Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Справа Муратова і Зінченко: Скасування скандального брифінгу та підозрілий постачальник

Сьогодні, 6 лютого, у пресцентрі «Odessit.ua» мав відбутися брифінг Марини Зінченко – директорки департаменту фінансів Одеської обласної військової адміністрації та  депутатки Одеської обласної ради. Брифінг було скасовано майже в останню мить. Тим часом «Антикорупційний вимір» з’ясував кілька цікавих фактів щодо компанії, яка фігурує у справі про розкрадання коштів на постачанні продуктів жителям Миколаївської області за програмою «Сусіди». 

Нагадаємо, на початку лютого нові повідомлення про підозру отримали: 

  • колишній заступник голови Одеської обласної військової адміністрації Олег Муратов; 
  • директорка департаменту фінансів ОВА, депутатка облради Марина Зінченко;
  • співробітник аудиторської служби Андрій Нотевський;
  • директор компанії ТОВ «Продоптом» Володимир Хоменко.

За даними слідчих, лише на одному договорі з закупівлі продуктів фігуранти «заробили» понад 7 млн грн. Про це та про імена фігурантів справи розповів тимчасово виконувач обов’язків Голови Національної поліції Іван Вигівський.

Марина Зінченко анонсувала брифінг і обіцяла повідомити про подробиці справи. Була заявлена тема брифінгу «З перших вуст про останні події». А в анонсі йшлося про наступне: 

«Як повідомила національна поліція України 2 лютого, на Одещині ліквідовано масштабну схему розкрадання державних коштів, виділених на закупівлю товарів гуманітарного та військового призначення. Враховуючи гучні заголовки та суспільний інтерес, Марина Зінченко виступить публічно та оприлюднить всю інформацію».  

Ідея проведення такого брифінгу від самого початку виглядала підозріло. Адже теза про те, що особа, яка має статус підозрюваної, може надавати «офіційні» коментарі в якості посадової особи — досить сумнівна. Чи не розглядатимуть правоохоронці такий крок, як розголошення таємниць слідства теж було не зрозуміло. Однак, за годину до наміченого часу проведення брифінгу все встало на свої місця. 

З’ясувалося, що розголошувати дані пані Зінченко дійсно не має права. Але не цю причину посадовиця назвала основною для скасування заходу. 

«На цей час проводять засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій спочатку на обласному, а потім і на державному рівні. Особиста присутність, як члена комісії, є обов’язковою. До того ж, у порядку денному є питання, пов’язані з виділенням коштів на паливо для генераторів. Вибачте за незручності! Крім того, мене попереджено, що я знаходжусь в слідчому провадженні і до закінчення слідчих дій не маю права розголошувати інформацію. Незважаючи на це, всі дії, що сприятимуть слідству, будуть проведені!», – написала у фейсбуці пані Зінченко. 

Як раніше повідомляв тимчасово виконувач обов’язків Голови Національної поліції Іван Вигівський, у квітні 2022 року лише за одним укладеним з підконтрольним товариством (ТОВ «Продоптом») договором на закупівлю продуктів на 40 мільйонів гривень різниця у вартості сягнула семи мільйонів. 

Жодного з договорів між Одеською ОВА та ТОВ «Продоптом» на порталі закупівель Prozorro немає. Однак, судячи з даних порталу, підряди на 40 мільйонів на Одещині, це далеко не всі замовлення, які фірма отримала від чиновників. Протягом 2022 року з «Продоптом» було укладено 6 договорів на суму більш ніж у 18 мільйонів. Всі договори укладені без конкурсу. Замовники з Полтавщини та Київщини. 

Цікаво, що фірмі зараз 1 рік та 8 місяців. Статутний капітал становить 1 тисячу гривень. Фірма зареєструвала 47 видів діяльності. 

Той факт, що з фірмою, яка проіснувала менш як рік (станом на березень-квітень 2022, коли було укладено найбільше договорів) та має тисячу гривень статутного капіталу чиновники у трьох областях почали укладати договори на десятки мільйонів гривень натякає на серйозні «зв’язки» у власника та директора фірми, пана Володимира Хоменка. Ймовірно, набагато серйозніші, ніж чиновники Одеської обласної військової адміністрації. 

Наразі нам не вдалося знайти в судовому реєстрі ніяких документів, які пролили б світло на справу розкраданням грошей чиновниками ООВА на програмі «Сусіди».  Редакція «Антикорупційного виміру» продовжує слідкувати за резонансною справою.

Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір