Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Улюбленець чиновників — фігурант кримінального провадження виписав собі довідку, що проваджень нема

Фірма, якій вже довірили ремонтувати та облаштовувати споруди цивільного захисту в 18 закладах освіти, і яка є фігурантом кримінального провадження, подала на відкриті торги довідку, що її засновники та уповноважені особи не є фігурантами кримінальних проваджень. Торги, на які подавалася довідка, компанія програла. Проте поданим пакетом документів та своєю діяльністю фірма редакцію «Антикорупційного виміру» знову зацікавила.

Протягом листопада 2023 року одеські чиновники уклали 5 договорів на ремонти укриттів в закладах освіти з фірмою «МЕГА ШАГ». Це договори на загальну суму у понад 11 мільйонів гривень. Виконати роботи за ними підрядник мусить до кінця року, тобто за місяць-півтора. Всього з ТОВ «МЕГА ШАГ» чиновники уклали 42 угоди на майже 160 мільйонів гривень. Однак фірмою вже цікавляться правоохоронці, тому один з поданих на торги документів (довідка про відсутність кримінальних проваджень) може містити не правдиву інформацію. Чим ще «цікавий» улюбленець одеських освітян — читайте в цьому матеріалі.   

Щастити почало після директорки-чиновниці 

ТОВ «МЕГА ШАГ» було зареєстроване у квітні 2016 року. Через рік після заснування керувати фірмою почала Любов Данелія, яка на той час була директоркою Департаменту житлово-комунального господарства та енергоефективності Одеської обласної адміністрації. Незадовго до її звільнення компанія почала отримувати підряди від розпорядників державних коштів і на таки підряди, переважно без конкурсу, їй щастить досі.

За даними публічного модуля аналітики BI Prozorro, з 42 контрактів 20 підписані взагалі без використання електронної системи закупівель, ще 7 — за спрощеною процедурою. Ще 5 угод — результат відкритих торгів з особливостями, на яких компанія була єдиним учасником. Тобто 32 угоди на понад 91 мільйон гривень з майже 160 мільйонів отримані від чиновників напряму. 

Ремонти укриттів і не тільки 

З ТОВ «МЕГА ШАГ» укладено 18 договорів на понад 42 мільйони гривень на ремонти споруд цивільного захисту. Замовники — центри фінансування діяльності закладів освіти. 

Також фірма усувала аварії на мережах каналізації, ремонтувала парадні, складала кошториси і розробляла проєктну документацію. 

Зауважимо, що частина ремонтів укриттів — таємні. Замовник приховав інформацію, де саме будуть облаштовувати чи ремонтувати споруди цивільного захисту. Робиться це начебто з міркувань безпеки. Однак, не зрозуміло, в чому перевага такої секретності, якщо інформація про адреси укриттів та адреси закладів освіти є у відкритому доступі. 

Виконавчі та кримінальні провадження 

Керівником і бенефіціаром ТОВ «МЕГА ШАГ» наразі є Вадим Маліновський з Біляївського району Одеської області. 

Щодо чоловіка з таким ПІБ і датою народження відкрите виконавче провадження Біляївським відділом державної виконавчої служби. Стягнути з нього гроші намагається ГУ Державної казначейської служби України в Одеській області. 

За даними аналітичної платформи YouControl, особа з такими даними станом на лютий 2023 мала податковий борг у розмірі понад 415 тисяч гривень. 

Також, згідно з даними clarity-project, щодо фірми відкрите провадження, стягувачем в якому є Одеська обласна прокуратура.  

Як раніше повідомляв «Антикорупційний вимір», Вадим Маліновський окрім компанії «Мега шаг» також мав ФОП, через який отримував підряди. За 2018-2019 роки він переміг у 19 закупівлях, вартість яких досягла 8,85 мільйона. Здебільшого це були підряди від департаменту ЖКГ Одеської міськради. Наразі діяльність цього ФОПа припинено. 

В судовому реєстрі міститься інформація про те, що одеська ДПС повідомила в прокуратуру про ознаки розкрадання бюджетних коштів посадовими особами БК «Мега шаг». В матеріалах кримінальної справи №42023160000000045, відкритої на початку цього року, йдеться про те, що керівництво фірми в період воєнного стану, заволоділо коштами державного та місцевого бюджету. Слідчі виявили штучно завищену вартість товарів начебто закуплених для будівельно-монтажних робіт та послуг.

2 серпня 2023 року Одеський апеляційний суд розглядав скаргу щодо арешту майна у межах вказаного кримінального провадження. 

ПП «Адміона» домагалося скасування арешту майна, оскільки накладення арешту на вилучені пластикові картки, які є картками-ключами клієнтів банку, що є клієнтами ПП «АДІМІОНА» порушуватимуть права цих клієнтів, які не мають жодного відношення до вказаного кримінального провадження та до ТОВ «БК «МЕГА ШАГ». Апеляційний суд у задоволенні скарги відмовив. 

Нажаль, інших опублікованих документів у цій справі в судовому реєстрі ще немає. Проте фірма, щодо якої кримінальне провадження є і є навіть відомості про арешт майна, подала на відкриті торги довідку про відсутність кримінальних проваджень. 

Цікаво, що чоловік з такими ж ПІБ, як у власника та керівника ТОВ «МЕГА ШАГ», проживаючий в тому самому селищі Одеської області, Вадим Маліновський, притягався до відповідальності за домашнє насильство. У 2018 році він сплатив штраф у розмірі 170 гривень та 352,40 гривні судового збору за те, що висловлювався нецензурною лайкою, кидався у бійку на адресу колишньої дружини. 

Які ще цікаві документи подавалися на торги 

Як вже згадувалося вище, з ТОВ «МЕГА ШАГ» лише у листопаді поточного року уклали 5 угод на суму вище 11 мільйонів гривень і роботи за цими угодами мають бути виконані до кінця року. 

Тим часом у штатному розкладі фірми значиться лише директор, а у довідці про наявність персоналу ще 6 осіб – 2 електрики, водій, виконавець робіт, електрогазозварник та підсобний робітник. 

Також фірма надала гарантійний лист, в якому повідомила, що у разі перемоги може найняти додаткових працівників, працевлаштовуючи їх згідно з чинним законодавством. Цікаво, чи вимагали чиновники, які укладали договори з фірмою  без конкурсу, таких гарантій і чи контролював хтось це питання. Чи роботи на мільйони бюджетних гривень офіційно виконували 6 робітників? 

Коментарі юриста 

Ситуацію для «Антикорупційного виміру» прокоментував юрист, Сергій Миткалик. Він зауважив, що відповідно до статті 17 ЗУ «Про публічні закупівлі» є вимога, аби особа, яка бере участь у тендері, не була засуджена. Формулювання може видаватись дивним, бо вимог щодо відсутності відкритих проваджень в Законі немає. Тобто критерію відхилення пропозиції через наявність кримінального провадження у компанії немає. Відхилити пропозицію можуть тільки якщо є рішення суду, вирок.

На закупівлю подались троє. Замовник перевіряє пропозицію з найменшою ціною. Якщо з нею все в порядку і все влаштовує, то перевіряти дорожчі пропозиції вимоги немає. Відтак, якщо з дорожчою пропозицією щось не так, у замовника немає підстав скасовувати тендер та і взагалі її перевіряти. Раніше така вимога була: перевіряли всі пропозиції і можна було скасувати закупівлю. Зараз все за принципом найдешевшої пропозиції, каже юрист.

Отже, через ймовірні проблеми з документами в учасника з дорожчою пропозицією скасовувати тендер підстав не було. 

Хоча, якби учасник подав дешевшу пропозицію і її б відхилили через наявність провадження, він міг би спробувати оскаржити дії замовника.

Але в разі, якщо учасник подає довідки, які мають ознаки підробки, то замовник, або інша особа, має право звернутися до Національної поліції і повідомити про можливе підроблення документів. Національна поліція має відкрити кримінальне провадження за статтею 358 Кримінального кодексу України», пояснив пан Миткалик.  

А навіщо взагалі була довідка

Всі три учасники торгів подали довідки про відсутність саме кримінальних проваджень. Проте не зрозуміло, навіщо вони це зробили.

Річ в тому, що в тендерній документації вимоги надати таку довідку немає. В тендерній документації та в підставах для відхилення пропозицій сказано, що учасник, його посадові особи та засновники не повинні були раніше притягатися до відповідальності за певний перелік правопорушень і не повинні бути внесені до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Цікаво, що ТОВ «ВИРОБНИЧО-БУДІВЕЛЬНА ФІРМА «ОЛЕКСАНДР», якій ТОВ «МЕГА ШАГ» програло торги,  теж згадується в кримінальному проваджені. Щоправда, за даними з судового реєстру, в цьому випадку слідчі вивчили договори, укладені між чиновниками та фірмою, а потім двічі просили продовжити строки розслідування. В той час як у випадку з фірмою «МЕГА ШАГ» проводилися обшуки, перевірялася ip-адреса, з якої подавалася бухгалтерська звітність, накладався арешт на майно.

Щодо можливої підробки документів (ст. 358 Кримінального кодексу України) редакція подаватиме заяву до правоохоронних органів. 

Читайте також: Ананаси та печінка тріски в кожен дім: Сільська рада купує цікавих продуктів на понад 3 мільйони

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір