Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Кіровоградщині ліцей віддає оброблення землі агрохолдингу родини ексголова ОДА

Піщанобрідський професійний аграрний ліцей Новоукраїнського району Кіровоградської області обрав підрядника, який оброблятиме землю навчального закладу. Переможець – ТОВ «Нива-Н», що входить в агрохолдинг родини очільника ОДА часів Порошенка. Втім інший учасник торгів оскаржує свою «дискваліфікацію». Про це йдеться у системі Prozorro.

Згідно з інформацією, ліцей оголосив тендер на обробіток двох ділянок:

  • площею 124,448 га (с. Піщаний Брід);
  • площею 294,6793 га (с. Любомирка).

Згідно з тендерними вимогами, підрядник має протягом жовтня 2023 року – грудня 2024 року забезпечити повний цикл обробітку ділянок. А саме: засіяти пшеницею, вносити добрива, зібрати врожай та відвантажити на склади ліцею. Очікують зібрати 4,5 тонни культури.

При цьому фірма має забезпечити дуальну освіту – проводити виробниче навчання ліцеїстів на своїй техніці.

За вказані послуги ліцей планував заплатити понад 6,8 млн грн. В результаті торгів сума дійшла позначки 6,4 млн грн, яку запропонувало ТОВ «Нива-Н». Фірма належить холдингу «Агровіста», кінцеві бенефіціари якого – родина Кузьменків. Сергій Кузьменко, ексголова Кіровоградської ОДА часів Порошенка, а нині мер Олександрії. Він і його батько Анатолій Кузьменко були нардепами від «Партії Регіонів».

Водночас інший учасник торгів ТОВ «Агроран», що належить ще одному місцевому агровласнику Євгенію Бахмачу, запропонував ціну на 100 гривень дешевшу ніж «Нива-Н». Проте його не визнали переможцем. Ліцей вказав, що фірма допустила помилки в тендерній документації.

«Агроран», який раніше вже перемагав на торгах ліцею, оскаржив відмову до Антимонопольного комітету. АМКУ взяв заяву до розгляду, проте рішення ще нема.

Цікаво, що участь в торгах брало ще одне підприємство СТОВ ім. Мічуріна. Воно подало свою заяву на тендер того ж дня що і фірма Кузьменків та поставило вищу ніж у них ціну – 6,6 млн грн.

Власником фірми вказане ТОВ «Світловодськ-Оріон». В системі Youcontrol редакція знайшла дані, які вказують на ймовірні ознаки пов’язаності цього учасника торгів із переможцем тендера. А саме: раніше СТОВ ім. Мічуріна мало спільний номер телефону з ТОВ «Футбольний клуб Олександрія», що належить Кузьменкам.

Крім цього, Олександр Калюжний, який значиться одним із бенефіціарів СТОВ ім.Мічуріна, заповнюючи у 2020 році декларацію про доходи як кандидат на посаду, вказував місце роботи ТОВ «Украгроком», яким також володіють Кузьменки.

Наразі ліцей ще не підписав угоду про обробіток землі.

Читайте також: Міськрада Кропивницького уклала незаконних договорів на опалення шкіл на 1,6 мільйона

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір