Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Ексголові сільради на Одещині «світить» до 8 років за розкрадання бюджетних коштів

Перед судом постане колишній голова однієї з сільрад Болградського району. 63-річному експосадовцю загрожує від 5 до 8 років ув’язнення за звинуваченням в привласненні 300 тисяч гривень. За даними поліції, ексголова привласнив кошти, які були виділені на ремонт доріг. Подано позов для повернення цих коштів. На майно підозрюваного накладено арешт. 

У пресслужбі ГУНП в Одеській області розповіли, що розслідували справу щодо розкрадання коштів, призначених на капітальний ремонт автодоріг в одному з сіл Болградщини за супроводом працівників СБУ. 

Правоохоронці встановили, що до корупційного правопорушення причетний 63-річний колишній голова сільської ради та підрядник. Змовившись зі своїм 53-річним односельцем, ексголова, за даними слідства, протягом 2019 та 2020 років привласнив та розтратив майже 300 тисяч гривень з місцевого бюджету. 

Сільрада виділила на ремонт доріг понад мільйон гривень. Однак, замість оголошення відкритих торгів на проведення капітального ремонту доріг посадовець розділив суму на шість договорів підряду, які реєстрації на Prozzoro не потребували.

Спільник зареєструвався як фізична особа підприємець і одразу ж підписав з сільським головою договори на виконання робіт. 

«Будівельні роботи передбачали капітальний ремонт у вигляді покриття доріг щебеневою сумішшю з використанням спеціалізованої техніки, про що був підписаний відповідний акт виконаних робіт. Однак судово-будівельні, товарознавчі та економічні експертизи, ініційовані правоохоронцями, показали, що вартість будівельного  матеріалу виявилася в рази завищена, а спеціалізована автомобільна техніка, зазначена як та, за яку провели сплату, взагалі не використовувалася. Крім того, акт приймання виконаних будівельних робіт та довідки про вартість виконаних робіт замовник прийняв без інженера з технічного нагляду», — йдеться в повідомленні поліції.

Зазначається, що на вказаній «схемі» спільник «відмили» майже 30% з бюджетного мільйона гривень. Дії учасників змови кваліфікували за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 4 ст. 191 (розтрата та заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинені за попередньою змовою групою осіб у великих розмірах) та ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 (складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, за попередньою змовою групою осіб).

Наразі слідство завершене. Вже складено і скеровано до суду обвинувальний акт, а також позов про відшкодування завданих збитків. На майно експосадовця накладено арешт. А от кримінальне провадження щодо підрядника ще розслідується.

Окрім позбавлення волі обвинуваченому загрожує і позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір