Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд: Що відбувалося протягом тижня на Миколаївщині

Як з’ясував протягом минулого тижня «Антикорупційний вимір», ремонт укриттів у Миколаєві виконують компанії-фаворити бюджетних торгів.

Активно миколаївська міська влада почала облаштовувати й ремонтувати споруди цивільного захисту, або ж укриття, лише восени поточного року. Принаймні таку інформацію можна знайти в системі електронних закупівель Prozorro. Наразі в системі наявні 13 договорів про ремонт укриттів у місті, які укладали протягом 2023-го. Загальна вартість складає понад 25 млн бюджетних грн. 

Замовником робіт виступає миколаївський департамент житлово-комунального господарства. Всі договори укладені без проведення відкритих торгів. Тобто підрядників департамент обирає на власний розсуд. І серед них є декілька цікавих підприємств. 

Зокрема виконавці робіт — депутат і кандидат у депутати на Миколаївщині, фігурант корупційного розслідування та інші «добрі знайомі» для миколаївських чиновників підприємства.

Наприклад, три підряди на ремонт укриттів отримав миколаївський бізнесмен Юрій Кравченко — з ним департамент уклав угоди не тільки як з ФОПом, а ще й із його ТОВ “Юл-строй”.

При цьому в умовах повномасштабної війни вкрай важливо, щоб споруди цивільного захисту відремонтували вчасно та якісно, адже від цього залежить життя людей.

Також миколаївський департамент житлово-комунального господарства віддав два бюджетні підряди загальною вартістю 14,4 млн грн фігуранту корупційного розслідування, а саме компанії “Капіталжитлобуд”. За гроші платників податків ТОВ має відремонтувати житлові будинки, які постраждали через російські обстріли.  

Минулого тижня стало відомо, що керівника Держпродспоживслужби на Миколаївщині судитимуть за регулярні хабарі з експортерів сільгосппродукції до країн Євросоюзу. За версією слідства, підозрюваний посадовець вимагав у підприємців, які вивозили сільгосппродукцію за кордон, по 300 доларів за кожне авто з товаром. Ця схема була системною, вважають правоохоронці.

Минулого тижня Миколаївський центр журналістських розслідувань з’ясував, що «Миколаївводоканал» і далі проводить непрозорі закупівлі попри розпорядження мера. З початку 2022 року МКП «Миколаївводоканал» провів закупівель на близько 1 млрд грн. Більш ніж половина з них – 641 млн грн – роздали без торгів на Прозорро. Про це йдеться в розслідуванні Nikcenter «Досягнення директора “Миколаївводоканалу»: непрозорі договори, новий будинок та донька на «Геліку».

Також миколаївські колеги, посилаючись на рахункову палату, повідомляють, що миколаївська фірма постачала харчування військовим за найвищими цінниками. ТОВ «С-Росток», що зареєстроване на Миколаївщині й повʼязане із політичною партією «Наш край», постачало комплекти продуктів харчування для військових за найвищою ціною серед усіх контрагентів Міноборони України. Про це йдеться у розслідуванні Nikcenter «Високі цінники на продукти і постачання форми з Туреччини: миколаївські компанії освоюють оборонні закупівлі». 

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір