Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Правоохоронці завершили слідство у справі порту «Южний»: Перед судом постане 10 осіб

Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомляють про завершення слідства у справі порту «Южний». Обвинувальний акт скеровано до суду, серед обвинувачуваних десятеро осіб. 

Як повідомила пресслужба НАБУ, на лаві підсудних опиняться посадовці та працівники фірм-підрядників, причетні до корупційної схеми, через яку державне підприємство «Морський торговельний порт «Южний» зазнало понад 60 млн грн збитків. 

Слідчі вважають, що вказані особи організували схему закупівлі товарів у підконтрольних організованій групі товариств за завищеною вартістю. 

«Посадовці діяли у змові та залучили для реалізації своїх планів ще низку осіб, що дозволяло їм повністю контролювати весь процес закупівлі — від формування потреби у закупівлі й складання тендерної документації до контролю за конкурентним середовищем, — аби у підсумку забезпечити перемогу в торгах компаніям, підконтрольним організаторам схеми. Загалом слідство зафіксувало 29 таких тендерів», — зазначили в НАБУ.   

В САП додали, що серед обвинувачуваних:

  • один із заступників директора ДП «МТП «Южний»; 
  • колишній заступник директора ДП «МТП «Южний»; 
  • колишні та чинні директори приватних компаній;
  • дві співробітниці приватних фірм.

«Слідством встановлено, що у 2017 – 2018 роках один із керівників ДП «МТП «Южний» разом із колишнім заступником директора цього ж держпідприємства та керівником приватної компанії організували схему, яка полягала у закупівлі товарів у підконтрольних організованій групі товариств за завищеною вартістю, внаслідок чого держпідприємству завдано збитків на суму 47,5 млн грн», — повідомили в САП.   

Також досудовим розслідуванням встановлено, що у 2017-2019 роках перший заступник директора ДП «МТП «Южний» спільно з колишнім заступником цього ж держпідприємства, залучивши інших осіб, організували закупівлю тепловозів для потреб держпідприємства.

Перемогу у тендері забезпечили підконтрольній організованій групі компанії. Виявилося, що придбали у постачальника несправні тепловози, які до того ж йому не належали. За ці тепловози постачальнику перерахували 13 мільйонів гривень авансу. Загальна сума збитків держпідприємству сягає понад 60 млн грн.

Дії обвинувачуваних кваліфіковані за ознаками злочину,  передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, ч. 2 ст. 364 КК України.
Читайте також: Справа Муратова і Зінченко: Скасування скандального брифінгу та підозрілий постачальник

Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір