Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Як СБУ фіксувало Муратова: нові подробиці справи проти заступника голови Одеської ОВА

Сьогодні, 6 січня, відбувся спільний брифінг прокуратури та СБУ з приводу резонансного затримання заступника голови Одеської обласної військової адміністрації Олега Муратова. Правоохоронці розповіли подробиці про те, як посадовець підбурював підлеглу дати хабар для закриття кримінального провадження проти них. Крім того, в СБУ зафіксували, як саме Муратов намагався позбавитись грошей, коли зрозумів, що його буде затримано.

Під час брифінгу керівник Одеської обласної прокуратури Сергій Костенко розповів, як на початку квітня до них звернулася особа. Вона повідомила, що Олег Муратов готується вчинити злочин. Правоохоронці одразу ж зареєстрували провадження та почали фіксацію дій посадовця.

Прокурор зазначив, що Муратова підозрюють в підбурюванні підлеглої до скоєння корупційного злочину. Річ у тім, що вони разом (Муратов і підлегла, в якої він начебто вимагав гроші) фігурують в справі про розкрадання коштів на закупівлі для потреб оборони. Тому Муратов запропонував колезі «скинутись» на хабар для правоохоронців, які розслідували цю справу. Запевняв, що у нього є зв’язки та справу буде закрито. 

На брифінгу уточнили, що спочатку заступник голови ОВА сказав, що підлегла має дати йому 35 тисяч доларів. Однак пізніше повідомив, що ціна «послуги» знизилася до 27 тисяч доларів. 

Начальник Управління Служби безпеки України в Одеській області Віктор Доровський розповів, що передача коштів відбувалась безпосередньо в будівлі ОВА 3 січня 2023 року. Саме після отримання грошей посадовця і було затримано. Однак перед цим він спробував «скинути» гроші — передав іншому чиновнику. Той, своєю чергою, виніс їх з будівлі та віддав водієві Муратова. СБУ вдалося зафіксувати також і цей процес. Однак виявилося, що ані другий чиновник, ані водій не знали, що то за гроші й звідки вони у Муратова. 

«Муратов підозрюється у вчиненні злочину за статею 190 частиною 4. Це особливо тяжкий злочин — заволодіння чужим майном шляхом зловживання довірою в особливо великих розмірах. А також за статями 15, 27 і частиною 3 статті 396 КК України. Це закінчений замах на підбурювання для надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище за вчинення нею в інтересах того, хто надає вигоду будь-якої дії з використанням службового становища», — сказав очільник Одеської прокуратури Сергій Костенко.

Напередодні ми писали, що в Приморському районному суді Одеси Муратову обирали запобіжний захід. Суддя відправила чиновника в СІЗО на два місяці з альтернативою виходу під заставу в 3,2 млн грн.

За словами Сергія Костенка, наразі заступник голови ОВА все ще перебуває в слідчому ізоляторі. Заставу в розмірі більш ніж 3,2 млн грн він поки не вніс. Також прокурори вже звернулися до суду з клопотанням про відсторонення заступника голови ОВА від посади та щодо арешту майна Муратова.

Костенко запевнив, що прокуратура та СБУ не будуть обмежуватись лише цим провадженням та працюватимуть по додаткових напрямках. В тому числі будуть перевірені зв’язки Муратова з правоохоронцями.
Нагадаємо, Муратова було затримано 3 січня. За інформацією наших джерел, чиновниця, яка його «злила» — це очільниця департаменту фінансів ОДА Марина Зінченко.

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір