Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Одещині розслідують розкрадання третини коштів на ремонті будівлі для переселенців

Слідче управління поліції в Одеській області розслідує справу щодо ймовірного присвоєння 30% коштів, виділених на капремонт будівлі сільського клубу. Після завершення робіт туди планують заселити внутрішньо переміщених осіб. Про ознаки злочину поліції повідомили працівники одеської Служби безпеки України.

За даними слідства йдеться про капітальний ремонт Одрадівського сільського клубу в селі Одрадове Одеського району. Будівля розташована на вулиці Лесі Українки, будинок 10-А. Її ремонтують для того, аби надалі там могли проживати родини з-поміж ВПО, які евакуювалися до Одещини. 

За інформацією порталу державних закупівель Prozorro, Управління освіти, культури, сім’ї Дачненської сільської ради без проведення тендеру віддало підряд з ремонту вищезгаданої будівлі фірмі ТОВ «Галіон Х». Вартість робіт в лютому 2023 року оцінювали в понад 6,63 мільйона гривень. А вже в червні цього року чиновники ОТГ вирішили додати на ремонт ще 624 618 гривень.

Правоохоронці вважають, що виконані та оплачені чиновниками роботи на обʼєкті не відповідають роботам зазначеним в наданих актах виконаних будівельних робіт. Тобто роботи виконані не в повному обсязі.

За даними аналітичної платформи YouControl, фірму «Галіон Х» зареєстровано ще у 2006 році.  Її адресою зазначено колишню будівлю держпідприємства «Украгроспецсервіс» в Одесі на  вулиці Декабристів, 48. Бенефіціарним власником фірми з часткою в 75% є Анатолій Чорбаджи. Засновниками, окрім нього, є одесити Сергій Громко (керівник того самого закритого ДП «Украгроспецсервіс»), Елла Громко, Алевтина Реут, Юрій Сидоров, Сергій Єпур. Майже всі вони, крім Елли Громко та Юрія Сидорова, були в комісії з ліквідації «Украгроспецсервіс» з якої і було створено їхню фірму «Галіон Х». Керівником «Галіон Х» зазначений Юрій Кучера, але право підпису є також і в особи, на ім’я Марк Бейгельзімер (бухгалтер). 

В матеріалах справи вказано, що про ознаки скоєного злочину в поліцію повідомило СБУ. Там виявили, що посадовці здійснили розподіл запланованих на 2023 рік видатків, виходячи із мети щодо присвоєння до 30% від коштів. В результаті цього поліцією було відкрито кримінальне провадження №42023160000000217 за ознаками привласнення бюджетних коштів в особливо великому розмірі під час воєнного стану. За цей злочин передбачено відповідальність від п’яти до восьми років за ґратами та позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Читайте також: Поліція розслідує розкрадання грошей на ремонті будинку, пошкодженого російською ракетою на Одещині

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір