесі судять ексголову райдержадміністрації, який подарував родичам та друзям землі Дунайського заповідника

В Приморський районний суд Одеси передано кримінальну справу колишнього голови Кілійської районної державної адміністрації Вячеслава Семенюка. Прокуратура звинувачує його у зловживанні владою. Мова йде про передачу Семенюком шістьох земельних ділянок на території Дунайського біосферного заповідника. Чиновник особисто розпорядився безплатно віддати їх у власність родичам та знайомим під будівництво дач.

Раніше правоохоронці розповіли, що повідомили про підозру колишньому голові Кілійської райдержадміністрації.. Нагадаємо, у жовтні Вищий антикорупційний суд України визнав винним ще одного колишнього голову Кілійської районної державної адміністрації Одеської області Віктора Грєкова та засудив його на 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Вячеслава Семенюка було призначено на посаду голови Кілійської РДА Володимиром Зеленським в січні 2020 року. Звільнив його Президент в березні 2021 року у зв’язку реорганізацією районів в області та ліквідацією Кілійського району. Однак за цей короткий період чиновник встиг привернути увагу правоохоронців своїми розпорядженнями, про передачу земель біля моря у приватну власність без попереднього оформлення документів. 

Ще під час досудового розслідування в матеріалах справи значилося понад 30 земельних ділянок, які було передано в приватну власність за вказівкою Вячеслава Семенюка. Однак наприкінці проведення слідства і вже в самому обвинувальному акті мова йде лише про 6 ділянок загальною площею 6000 кв. м і вартістю понад 3 мільйони гривень. Слідчі встановили, що голова РДА неправомірно підписав розпорядження щодо земель Ізмаїльського лісового господарства, аби надалі по них було змінено дані в Державному земельному кадастрі. 

«Слідство встановило, що проєкти землеустрою на земельні ділянки не розроблялись, а розпорядження про передачу земель підписане «заднім числом» ще до присвоєння кадастрових номерів. При цьому одну з земельних ділянок обвинувачуваний передав своїй матері», – зазначали в Спеціальній екологічній прокуратурі.

В червні 2022 року Семенюка було заарештовано. Після цього суд відправив його в Одеський слідчий ізолятор на час слідства. В липні прокуратура завершила розслідування і передала обвинувальний акт в Київський районний суд Одеси. Однак розгляд справи так і не змогли розпочати. Спочатку виявилося, що у зв’язку з воєнним станом Семенюка чомусь неможливо було доставити в суд. Вирішили перенести засідання і зробити його в форматі відеоконференції, але в останній момент в СІЗО пропав інтернет. Єдине що встиг зробити суддя Геннадій Войтов – звільнити обвинувачуваного з СІЗО під домашній арешт і знову відкласти засідання. Після цього прокурорам вдалося домогтися в Одеському апеляційному суді перенести розгляд справи з Київського в Приморський районний суд. Перше засідання по справі відбудеться 17 листопада о 12:30.

Більше публікацій Новини. Обласний вимірБільше публікацій Новини. Обласний вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір