Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Справи ухилянтів: Як і за скільки на Кіровоградщині пропонують призовникам виїхати за кордон

З початку повномасштабного вторгнення управління СБУ у Кіровоградській області повідомило як мінімум про вісім випадків викриття незаконного переправлення призовників за кордон. Серед фігурантів – мешканці Кіровоградської області, а також інших регіонів. Популярні «схеми» виїзду за кордон – виготовлення підроблених документів: лікарських довідок, паспортів інших країн, довідок про навчання в іноземних вишах.

Такі дії караються ст. 332 ККУ – незаконне переправлення осіб через кордон. Передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі від 3 до 5 років, або від 5 до 7 років, якщо злочин вчинений повторно чи посадовцем, або від 7 до 9 років, якщо за змовою групою людей. Також передбачене позбавлення права обіймати певні посади до трьох років.

Часто такі справи мають кілька кваліфікацій злочинів і фігурантам можуть інкримінувати виготовлення підроблених документів, зловживання впливом тощо.

Що ж до «помічників», які сприяють ухилянтам – зазвичай це особи, які використовують свої посади, щоб отримати неправомірну вигоду. Або ж ті, хто знав кому дати хабаря і розраховував на свою частку. Тобто корупціонери. В новинах з’являються повідомлення про затримання співробітників військоматів, військових, медиків. Однак у справах про переправлення уникаючих призову чоловіків за кордон «помічники» якимось чином обходяться без зв’язків у військоматах, ВЛК та на кордоні. 

У справах про переправлення за межі України, які розглядаються в судах на Кіровоградщині, хабарі та хабарники не згадуються. У таких справах фігурують звичайні мешканці країни, приватні особи, які підробляли документи та організовували перевезення. Виходить, що «клієнти» просто вірили у здатність незнайомців без важливих «зв’язків» вивезти їх за кордон.  А підозрювані, організатори переправлення, були впевнені у своїй здатності все провернути самотужки.

3400 доларів за «трансфер» до Молдови

Слідче управління поліції Кіровоградські області розслідує справу щодо чоловіка, який обіцяв переправити призовника до Молдови. Фігурант уродженець Магадану, але має українське громадянство.

Він шукав «клієнтів» через канал у «Телеграмі», що рекламував пасажирські перевезення за кордон. Надалі з пособниками організовував «трансфер» за який по прибуттю мав отримати 3 400 доларів, ідеться в матеріалах справи.

Слідство зафіксувало випадок, коли ділок пообіцяв «клієнту» виїзд через Одесу в Молдову та легалізацію документів для перебування за кордоном. Для цього отримав від нього копії українського та закордонного паспорта. Згодом надіслав координати, де чоловіка забрав перевізник та доправив під Молдову. Під час незаконного перетину кордону «клієнта» затримали правоохоронці.

Організатор схеми переховується. Допитаний свідок, який напевне є родичем фігуранта, сказав, що той виїхав за кордон після обшуку у нього вдома. Повістку до суду вручали голові квартального комітету за місцем реєстрації підозрюваного у Мерефі Харківської області. Ленінський райсуд Кропивницького у серпні 2023 року обрав йому запобіжний захід. Фігуранта мають відправити під варту після затримання.

На «навчання» у Польщу

Слідчі поліції Кіровоградської області задокументували, що мешканець Софіївської Борщагівки Київської області продавав через «Телеграм» підроблені документи для виїзду за кордон. Зокрема, обіцяв студентський квиток та запрошення на навчання до польської «Вищої школи міжнародного та регіонального співробітництва імені Сігізмунда Глогера».

Під час розслідування слідчі зафіксували у липні 2022 року зустріч фігуранта з «клієнтом» у кафе «Blackkisscoffee», що на першому поверсі ЖК «Щасливий». Під час розмови він пообіцяв необхідні документи для виїзду за винагороду у 3500 доларів. Частину оплати 1500 доларів вочевидь залучений до конфіденційного співробітництва заявник передав того ж дня. А решту суми, де були мічені купюри, наприкінці місяця. Після цього підозрюваного затримали.

Нині справа за звинуваченням фігуранта за ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через кордон) та ч. 1 ст. 358 ККУ (підроблення документів) передана до суду. Верховний суд відправив обвинувальний акт до Києво-Святошинського районного суду, який 4 вересня призначив підготовче засідання.

«Білі квитки»

У Кропивницькому 10 серпня 2023 року Кіровський райсуд призначив до розгляду обвинувальний акт мешканцю обласного центру, який за винагороду обіцяв так званий «білий квиток».

Як ідеться у матеріалах справи, слідчі зафіксували зустріч фігуранта з «клієнтом», якому він пропонував за 5 000 доларів медичну довідку про непридатність до військової служби, виключення з обліку та дозвіл на виїзд за кордон.

У квітні 2023 року фігурант отримав 2 000 доларів з обумовленої суми, а за тиждень – решту. При цьому він приніс виписку із медичної карти амбулаторного хворого, видану «Дніпропетровським обласним кардіоцентром», тимчасове посвідчення військовозобов`язаного, довідку військово-лікарської комісії про не придатність до військової служби з виключенням з військового обліку та довідку про право на зміну місця проживання. Того ж дня чоловіка затримали і повідомили про підозру за ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через кордон) ККУ. Крім цього йому  інкримінують зберігання наркотиків та підроблення документів.

Ще одна справа стосується чоловіка і жінки з селища Соколівське, які у змові пропонували «клієнтам» документи для виїзду за кордон. За 3 500 доларів один з фігурантів виготовив медичну довідку, нібито видану «Херсонським обласним кардіоцентром», а також висновок про виключення з військового обліку та документ про право змінити місце проживання.

У серпні 2022 року на терасі кафе «Imaginarium» ділка, який передав підроблені документи клієнту й отримав решту 2 000 доларів, затримали співробітники СБУ. Цікаво, що у пресрелізі управління не згадується про жінку, яка брала участь у змові про що йдеться у судових ухвалах по справі.

У квітні 2023 року Ленінський райсуд Кропивницького взяв справу щодо обох фігурантів, обвинувачених у підробленні документів та незаконному переправленні осіб через кордон до розгляду. 

Підроблена польська id-карта

Мешканець Олександрії обвинувачений у виготовленні підроблених документів для виїзду за кордон.

Слідство зафіксувало, що він пообіцяв «клієнту» за 30 000 грн зробити польський паспорт. Отримавши завдаток у 2 000 грн, фото і необхідні документи, виготовив підроблену id-карту. Надалі переслав «документ» Новою поштою та отримав зворотній платіж 28 000 грн.

Справу за звинуваченням чоловіка у скоєнні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через кордон) і ч. 1 ст. 358 ККУ (підроблення документів) передали у грудні 2022 року до Знам’янського міськрайонного суду.

Станом на 1 жовтня 2023 року вироків за ст. 332 ККУ у Реєстрі судових рішень не було.

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

2 коментарі

  1. […] Справи ухилянтів. «Антикорупційний вимір» повідомляв про схеми, за якими чоловікам пропонують відкупитися від призову. Переважно ділки виготовляли підроблені документи про виключення з обліку за станом здоров’я чи про навчання за кордоном, що дає право виїхати з країни. «Ціна» питання становила від тисячі доларів. Нині у цих провадженнях триває досудове розслідування, частина фігурантів під вартою, деякі ж переховуються. […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір