Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Ананаси та печінка тріски в кожен дім: Сільська рада купує цікавих продуктів на понад 3 мільйони

Визирська сільська рада замовила продуктів на понад 3 мільйони гривень начебто для формування та роздачі продуктових наборів. Така турбота виглядала б дуже добре, якби до продуктових наборів не потрапили дивні продукти і їх не закуповували б їх частково у підприємиці з досвідом роботи менше місяця. 

Купують печінку тріски та шпроти, консервовану кукурудзу та горошок, ананаси шматочками, маслини без кісточки, величезну кількість цукерок. на додачу придбають олії, локшини, какао та згущеного молока.

У Визирській сільській територіальній громаді проживає близько 9600 осіб. Також, за даними сайту громади, проживає близько 120 сімей ВПО. У відповіді за запит журналістки «Антикорупційного виміру» сільрада відповіла, що продуктові набори роздаватимуть  мешканцям громади, ВПО на території громади та іншим отримувачам. 

Чиновники зазначили, що також основною метою програми, за якою роздаватимуть продуктові набори, є заходи із профілактики населення та попередження наслідків радіаційної аварії. 

Що купують

Так, сільрада замовила печінку тріски, ананаси, маслини без кісточки, консервовану кукурудзу «Сніданок короля», консервований горошок «Сніданок короля», шпроти в олії, десерт Bonjour зі смаком чорниці та маскарпоне. Всіх цих товарів придбали по 4000 банок/пачок. Також купили по 4000 пачок локшини та какао, по 4000 банок олії та згущеного молока, цукерок на понад мільйон гривень (різних та «Ромашки»).     

Тобто, на один продуктовий набір приходиться пачка локшини, банка олії, банка згущеного молока, пачка какао «Юнга», десерт Bonjour, цукерки, та по банці ананасів, шпротів, печінки тріски, кукурудзи, горошку, оливок. 

Кому роздаватимуть 

За даними сайту громади, продуктові набори активно роздавали і у 2022 році. Іноді видавали продуктові набори ВПО і сім’ям в скрутному матеріальному становищі, іноді — до кожного домогосподарства. Судячи з придбаної у листопаді кількості продуктів, мова йде про роздачу до кожного господарства. Чи можна вважати гуманітарною допомогою видачу кожній родині, незалежно від матеріальної ситуації, печінки тріски та ананасів — цікаве питання. 

Хто постачальники

Закуповують продукти у трьох постачальників. 

Так, печінку тріски, маслини без кісточки, кукурудзу та олію постачатиме підприємиця Ірина Подолич. Ця жінка зареєструвалася як ФОП менше місяця тому. Менш ніж за два тижні до проведення вказаних закупівель. 

Менш ніж за два тижні жінка встигла винайняти склад, транспорт і підготувати всі документи на торги. Цікаво, що електронну пошту підприємиця чомусь зареєструвала на чуже прізвище — Поповічі, а не Подолич. 

Інший постачальник — ТОВ «Одесапродукт». У цієї фірми, яку ЗМІ неодноразово називали улюбленцем чиновників, придбають консервовані ананаси, шпроти, десерт Bonjour, цукерки, горошок, макарони та згущене молоко.  

У ПрАТ ЄННІ ФУДЗ придбають какао. 

Зазначимо, що ТОВ «Одесапродукт» скаржився на замовника на порталі Прозорро. Скаргу подали на кожну закупівлю, вимагаючи усунути порушення законодавства у сфері публічних закупівель. 

На низку закупівель подані скарги, в яких невдоволення учасника торгів викликала вимога надати транспортні схеми. Деякі скарги подавалися в доволі грубій формі: 

«Агов, замовнику, ви там кукурузки переїли ? Яка транспортна схема в поставці кукурузки ? Чисто дорожньо-будівельна схема. Це щоб мати можливість відхиляти неугодних? Приведіть до ладу тендерну документацію шляхом виключення з технічного завдання пункт про схему транспортування. В райньому разі ми будекмо змушені звернутисьз з оксарженням в АМКУ , щоб вас на місце поставили».

Або ж: 

«Шановний замовнику, ви там горошку переїли ? Яка транспортна схема в поставці горошку ? Чисто дорожньо-будівельна схема. Це щоб мати можливість відхиляти неугодних?». 

Судячи з документів, поданих переможницею торгів пані Подолич, затребувана транспортна схема виглядала так: 

Підприємиця надавала на тендер також свої водійські права, хоча права вона має на управління легковим транспортом, а для виконання договору винаймає вантажний мікроавтобус. 

Цікавий факт на додачу 

Цікаво, що новонароджена підприємиця Ірина Подолич орендувала складське приміщення для виконання своїх зобов’язань по укладених з сільрадою договорах. Це приміщення в селі Визирка, яке у 2019 році обшукувало СБУ. Його орендувала фірма — фігурант кримінальної справи про фіктивне підприємництво та фінансування тероризму. 

У справі йшла мова про те, що громадянин росії з 2014 по 2019 рік, отримавши завдання від спецслужб рф фінансував діяльність невстановлених осіб з метою вчинення масових заворушень на території Одеської та інших областей України, посягання на її територіальну цілісність та вчинення терористичних актів.

Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір