Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

За хабар закрили справу про зґвалтування і «вплинули» на лікаря: ДБР веде розслідування в Одесі

Територіального управління Державного бюро розслідувань звернулося до Київського районного суду міста Одеси  для отримання доступу до речей та документів. З матеріалів судових постанов стає зрозуміло, що ведеться слідство проти групи осіб, яка користуючись службовим становищем незаконно закрила справу про зґвалтування та «вплинула» на одеського лікаря, щоб він вніс до медичної довідки неправдиві дані. Водночас одеська поліція занепокоєна тим, що службові особи в Миколаєві можуть знищити докази проти ймовірних корупціонерів. 

В межах розслідування у слідчих ДБР виникла необхідність в отриманні роздруківок операторів мобільного зв`язку і суд дозволив доступ до необхідної інформації.   

Даних в судовому реєстрі вкрай мало, однак редакція «Антикорупційного виміру» з’ясувала, що мова йде про провадження 12022162480001270, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 19.10.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 152 КК України (зґвалтування). Злочин ймовірно був скоєний 19.10.2022 приблизно о 02:00 годині. 

Слідчі ДБР вважають, що співробітники невказаного відомства, діючи за попередньою змовою групою осіб, використовуючи своє службове становище всупереч інтересам служби, одержали від сторони правопорушника неправомірну вигоду. Хабаря вони начебто отримали за протиправне закриття кримінального провадження та здійснення впливу на прийняття лікарем одного з медзакладів Одеської міської ради незаконного рішення, поєднаного із внесенням до медичної довідки завідомо неправдивих відомостей. Підозрювані, ймовірно, є співробітниками правоохоронних органів, оскільки мали можливість закрити кримінальне провадження. 

Окрім отримання неправомірної вигоди «групі осіб» інкримінують розголошення даних оперативно-розшукової діяльності чи досудового розслідування, які зганьбили честь людини.

Для проведення розслідування ДБР зверталося до суду за дозволами на доступ до речей та документів вже кілька разів. Останнього разу доступ суд санкціонував на початку жовтня. 

Тим часом влітку суд також розглядав клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого управління Головного управління Національної поліції в Одеській області (капітана поліції) який хотів отримати доступ до матеріалів слідства ДБР. 

Це поліціянт просив суд про отримання копій матеріалів та відеозаписів ходу проведення слідчих дій ДБР. Він стверджував, що в уповноважених осіб в Миколаєві знаходяться важливі документи і є можливість безповоротно їх змінити або знищити. 

«З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації вважаю, що розгляд клопотання необхідно проводити без виклику осіб, у володінні яких знаходиться ця інформація», — зазначено в документі. 

Цікаво, що клопотання поліціянта суд теж задовольнив

Читайте також: Колишню помічницю одеського мера Альону Попову дозволили заочно заарештувати

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір