Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Підозрілим підрядникам замовили секретні ремонти в укриттях одеських шкіл

Освітяни Малиновського району Одеси вирішили замовляти капітальний ремонт деяких укриттів для дітей у новонароджених ФОПів та підозрілої фірми.

Нагадаємо, про один з цих дивних ремонтів у підозрілого підрядника ми вже повідомляли раніше.

Щоб з’ясувати, що відбувається, «Антикорупційний вимір» подав інформаційні запити. По кількох об’єктах чиновники відмовилися повідомляти будь-яку інформацію: заявили, що це може завдати шкоди національній безпеці, територіальній цілісності та громадському порядку. Водночас один з підрядників за тиждень після укладання договорів встиг самоліквідуватися, але потім знову зареєструвався, як ФОП. 

З одним із новонароджених ФОПів, у яких замовили таємничі ремонти, мали справу ще й освітяни Приморського району. Але вони договір опублікували й місце проведення робіт не приховували. 

Чому освітяни Малиновського району вирішили, що проведення капітальних ремонтів в укриттях закладів освіти молодиками без досвіду і, ймовірно, без матеріально-технічної бази та кваліфікованих працівників на умовах повної передоплати — це абсолютно безпечно для дітей, а оприлюднення інформації про такі ремонти зашкодить національним інтересам? Про це, судячи з відповідей на наші інформаційні запити, можна буде дізнатися тільки через три місяці після того, як скасують воєнний стан. Що відомо вже зараз — читайте в матеріалах «Антикорупційного виміру». 

Надсекретний ФОП з гуртожитку не зразу визначився, чи варто йому існувати 

Як вже повідомляв «Антикорупційний вимір», чиновники КУ «Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Малиновського району м. Одеси» замовили ремонт невідомого об’єкта у підприємця, який на момент укладання договору був зареєстрований три тижні та прописаний в гуртожитку.

Ми подали інформаційний запит щодо цієї закупівлі. З відповіді на нього зрозуміло лише те, що ФОП Валерій Єнакі за 5 603 762,71 гривні робитиме капітальний ремонт в укритті закладу освіти. Договір та додатки до нього чиновники відмовилися надавати, посилаючись на секретність. Пояснювати, як вони дізналися, що у підрядника є досвід роботи, матеріально-технічна база та кваліфікований персонал — теж. 

Тим часом за три дні після першого договору з Валерієм Єнакі уклали другий. Ситуація та сама. Ніяких даних про те, що ремонтуватимуть. Ніяких документів. 

Договори з підприємцем були укладені 20 та 23 лютого, а вже 1 березня він припинив своє існування, як ФОП. Але раптом передумав і 2 березня знову зареєструвався, як підприємець. 

Виконати роботи Валерій Єнакі мав до кінця 2023 року. 

Дуже швидкий капітальний ремонт  

Інший ФОП, якому замовили капітальний ремонт, на момент підписання договору був зареєстрований 17 днів. Підприємець Андрій Яценко за даними аналітичної платформи YouControl, господарює вже майже 2 місяці і зареєстрував 40 видів діяльності. 

Щодо першого договору на суму 3 946 468,48 гривні, з ним ситуація точнісінько така, як з підрядами пана Єнакі. Невідомо нічого, відповідь на наш запит така ж сама, як і на запит щодо попереднього ФОПа. 

Однак з Андрієм Яценком 28 лютого чиновники Приморського району уклали інший договір, який все ж таки опублікували. Закупівля не секретна, на відміну від Малиновського району. З назви дізнаємося, що робитимуть капітальний ремонт та облаштування споруд цивільного захисту (укриття) в Одеському ліцеї № 56. Коштуватиме ремонт 2 942 021,03 гривні.  

До договору додається цікавий календарний графік виконання робіт. Роботи, згідно з графіком, проводитимуть в один етап, який триватиме протягом лютого. Договір, нагадаємо, підписаний 28 лютого. Тобто, або його підписали заднім числом і роботи вже виконані, або капітальний ремонт за майже три мільйони новонароджений ФОП мав зробити у ніч з 28 лютого на 1 березня. 

Пошукавши в соціальних мережах, ми з’ясували, що є сторінка у ВКонтактє, яка належить молодому чоловіку, на ім’я Андрій Яценко і який, як і Валерій Єнакі, був студентом Одеської державної академії будівництва та архітектури. 

ТОВ «Будівельна компанія «Бейсік Буд»» 

Ще один таємничий договір на ремонт укриття в закладі освіти чиновники уклали з фірмою «Будівельна компанія «Бейсік Буд»». Вартість робіт за договором, укладеним 17 лютого становить 4 432 381,36 гривні.  

Здавалося б, фірма має не багато спільного з підприємцями, з якими уклали такі самі секретні договори. Вона зареєстрована у вересні 2022 року, тобто мала на момент укладання договору майже 5 місяців досвіду. Хоча статутний капітал у розмірі 1 тисячі гривень і наводить на сумні думки. 

Насправді ж, 9 січня 2023 року фірма змінила адресу. А наприкінці листопада 2022 року змінився керівник і власник. Зареєстроване в Києві жителем міста Рівне «Бейсік Буд» стало одеською фірмою лише цього року. За місяць до укладання договору. Власником і керівником у листопаді став Микола Іващенко. 

Зареєстрована фірма в Одесі за адресою масової реєстрації. У неї 909 сусідів. Колишній власник  Сергій Секо реєстрував компанії масово, фірм у людини з таким ПІБ понад 750. Спільний телефон у «Бейсік Буд» з 53 суб’єктами господарювання. 

За даними публічного модуля аналітики BI Prozorro, як керівник фірми Микола Іващенко  раніше вже укладав 3 договори з одеськими освітянами. Це були підряди на електромонтажні роботи:  

В усіх трьох випадках укладали додаткові угоди, згідно з якими приблизно ⅔ коштів витрачали на будівельні роботи, і ⅓ — на устаткування, меблі та інвентар. 

Усі три договори укладені 29 листопада 2022 року. І у всіх трьох закладах освіти фірма нібито облаштувала системи альтернативного опалення до кінця 2022 року, тобто за один місяць, що дуже скидається на «грудневі жнива». 

Всього з трьома підрядниками, про яких йде мова, одеські чиновники уклали 9 договорів на суму у понад 30 мільйонів гривень. 

Цікаво, що в ті дні, коли чиновники уклали деякі договори з підприємцями Єнакі та Яценком, тобто 17 та 23 лютого, було укладено ще дві підозрілі угоди. Мова йде про два «Технічні нагляди за капітальним ремонтом» на невідомих об’єктах. Один договір укладено на 63,3 тисячі гривень, а інший на 50,3 тисячі гривень. Підрядник в обох випадках ФОП Олександр Александровський, мешканець гуртожитку на вулиці Героїв Крут, 13.

Оскільки отримати будь-яку інформацію про секретні закупівлі освітян наразі ми не можемо, спостерігатимемо за перебігом подій, якщо ще хтось з підрядників раптово самоліквідується, будемо звертатися до правоохоронних органів. 

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

2 коментарі

  1. […] Підозрілим підрядникам замовили секретні ремонти в ук… Правоохоронців зацікавили секретні закупівлі одеської мерії, виявлені «Антикорупційним виміром» […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір