Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

«Нагрівали руки» на дітях та електроенергії: В Чорноморську аудитори перевірили відділ освіти

Південний офіс Держаудитслужби провів ревізію у відділі освіти Чорноморської міської ради в Одеській області. Аудитори виявили порушення, які призвели до втрат, на загальну суму майже 5,9 млн грн, а також інші порушення – ще на  4,2 млн грн. Порушення виявлені у закупівлях послуг шкільних їдалень та електроенергії, яку посадовці вирішили купувати аж на Черкащині. 

Як повідомляють в пресслужбі, ревізію проводили за період з січня 2019 по жовтень 2022. Переважна більшість виявлених порушень стосується завищеної вартості харчування в шкільних їдальнях.

В повідомленні аудитори зазначають, що між чорноморським відділом освіти та ПП «Фрегат-2002» було укладено два договори про надання послуг шкільних їдалень. Фірма забезпечувала харчуванням учнів загальноосвітніх шкіл. Мова йде про школярів молодших класів, учнів 5–11 класів – дітей-сиріт, дітей з малозабезпечених сімей, дітей що знаходяться під опікою, а також учнів 1–11 класів у шкільних літніх оздоровчих таборах. 

Виявилося, що додатковими угодами відділ освіти дозволив фірмі значно підняти вартість сніданків. Однак за законом збільшувати ціни мали право лише до 10%. До того ж підвищувати ціни дозволяється законом лише у разі закупівлі товару, а не послуг. У випадку з послугами їдалень збільшувати ціни чиновники не мали права. Тож через дії посадовців відбулося завищення вартості послуг на загальну суму 1,4 млн грн.

Зауважимо, що власником фірми ПП «Фрегат-2002» є Олександр Попов з села Молодіжне. Директоркою фірми значиться його родичка Добровольська Сніжана.

Також було виявлено, що в дитячих садках необґрунтовано списували продукти. Не було жодних підтверджень їхньої видачі.

Цікаве знайшли аудитори і в тому, як відділом освіти витрачалися кошти на комунальні послуги. Електроенергію в заклади освіти поставляла черкаська фірма ТОВ «Енерджигазтрейд». 

В угоді з нею було вказано, що істотні умови Договору не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань Сторонами в повному обсязі. Попри це, посадовими особами було підписано 4 додаткові угоди, якими вартість за 1 кВт/год електроенергії зросла майже на 60%. При цьому не було жодних підтверджень факту коливання ціни на ринку. Це призвело до завищення вартості на 949 000 грн.

«За результатами ревізії складено 5 протоколів про адміністративне правопорушення. Матеріали ревізії передано до Одеської обласної прокуратури та поінформовано УСБУ в Одеській області й Чорноморську окружну прокуратуру», –  зазначають в Південному офісі Держаудитслужби.

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

3 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір